Ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος συντάχθηκε πολύ καιρό πριν την εφαρμογή και τη “μόδα” των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), δεν προβλέπει τη δυνατότητα της Εταιρείας να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι πέρασε τροπολογία σύμφωνα με την οποία “με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της “Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ” και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη”.

“Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ”.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παρά τις υποσχέσεις που έδωσε, δεν έκανε καμία ουσιαστική ενέργεια για να ανοίξει ο δρόμος προς τη συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό, στον οποίο ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πολιτικές εκτιμήσεις, θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος από το όφελος της ίδιας της σύμβασης, ενώ θα γινόταν εκ των πραγμάτων σε συνεργασία με κατασκευαστικό όμιλο του ιδιωτικού τομέα.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει διασαρέσκεια και στον βασικό μέτοχο της ΕΥΔΑΠ (το Υπερταμείο κατέχει το 50 συν μία μετοχή και το ΤΑΙΠΕΔ το 11,33%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ ανέμενε ότι η συμμετοχή της σε έργα ΣΔΙΤ, θα της άνοιγε το δρόμο για διεκδικήσεις συμβάσεων που αφορούν σε projects ύδρευσης και άρδευσης συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Ο διαγωνισμός για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ”, περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι περίπου πριν μια δεκαετία είχε πραγματοποιηθεί η πανευρωπαϊκή καμπάνια για τη Συλλογή υπογραφών από την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» που απαιτούσε να κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. και τα κράτη ως ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό νερό και επαρκείς υπηρεσίες αποχέτευσης. Μεταξύ άλλων η καμπάνια διεκδικούσε να σταματήσουν οι νεοφιλελεύθερες διαδικασίες για την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών ύδρευσης και οι ιδιωτικοποιήσεις τους που προωθούσε τότε η ΕΕ.

Με πληροφορίες από thepressproject.gr