21 Ιανουαρίου 2022

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Στηρίζουμε τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών μας. Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων - Ψήφισμα ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας


Εδώ και ημέρες εκατοντάδες σχολεία και χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη την επικράτεια και στις Κυκλάδες συμμετέχουν σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ., που δεν παίρνει κανένα νέο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την ασφαλή εκπαίδευση των μαθητών μας. Δυστυχώς προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζουν να είναι η σκανδαλώδης στήριξη των επιχειρηματιών της υγείας και τα κέρδη των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα η κοινωνία συνεχίζει να μετράει εκατόμβες θανάτων, μαζικές εισαγωγές ασθενών, τεράστια κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω ελλιπούς στελέχωσης, το κλείσιμο του Παιδιατρικού νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Η αγανάκτηση απέναντι στην δολοφονική και εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, από πλευράς κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η ακρίβεια, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κυβέρνησης, οι αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά, ασφαλιστικά, και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, η καταστολή και η τρομοκρατία, μας βρίσκουν όλους στην ίδια πλευρά: εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές εργαζόμενους και άνεργους, ελαστικά απασχολούμενους και συνταξιούχους, μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Διαδηλώνουμε, ξαναφωνάζουμε για μια ακόμη φορά, και για όσο χρειαστεί, ότι δεν θα συνηθίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους, την διάλυση των κοινωνικών δομών και του συστήματος υγείας, το δυσβάστακτο κόστος για διαγνωστικά τεστ, και το γενικότερο όργιο των κυβερνητικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών!

Από κοινού αγωνιζόμαστε για να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείαςτου ΕΣΥ διότι μόνο ένα πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την πανδημία. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού. Να πάρει η κυβέρνηση πίσω την απόφασή της για μείωση κατά 820 εκ. των δαπανών για την υγεία το 2022, το κλείσιμο του Παιδιατρικού νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση – αρκετά κερδίσανε όλο αυτό τον καιρό.

Να σταματήσει η κυβέρνηση να αναπαράγει το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης για να μετακυλήσει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού τις βαρύτατες δικές της ευθύνες για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και να υποβαθμίσει έτσι τη σοβαρότητα της.

Συμπαρατασσόμαστε με τους μαθητές μας και τους γονείς τους και απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στους 15 κατ’ ανώτατο όριο ανά τμήμα!

  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας και περικοπές θέσεων εργασίας όπως συνέβη φέτος. Να αποσυρθούν τώρα οι συγχωνεύσεις που επιβλήθηκαν!

  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριστών και καθαριστριών στα σχολεία και εξοπλισμός των σχολείων με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

  • Να γίνονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ Rapid και PCR για όλους: μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι

  • Να χορηγηθούν δωρεάν ασφαλή μέσα προφύλαξης (χειρουργικές μάσκες, FFP2, αντισηπτικά κλπ) και να εξοπλιστούν τα σχολεία με συσκευές παρακολούθησης και ανανέωσης της ποιότητας του αέρα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης

  • Να δοθούν πληρωμένες αναρρωτικές άδειες σε ευπαθείς ομάδες, εγκύους κλπ χωρίς περικοπή της κανονικής άδειας. Να δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού.

  • Κανείς στη δουλειά με ασθένεια, είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ’ αποστάσεως.

  • Να ληφθούν υπόψη οι παιδαγωγικές εκτιμήσεις και οι συνέπειες της πανδημίας για το τρέχον σχολικό έτος. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις τύπου Pisa, και η ΕΒΕ, και να μειωθεί δραστικά η ύλη για τις Πανελλαδικές εξετάσειςΝα παγώσει τώρα κάθε διαδικασία αξιολόγησης σχολικής μονάδας.

  • Να πάψει τώρα η διχαστική και εκδικητική πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης απέναντι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αναγκάζοντάς τους να σηκώσουν όλο το οικονομικό βάρος της διενέργειας των τεστ που απαιτούνται. Ναι στα εμβόλια – Όχι στην υποχρεωτικότητα, τις ποινές και τα χαράτσια στους ανεμβολίαστους!

  • Να καταργηθεί αμέσως η απόφαση που προβλέπει την νόσηση του 50% + 1 των μαθητών/τριών για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος

  • Να ληφθεί ειδική πρόνοια στήριξης για ηλικιωμένους, απομακρυσμένες περιοχές, ευπαθείς ομάδες, νοσούντες σε καραντίνα

  • Να ληφθούν μέτρα αποφυγής του συνωστισμού των μαθητών στα μέσα μεταφοράς

  • Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν

    *****


Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Δε θα περάσει ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία!

Να σταματήσει κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης εκπαιδευτικών στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Το Δ.Σ…καταδικάζει την άδικη και εκδικητική δίωξη συναδέλφων εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας που παραπέμπονται σε πειθαρχικό συμβούλιο επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των μαθητών να έχουν τον εκπαιδευτικό τους στην τάξη από την αρχή της χρονιάς, επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να ενημερωθούν γραπτά για τις αποφάσεις της διοίκησης, επειδή άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα μέσα από το σωματείο τους.

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο 10ο Δ.Σ. Χαλκίδας από την αρχή της χρονιάς, εξ αιτίας των κενών σε εκπαιδευτικούς, προχωράει σε πειθαρχικές διώξεις. Αντί να καλύψει άμεσα το κενό σε εκπαιδευτικό της ΣΤ΄ Δημοτικού, που δημιουργήθηκε λόγω άδειας της εκπαιδευτικού, επιχειρεί να συγκαλύψει το πρόβλημα, να κουκουλώσει τις ελλείψεις και να φορτώσει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς. Μέσα από προφορικές εντολές και αυθαιρεσίες επιδίωξε να επιβάλει ένα καθεστώς «συνδιδασκαλίας» σε δύο τμήματα με 36 μαθητές. Μάλιστα από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει αφήσει χωρίς εκπαιδευτικούς και τις δύο τάξεις ΖΕΠ στο συγκεκριμένο σχολείο.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Δ/νση Εκπαίδευσης επιλέγουν να αγνοούν παιδιά που από την αρχή της χρονιάς σημειώνουν πολλές ή συνεχόμενες απουσίες και, αντί να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία, κάνουν ακριβώς το αντίθετο, επιχειρούν να τα εξαφανίσουν και με αυθαίρετες διαδικασίες να εξαναγκάσουν τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, παράνομα, να προχωρήσουν σε συνένωση τμημάτων.

Μάλιστα, συναδέλφισσα, νεοδιόριστη εκπαιδευτικός του σχολείου, δασκάλα ενός εκ των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ Δημοτικού, ενεργή συνδικαλιστικά και γνωστή για την δράση της στη περιοχή, διώκεται με την αιτιολογία ότι «προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες προς τη Δ/νση Π.Ε. Εύβοιας»!

Δε θα επιτρέψουμε να επιβληθεί καθεστώς τρόμου στα σχολεία μας! Οι εκπαιδευτικοί έχουν φωνή και αυτή δεν πρόκειται να φιμωθεί. Αποτελεί προσβολή προς τους χιλιάδες συναδέλφους, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν τη μάχη να κρατήσουν όρθια τα σχολεία, χωρίς καμία στήριξη, να σέρνονται στο τέλος και στα πειθαρχικά επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας απαράδεκτης προσπάθειας της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ να συγκαλύψουν τα κενά στα σχολεία, να συμπτύξουν και να συγχωνεύσουν τμήματα ακόμα και εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Είναι συνέχεια πιέσεων αλλά και των παράνομων προφορικών εντολών στις οποίες προχωρούν πολλές Δ/νσεις Εκπαίδευσης, με εντολή του ΥΠΑΙΘ, για υποχρεωτικές υπερωρίες, μετακινήσεις εκπαιδευτικών και «φύλαξη» μαθητών προκειμένου να μη βγουν στην επιφάνεια τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, κενά που πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα από τα κρούσματα κορωνοϊού.

Η κατρακύλα του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Εύβοιας δεν είναι τυχαία. Επιθυμούν το νέο σχολείο της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της ταξικής διαφοροποίησης, ανάλογα με την τσέπη του κάθε γονιού, να εφαρμοστεί με τον βούρδουλα του φόβου και τις τρομοκρατίας. Πρόκειται για την ίδια λογική της ατομικής ευθύνης στη δουλειά, στην υγεία, στην παιδεία, που «ξαλαφρώνει» το κράτος από τις ευθύνες του και φορτώνει περισσότερα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και την προχωρούν με κάθε τρόπο, με καρότο αλλά ιδιαίτερα με μαστίγιο!

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο κάθε εκπαιδευτικό που παλεύει για τη μόρφωση των παιδιών με ουσιαστικό τρόπο και ασφάλεια, έτσι όπως έχουν ανάγκη στις σημερινές συνθήκες.

Διεκδικούμε, μαζί με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και τους συναδέλφους μας στην Εύβοια:

  • Να ανακληθεί κάθε συγχώνευση.

  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με εκπαιδευτικούς.

  • Να παρθούν ουσιαστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να περιοριστεί η σχολική διαρροή.

  • Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις και να καλυφθούν τα εκρηκτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία.

  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε πειθαρχική διαδικασία εναντίων των εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και ζητάμε από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να στηρίξει με όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά τους συναδέλφους.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των σωματείων της περιοχής ενάντια στις άδικες διώξεις!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου