31 Ιανουαρίου 2022

Έρευνα: Οι μυστικές φυλακές που κρατούν τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη (Μέρη Α' - Β' - Γ') - Του Ίαν Ουρμπίνα


Φωτογραφίες από drone που δείχνουν το εσωτερικό της φυλακής Αλ Μαμπάνι. Πηγή: Pierre Kattar/The Outlaw Ocean Project, 18 Μαΐου 2021


Η ΕΕ έχει δημιουργήσει ένα σκιώδες σύστημα για να συλλαμβάνει τους μετανάστες από την Αφρική πριν φτάσουν στις ακτές της και να τους στέλνει σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Αποκλειστικά στην Ελλάδα, η έρευνα του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Ίαν Ουρμπίνα, ο οποίος στη διάρκειά της φυλακίστηκε και κακοποιήθηκε από Λίβυους παρακρατικούς και τελικά απελευθερώθηκε μετά από έξι μέρες αιχμαλωσίας.

Ο συγγραφέας και βραβευμένος με Pulitzer ρεπόρτερ των New York Times Ίαν Ουρμπίνα, μαζί με τους συντελεστές της κυλιόμενης πολυμεσικής δημοσιογραφικής έρευνας του Outlaw Ocean Project (Ωκεανός Χωρίς Νόμο), πραγματοποιεί πολύμηνη έρευνα για το πώς η ΕΕ χρηματοδοτεί την ακτοφυλακή της Λιβύης για να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάσουν με βάρκες στις ακτές της Ευρώπης. Ο Ουρμπίνα περιγράφει την ιστορία του Αλιού Καντέ, του 28χρονου μετανάστη από τη Γουινέα Μπισσάου, που κατέληξε αιχμάλωτος σε μια από τις μυστικές φυλακές της Λιβύης στην προσπάθειά του να διασχίσει τη Μεσόγειο για να φτάσει στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Ουρμπίνα αιχμαλωτίστηκε και εξαφανίστηκε σε μια μυστική φυλακή από μια ένοπλη πολιτοφυλακή, όπου αυτός και οι άλλοι κακοποιήθηκαν σοβαρά. Από τους ξυλοδαρμούς υπέστη αρκετά σπασίματα στα πλευρά και βλάβη στα νεφρά. Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος επενέβησαν και διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωσή του, η οποία επιτεύχθηκε μετά από έξι ημέρες αιχμαλωσίας.

Το Reporters United δημοσιεύει σε τρεις συνέχειες το μεγάλο κείμενο της παραπάνω δημοσιογραφικής έρευνας, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας μας με τον Ίαν Ουρμπίνα. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό The New Yorker, καθώς και στο Outlaw Ocean.  

Διαβάστε τα τρία μέρη της έρευνας:

  1. Οι μυστικές φυλακές που κρατούν τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη – Μέρος Α’

  2. Οι μυστικές φυλακές που κρατούν τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη – Μέρος Β’

  3. Οι μυστικές φυλακές που κρατούν τους μετανάστες μακριά από την Ευρώπη – Μέρος Γ’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου