Χαρακτηρίσαμε «φιλεύσπλαχνη» την κυβέρνηση για την κατάπτυστη τροπολογία για τους γονείς εργαζόμενους που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό αλλά και τους εργαζόμενους που νοσούν με κορωνοϊό (διαβάστε σχετικά εδώ).
Κάναμε λάθος! Η κυβέρνηση δεν είναι απλά «φιλεύσπλαχνη» αλλά πάρα πολύ «φιλεύσπλαχνη»! Προσέξτε τι αλλαγές έκανε στις παραπάνω ρυθμίσεις μετά την κατακραυγή.
Στην αρχική τροπολογία ίσχυε το εξής: Μέχρι τις 15 Απριλίου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που είναι γονείς (βρεφών, προνηπίων και νηπίων ή μαθητών έως Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας) θα εργάζονται εξ αποστάσεως μέχρι και πέντε εργάσιμες μέρες. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (ποιος θα το κρίνει άραγε;) οι εργαζόμενοι δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ειδική άδεια αλλά μόνο για τις τέσσερις πρώτες ημέρες! Η πέμπτη μέρα απουσίας θα χρεώνεται σε «οποιαδήποτε άλλη άδεια»! Κατά τη διάρκεια της άδειας – σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή της τροπολογίας – οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μόνο το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
Τι έκανε, λοιπόν, η «φιλεύσπλαχνη» κυβέρνηση; Σύμφωνα με αυτά που διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό, θα λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη και για την τέταρτη ημέρα θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έκαναν σκόντο στο ψαλίδι των ημερομισθίων! Μας κάνανε και χάρη! Μείωσαν το πετσόκομμα του 50% από τις 4 μέρες στις 3! Ποιοι; Μα, ο υπουργός της εργοδοσίας και η κυβέρνηση του ΣΕΒ.
Εκτός των παραπάνω διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας πως στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορονοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια. Υπενθυμίζεται πως με βάση την τροπολογία η κυβέρνηση θεσμοθετεί τηλεργασία ακόμα και για τους ασθενείς με κορωνοϊο. Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η κατάπτυστη τροπολογία προβλέπει ότι εάν νοσήσουν από κορωνοϊό θα δουλεύουν για πέντε εργάσιμες μέρες εξ αποστάσεως. «Εάν αυτό δεν είναι εφικτό» δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα. Αυτό το «εφικτό» μπορούμε να φανταστούμε ποιος θα το καθορίζει; Μήπως ο εργοδότης; Μα πού να πάει το μυαλό των αρίστων σε κάτι τέτοιο…
Τέλος, τρίτον, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου, καθορίζεται ότι, μετά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση, λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου