Αιχμάλωτοι των αφεντικών τους φαίνεται πως είναι αρκετοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αιχμάλωτοι των αφεντικών τους φαίνεται πως είναι αρκετοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό τη φετινή σεζόν, όπως αποκάλυψε στην κάμερα του ΑΝΤ1 ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.
Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των ατομικών συμβάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιες «περίεργες» ρήτρες οι οποίες είναι αντίθετες από τις κεντρικές αρχές της ΕΕ για την κινητικότητα των εργαζόμενων.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις, αν τις πάρει κανείς αλυσιδωτά, επιβάλλουν στον εργαζόμενο να μην μπορεί να φέρει αντίρρηση στον εργοδότη για τις συνθήκες εργασίας στη δουλειά, αλλά και τη μισθοδοσία του.
Ακόμα πιο εξοργιστική είναι και η αποκάλυψη ότι μέσα στις συμβάσεις υπάρχει επίσης μια επιπλέον ρήτρα που περιλαμβάνει εικονικά δίδακτρα, έτσι ώστε αν θέλει κάποιος να παραιτηθεί από τη δουλειά του να είναι αναγκασμένος να πληρώσει ποσά της τάξης των 5.000 και 10.000 ευρώ, σαν αποζημίωση για την επιστροφή των διδάκτρων!
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα ανήκουστα ανέφερε ο κ. Καρούζος:
«Δεν το κάνουν μόνο στα ξενοδοχεία, το κάνουν και στα εστιατόρια. Εμφανίζουν τη ρήτρα ως "εκπαίδευση", του μάγειρα, της καμαριέρας, του σερβιτόρου. Και δήθεν, τα "δίδακτρα" κόστισαν 5.000 ευρώ. Και αν φύγει κάποιος νωρίτερα θα πρέπει να τα επιστρέψει.
Είναι ρήτρες που αποθαρρύνουν την κινητικότητα των εργαζόμενων, είναι παράνομες και άκυρες.
Ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να προειδοποιεί τον εργοδότη όταν παραιτείται, σε εύλογο χρονικό διάστημα που από τη νομοθεσία προβλέπεται να είναι ο μισός χρόνος από τους μήνες που δικαιούται κάποιος ως αποζημίωση απόλυσης και εφόσον έχει συμπληρώσει 12 μήνες προϋπηρεσίας. Στον επισιτισμό και τον τουρισμό, που κάποιος πάει να δουλέψει για 6-7 μήνες, δεν είναι δυνατόν να υπογράφει ρήτρες που να προβλέπουν προειδοποίηση του εργοδότη 3 μήνες πριν. Δηλαδή, ένας που δουλεύει 7 μήνες, 3 μήνες πριν θα πρέπει να έχει προειδοποιήσει, αν π.χ. ο μισθός δεν είναι σωστός, αν δεν έχει σωστές συνθήκες διαβίωσης; Όχι. Οι ρήτρες αυτές είναι άκυρες, κανένας δεν μπορεί να δεσμεύσει τον εργαζόμενο να καταβάλει αυτά τα ποσά στον εργοδότη. Θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να ελέγξει αυτές τις ρήτρες ως καταχρηστικές.
Στην Κρήτη μαθαίνω ότι "παίχτηκε" και μια άλλη ρήτρα. Κάποιος, αν αποκαλύπτει τον μισθό του σε άλλη, ανταγωνιστική μονάδα, αυτός να οφείλει 10.000 ευρώ γιατί δήθεν παραβιάζει την πολιτική απορρήτου της εταιρείας ή την υποχρέωση εχεμύθειας του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη. Όλα αυτά είναι αστεία, δεν υπάρχει καμιά νομική δέσμευση και καμία κύρωση στον εργαζόμενο για τέτοιες ρήτρες. Οι ρήτρες αυτές είναι παράνομες».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ με τη δήλωση του κ. Καρούζου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου