29 Ιανουαρίου 2022

«SOSτε το νερό της Αθήνας» - “Να σώσουμε το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) από την παράδοσή του στους ιδιώτες, πριν μείνει η πρωτεύουσα χωρίς νερό”

ΣΕΚΕΣ: “Να σώσουμε το Ε.Υ.Σ. από την παράδοσή του στους ιδιώτες, πριν μείνει η πρωτεύουσα χωρίς νερό” 


1. Η απάτη της «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού» και η αποτυχία της θεωρίας του «σωτήρα ιδιώτη»

Το «επιτελικό κράτος» των «αρίστων» για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι λειτουργεί μόνο με… αίθριο καιρό. Η προπαγάνδα των ΜΜΕ (η μόνη υπηρεσία που έχει δοθεί σε ιδιώτες και δουλεύει) για την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» αποδείχτηκε απάτη.

Η χώρα έχει αστυνομία για κάθε περίπτωση, έχει «Ραφάλ» και «Μπελαρά», έχει μπίζνες για τους ισχυρούς κυβερνητικούς φίλους. Δεν έχει αλάτι και εκχιονιστικά, αλλά επιβιώνει χωρίς ΜΕΘ, γιατρούς, νοσοκόμους, χωρίς θέρμανση για τους οικονομικά αδύναμους, με 500.000 νέους επιστήμονες στο εξωτερικό  και με την ανεργία των νέων στα ύψη.

Η παράδοση, διαχρονικά, των βασικών υποδομών στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, το μόνο που έχει μέχρι σήμερα πετύχει είναι να μεταφέρει τεράστιους πόρους από την κοινωνία σε λίγους επιχειρηματίες. Απέτυχε να βελτιώσει τη λειτουργία και τις υπηρεσίες τους στο επίπεδο που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες, σε κάθε έκτακτη συνθήκη εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των πολιτών και την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα: «πάρτο από το κράτος και δώστο σε ιδιώτη για να δουλέψει σωστά», θάφτηκε στο χιόνι μαζί με την οργή χιλιάδων εγκλωβισμένων πολιτών στην Αττική Οδό.

Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ εγκαταλείπει, εν μέσω ψύχου,ς χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τη στιγμή που ζητάει εξωφρενικές «Ρήτρες Αναπροσαρμογής» στην ηλεκτρική ενέργεια.

O όμιλος Ελλάκτωρ, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΣΔΙΤ του Ε.Υ.Σ. (σ.σ. Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος), κατέχει μαζί την Αβαξ το 99,4% της εταιρείας «Αττική Οδός». 

Τολμάμε να πούμε ότι: με την παράδοση σε ιδιώτες της λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.), η περιοχή της πρωτεύουσας κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό.

2. Και η ΕΥΔΑΠ, κύριε;

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Λεκανοπεδίου, που ξεκίνησε στις 30/6/2021 με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προκηρύχτηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 18/10/2021, μπήκε στις φάση της υλοποίησης με την υποβολή  στις 20/1/2022 της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τρεις επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση με την τροπολογία της 30/6, παράγραφος 4, προέβλεπε την υπογραφή σύμβασης μεταξύ τoυ ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ για τη  συντήρηση και λειτουργία του Ε Υ Σ. της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών (3) ετών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α’ 232).

Η κυβέρνηση με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της για την παράδοση των βασικών κοινωνικών υποδομών σε ιδιωτικά συμφέροντα έκανε σαφές και με την τροπολογία αυτή, ότι από το 2023 το Ε.Υ.Σ. θα παραδοθεί με ΣΔΙΤ σε ιδιώτη ανάδοχο. Είχε ξεκαθαρίσει ότι γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς και σκόπιμα αποκλείει την ΕΥΔΑΠ από το ΣΔΙΤ.

Η ΕΥΔΑΠ από την ίδρυσή της το 1980 είχε αναλάβει με επιτυχία και χωρίς κόστος για το κράτος και τον πολίτη την διαχείριση του ΕΥΣ. Τώρα αποξενώνεται από το ΕΥΣ και υποχρεώνεται να καταβάλλει στον ιδιώτη το κόστος της διαχείρισης μέσω της πληρωμής του νερού που θα προμηθεύεται. Η ΕΥΔΑΠ οδηγείται σε αύξηση της τιμής του νερού, η διοίκηση Σαχίνη ήδη όρισε Επιτροπή για την νέα τιμολογιακή πολιτική.

Η Διοίκηση Σαχίνη στις 2/12/2021 σε επιστολή – ενημέρωση προς τους εργαζόμενους για την υπογραφή της Σύμβασης με το Δημόσιο (που ρητώς προέβλεπε την παραχώρηση της λειτουργίας του ΕΥΣ στην ΕΥΔΑΠ μόνο μέχρι το 2023), πανηγύριζε αναφέροντας: «Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μας προχώρησε στην απόφαση για την υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και της Σύμβασης για τη διαχείριση του ΕΥΣ, απόφαση η οποία θα εισαχθεί προς επικύρωση στην επερχόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση.  Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για την πορεία της Εταιρείας μας».

Αυτό το… ιστορικό γεγονός σε λίγες μόνο ημέρες προκαλεί στη Διοίκηση Σαχίνη.. «εύλογες απορίες, έως και ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται αυτή να έχει στην πορεία της Εταιρείας μας»

Με επιστολή της προς τους εργαζόμενους στις 20/1/2022 και συναφή ανακοίνωση προς τους μετόχους η Διοίκηση Σαχίνη γράφει: «η ΕΥΔΑΠ αποκλείστηκε από τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην Α’ Φάση του διαγωνισμού του ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη παρά τις συστηματικές, επίμονες και επί μακρόν προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση από τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ, όπως είναι απαραίτητο σύμφωνα με έγκριτες νομικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να μπορεί η εταιρεία να λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους διαγωνιστικές διαδικασίες. Τελικά, η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν κατέστη δυνατή έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να μην έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη φάση αυτή… Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης που ξεπερνά τις δυνατότητες και αρμοδιότητες της ΕΥΔΑΠ, ενώ είναι κατανοητό ότι προκαλεί εύλογες απορίες, έως και ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται αυτή να έχει στην πορεία της Εταιρείας μας».

Η ανακοίνωση της Διοίκησης αντί να διευκρινίζει, μάλλον συσκοτίζει την υπόθεση του γιατί η ΕΥΔΑΠ δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό του ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί όπως:

  • Σε ποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή (μετά ή πριν την υπογραφή της Σύμβασης με το Δημόσιο) η Διοίκηση Σαχίνη υπέβαλλε αίτημα για τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΕΥΔΑΠ και με ποιο τρόπο (προφορικά, με έγγραφο, απευθείας ή μέσω του Υπερταμείου)
  • Στις «έγκριτες νομικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να μπορεί η εταιρεία να λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους διαγωνιστικές διαδικασίες» ζητήθηκε γνωμοδότηση για τη δυνατότητα συμμετοχής της στον διαγωνισμό μέσω θυγατρικής εταιρείας, όπως επιτρέπει το άρθρο 1 παρ. 6 του ιδρυτικού της νόμου 2744/1999;
3. Πόσο μακριά είναι το 2023;

Η φονική πανδημία, που έχει γίνει φονικότερη με την διαχείρισή της από την κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες. Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής που θυμίζει το «Περιμένοντας τους βαρβάρους» του Καβάφη: «- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; / Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα».

Οι «βάρβαροι» είναι εδώ. Εντός των τειχών. Παραδίδουν το βασικότερο, μετά το οξυγόνο, φυσικό αγαθό αναγκαίο για την ζωή του ανθρώπου στα χέρια ενός ιδιώτη, χωρίς ουσιώδη λόγο, αφού αποδεδειγμένα και επί σειρά ετών το διαχειριζόταν και με μεγάλη επιτυχία η ΕΥΔΑΠ, μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος (δυστυχώς όχι κρατικής ιδιοκτησίας και κοινωνικού ελέγχου).

Το 2023 δεν είναι μακριά. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, μαζί με την κοινωνία μπορούμε να αποτρέψουμε την παράδοση του ΕΥΣ σε ιδιώτη.  Η προσφυγή στο ΣτΕ από τους τρεις συλλόγους, πρέπει να συνδυαστεί με εξωστρεφή δράση ΟΜΕ και σωματείων.

Η απαράδεκτη αδράνεια της πλειοψηφίας της ΟΜΕ, που αποσιωπά τις ευθύνες της κυβέρνησης, δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από κανένα και καμία. Η συμμαχία των κυβερνητικών συνδικαλιστικών στελεχών με την ΠΑΣΚΕ και την ανοχή του ΠΑΜΕ, πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια προγραμματική συμφωνία συναδέλφων που πάνω απ΄ όλα βάζουν το συμφέρον του δημόσιου νερού και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Προτείνουμε να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συνεργασίας εργαζομένων, συνδικάτων, συλλογικοτήτων των πολιτών, δήμων και προσωπικοτήτων για τη σωτηρία του ΕΥΣ οργανώνοντας καμπάνια με τίτλο: «SOSτε το νερό της Αθήνας».

Το ΣΕΚΕΣ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εργαστεί σε αυτή κατεύθυνση και καλεί όλους και όλες του συναδέλφους να το συζητήσουμε.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου