▸ ∆εν καταργούν, ούτε μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά είδη, παρά το υψηλό δεκαετίας στον πληθωρισμό ∆εκεμβρίου (5,1%)
«Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», λέει ένα παλιό εργατικό σύνθημα, που στην εποχή μας επιβεβαιώνεται με τον πιο γλαφυρό όσο και οδυνηρό τρόπο για τους εργαζόμενους και τον λαό. Μία ανάσα από το ρεκόρ 11 ετών πλησίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, διαλύοντας τους μύθους της κυβέρνησης περί «επιτυχημένης διαχείρισης» στην οικονομία, «πιο χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη» και άλλα παρόμοια. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όταν το 2011 είχε φτάσει στο 5,2%. «Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ξανά η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 135,7%, ενώ ακολούθησαν το ρεύμα (45%), το πετρέλαιο θέρμανσης (34,1%) και τα καύσιμα-λιπαντικά (21,7%). Στα τρόφιμα είχαμε: Αρνί-κατσίκι +19,7%, ελαιόλαδο +17%, πατάτες +14%, ζυμαρικά +7,6% και ψωμί +4,9%. Στον τελευταίο χρόνο έχουν σημειώσει αύξηση κατά 18% η στέγαση, 10,9% οι μεταφορές, 4,3% η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά, ενώ ξενοδοχεία, καφέ και εστίαση αυξήθηκαν κατά 1,2%.
Η δυσμενής εικόνα για το εργατικό λαϊκό εισόδημα, όπως διαμορφώνεται σε πολλούς κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών, προκύπτει και από τις τιμές παραγωγού βιομηχανίας και υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο. Ο Γενικός Δείκτης τιμών παραγωγού βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021, ενώ η αύξηση στο 12μηνο 2021/2020 ανήλθε σε 10,5%. Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς αυξήθηκε κατά 22,2% σε ένα έτος, με τις σημαντικότερες αυξήσεις να καταγράφουν οι τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια όπως παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 79%, εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 35,4%, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού, κλιματισμού 30,6%, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στη βιομηχανία τροφίμων κατά 3,2%. Την ανηφόρα όμως έχουν πάρει και οι τιμές παραγωγού στις υπηρεσίες στο γ’ τρίμηνο 2021, όπου σε σχέση με το 2020 έχουν αυξηθεί στους κλάδους: Αεροπορικές μεταφορές 13,3%, αποθήκευση 3,8%, οδικές μεταφορές εμπορευμάτων 2,9%, ταχυδρομικές υπηρεσίες/ταχυμεταφορές 1,2%.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα μεταφραστούν σε νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά διαβίωσης. Σε μέσο επίπεδο, αναμένεται αύξηση από 5% έως 20% σε βασικά είδη διατροφής, όπως, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, λάδι, κατεψυγμένα, μπισκότα και είδη προσωπικής φροντίδας, αφού βιομήχανοι, χονδρέμποροι και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, υπό το αδιάφορο βλέμμα της κυβέρνησης, μετακυλύουν τις αυξήσεις στα ράφια και στον τελικό καταναλωτή.
❞ Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν αύξηση ανεργίας, με διπλάσιο του μέσου όρου ποσοστό
Πώς θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι με τους καθηλωμένους μισθούς και τα ψίχουλα που μοίρασε από 1/1/2022 η κυβέρνηση; Πώς μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 1 εκατ. άνεργοι, εκ των οποίων οι 550.000 είναι μακροχρόνια; Σοκαριστικά είναι δε τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία. Ενώ η ΕΕ κατέγραψε οριακή υποχώρηση τον Νοέμβριο, η Ελλάδα μαζί με τις χώρες των Βαλκανίων, είναι από τις μόνες που κατέγραψαν… αύξηση, με το 13,4% να είναι διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ! Επίσης η Ελλάδα καταγράφει αρνητική «πρωτιά» με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους: 39,1% τον Νοέμβριο από 32,8% τον Οκτώβριο.
Απέναντι σε αυτόν τον οδοστρωτήρα που κυριολεκτικά ισοπεδώνει το έτσι κι αλλιώς πενιχρό λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση απαντά με δήθεν «νέα μέτρα», «πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης» και της «έκπτωσης» στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία είναι όμως «προσωρινά» και επιδοματικού χαρακτήρα, ακολουθώντας το τρομακτικό ράλι τιμών στην ενέργεια και την κερδοσκοπία του πολυεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου.
Το πιο προκλητικό στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ότι αφήνουν εκτός στήριξης κατοικίες που δεν είναι κύριες, σύμφωνα με το Ε1. Από τα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν, εξαιρούνται πάνω από τρία εκατομμύρια παροχές χαμηλής τάσης, στη συντριπτική πλειονότητά τους κατοικίες είτε δευτερεύουσες είτε εξοχικές, που στην πραγματικότητα αποτελούν χώρους κύριας διαμονής για τα νοικοκυριά, ενώ αβαντάρονται κατασκευαστές, εισαγωγείς και έμποροι ηλεκτρικών συσκευών στο όνομα της μείωσης της σπατάλης ενέργειας και της «ανακύκλωσης». Ο πλούσιος ιδιοκτήτης βίλας στην Εκάλη επιδοτείται, ο φτωχός γονιός που σπουδάζει το παιδί του μακριά, όχι! Αυτή είναι η κυβερνητική λογική των μέτρων…
Συγκεκριμένα, από τα νέα μέτρα εξαιρούνται χιλιάδες φοιτητικές κατοικίες που ενοικιάζουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους, αφού στο Ε1 που υποβάλει συνήθως ο γονέας, η φοιτητική κατοικία φαίνεται ως μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία. Απροστάτευτοι μένουν και οι φορολογούμενοι οι οποίοι μίσθωσαν, πούλησαν ή αγόρασαν κατοικία μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων το 2021 ή τις πρώτες ημέρες του 2022 με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις. Επίσης εξαιρούνται χιλιάδες νοικοκυριά που εκτιμάται ότι έχουν μετατρέψει την εξοχική κατοικία σε μόνιμη, ιδιαίτερα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καθώς και όσοι έχουν βγει σε σύνταξη.
Η κυβέρνηση όμως ούτε που συζητά και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. «Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο», ξεκαθάρισε ο Χρ. Σταϊκούρας λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ». Επιστρατεύουν ξανά τον δαίμονα του «δημοσιονομικού χώρου» και το «απεταξάμην» σε μόνιμα μέτρα υπέρ του λαού.
Δυναμώνει λοιπόν η ανάγκη για μια μεγάλη εργατική αντεπίθεση, για να ανακοπεί η καταβαράθρωση του εργατικού εισοδήματος, για να απαιτήσει το μαχόμενο εργατικό κίνημα ανατροπή της πολιτικής τους και επιβολή μέτρων όπως καμιά αύξηση τιμών σε τρόφιμα και λαϊκά αγαθά, υπό δημόσιο και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο οι υπηρεσίες ρεύματος και νερού, κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τώρα, έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου