20 Ιανουαρίου 2022

Τηλεργασία για τους αρρώστους από κορονοϊό, κομμένο το μισό ημερομίσθιο για όσους έχουν παιδιά σε καραντίνα!


▸Δεμένους στα κουπιά της λειτουργίας και κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων θέλει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους με κορονοϊό, ενώ τιμωρεί ουσιαστικά τους εργαζόμενους-γονείς με παιδιά θετικά στον κορονοϊό. Τηλεργασία για τους ασθενείς με κορονοϊό, κομμένος το μισό ημερομίσθιο για όσους μείνουν σπίτι γιατί το παιδί τους έχει κορονοϊό! Αυτά προβλέπει επαίσχυντη τροπολογία της κυβέρνησης.

Δεν φτάνει που κατέβασαν την περίοδο καραντίνας από 14 σε πέντε ημέρες, δείτε τι προβλέπει γι’ αυτές τις πέντε ημέρες η αντεργατική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας:

  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που θα νοσήσουν από κορονοϊό, προβλέπεται να δουλεύουν για πέντε εργάσιμες μέρες εξ αποστάσεως! Η κυβέρνηση της ΝΔ, για χάρη των εργοδοτών, καταργεί από ασθένεια τον κορονοϊό και ζητά δουλειά εξ αποστάσεως, ανοίγοντας την όρεξη στα αφεντικά να ζητήσουν και παρουσία. Μόνο εάν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, προβλέπει η τροπολογία, να κάνουν οι εργαζόμενοι χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που είναι γονείς βρεφών, προνηπίων και νηπίων ή μαθητών έως Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας, και τα παιδιά τους είναι φορείς του ιού μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, έως πέντε εργάσιμες ημέρες, ενώ μόνο αν αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ειδική άδεια μόνο όμως για τις τέσσερις πρώτες ημέρες, ενώ η πέμπτη ημέρα απουσίας θα χρεώνεται σε «οποιαδήποτε άλλη άδεια», ουσιαστικά στην κανονική τους.

Ακόμα χειρότερα, οι γονείς εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μόνο το 50% των αποδοχών τους το τετραήμερο που δεν θα δουλεύουν, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων και μόνο στην περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου