Σε διαβούλευση έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».
Σκοπός και αντικείμενο του νομοσχεδίου αναφέρονται «ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με την εισαγωγή στοιχείων επιβράβευσης και λογοδοσίας, μέσω της μέτρησης της απόδοσης και μηχανισμών ελέγχου, καθώς και ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός, μέσω της αναβάθμισης του στελεχιακού δυναμικού, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αποστολής του e-ΕΦΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» και «η θέσπιση:
α) ρυθμίσεων για τη βελτίωση της απόδοσης της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ,
β) ρυθμίσεων για την ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων,
γ) ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και
δ) ρυθμίσεων για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του».
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής και τη ρουσφετολογική ανάθεση σε ιδιώτες –δικηγόρους και λογιστές– της αρμοδιότητας απονομής των συντάξεων, ο Χατζηδάκης επιχειρεί να μετατρέψει τον ΕΦΚΑ σε κανονικό «παραμάγαζο» της κυβέρνησης ακόμη και στο επίπεδο της επιλογής και διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα λεηλασία, αυτή τη φορά της ακίνητης περιουσίας του φορέα.
Εντελώς συνοπτικά, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «οι επικεφαλής Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ διορίζονται για τριετή θητεία, σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, κατόπιν δημόσιας προκήρυξης {…}, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ». Δηλαδή Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα, επιλεγμένους από τη σχετική δεξαμενή των «υπό αξιοποίηση» και τακτοποίηση ημετέρων και παροικούντων των κομματικών και πολιτικών γραφείων της ΝΔ. Προφανώς με πελατειακούς όρους, λιγότερα τυπικά προσόντα απ’ ό,τι απαιτούνται στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων για το υπόλοιπο δημόσιο και ειδικό μισθολόγιο.
Ταυτόχρονα, παράκαμψη ή πιο σωστά οιονεί κατάργηση τόσο των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος όσο και του ΑΣΕΠ, του ΕΙΣΕΠ και της ΕΣΔΔΑ. Σχετικά με τους συναδέλφους του ΕΦΚΑ, πλήρης απαξίωση και στέρηση κάθε δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης.
Αν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ είχαν μια σειρά από λόγους να αισθάνονται αποπαίδια και ταυτόχρονα αποδιοπομπαίοι τράγοι για κάθε αποτυχία και αστοχία των πολιτικών ηγεσιών και των διοικήσεων, τώρα θα έχουν πολύ περισσότερους και σοβαρότερους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν μόνο στον ΕΦΚΑ. Αργά ή γρήγορα θα επιχειρήσουν να τις επεκτείνουν και στο υπόλοιπο δημόσιο (στο υπουργείο Μετανάστευσης ισχύουν ήδη, ίσως βέβαια σε μικρότερη κλίμακα).
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διατάξεις που αναφέρονται στη νέα πειθαρχική διαδικασία, με τη δημιουργία ενός στυγνού και ανεξέλεγκτου γραφειοκρατικού μηχανισμού αστυνομικού και εισαγγελικού χαρακτήρα και, όπως ήταν αναμενόμενο, με εξαίρεση των αιρετών εκπροσώπων από το πειθαρχικό συμβούλιο. Επισημαίνουμε τη δυνατότητα άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης του συγκεκριμένου μηχανισμού-λαιμητόμου στο ζήτημα που αφορά στην «ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου σύμφωνα με μετρήσιμους στόχους που τίθενται από τον Διοικητή σε ορισμένη Γενική Διεύθυνση» στα πλαίσια της «καθιέρωσης επιβράβευσης παραγωγικότητας» του άρθρου 5.
Για ό,τι αφορά στη διαδικασία προμηθειών, θεσμοθετείται η γενίκευση της πρακτικής των απευθείας αναθέσεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που αφορούν στην «υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας» του e-ΕΦΚΑ. Προετοιμάζουν δηλαδή το έδαφος για ξεπούλημα και «μπίζνες» οι «αθεόφοβοι», ενώ παρότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί αποκλειστικό μέτοχο της εταιρείας, δεν θα έχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης ή ελέγχου των αποφάσεων του ΔΣ της, το οποίο θα διοριστεί απευθείας από τον υπουργό. Ουσιαστικά δηλαδή μεταφέρουν όλα τα ακίνητα σε μια ΑΕ χωρίς άλλο μηχανισμό ελέγχου παρά μόνο τον Χατζηδάκη! Βάζουν δηλαδή τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα!
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του «πιλότου» για ολόκληρο το δημόσιο, στο επίπεδο της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος και της δημιουργίας ενός νέου, εντελώς απροκάλυπτου και γενικευμένου πελατειακού συστήματος. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν κι αυτό δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχαστεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου για τις συντάξεις χηρείας και την εθνική σύνταξη, και τις άλλες τροποποιήσεις του «νόμου Κατρούγκαλου» καθώς σύντομα θα επιχειρήσουν να «αποκαλύψουν» ακόμη περισσότερα από τη σκοτεινή και άκρως αντεργατική πλευρά του.
*Ο Αντώνης Κουρούκλης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου