30 Οκτωβρίου 2021

400 πρόσφυγες για 5η ημέρα σε ακυβέρνητο πλοίο ανοιχτά της Καρπάθου

Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα. Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό,παραπληροφούσαν τα τοπικά ΜΜΕ και καλλιεργούσαν έτσι την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της οργάνωσης Aegean Boat Report, από το πρωί της Πέμπτης είχε σταλεί σήμα κινδύνου, ότι πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία και φέρεται να ξεκίνησε από την Τουρκία. Το γεωγραφικό στίγμα του πλοίου τους δείχνει από το βράδυ της Παρασκευής να βρίσκονται έξω από την Κάρπαθο και σήμερα, Σάββατο, παραμένουν κοντά στο ελληνικό νησί.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στην πρώτη και τελευταία ενημέρωσή του μέχρι και αυτή την ώρα, με χθεσινή του ανακοίνωση επιβεβαίωσε την ύπαρξη του περιστατικού και το χαρακτήρισε ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.

Οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες που μεταδίδει η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό αναφέρουν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό ανδρα να μην αντέχει στις κακουχίες ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα μέσα στη θάλασσα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να ενημερώνει πως το πλοίο κινείται σε διεθνή ύδατα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Νότης Μηταράκης όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού, σε μια περίπτωση που θυμίζει τους ακροδεξιούς λεονταρισμούς του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δεν επέτρεπε σε πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες να πλησιάσουν σε ιταλικά λιμάνια.

Το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν δείχνει ακόμη μια προσπάθεια παράκαμψης και καταπάτησης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με τις προβλέψεις για την προστασία και τη διάσωση ναυαγών και ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Ενώ η οργάνωση έχει έντονες υποψίες ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση παράνομου push back (επανπροώθησης) που οι ελληνικές αρχές και το Υπουργείο Μετανάστευσης προσπαθούν να κρύψουν.

ΠΗΓΗ

-Τι νεότερο μεταδίδει το Aegean Boat Report :

Νέα ενημέρωση!
χαοτική κατάσταση για πάνω από 400 άτομα που εξακολουθούν να επιβαίνουν σε φορτηγό πλοίο που ρυμουλκείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή

Πάνω από 400 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε μικρό φορτηγό πλοίο, μάγισσα έχει ρυμουλκηθεί από σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ 070), από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Δεν έχει παρασχεθεί φαγητό, νερό ή ιατρική φροντίδα από την ελληνική κυβέρνηση, αρκετοί στο πλοίο είναι άρρωστοι, κάποιοι φαίνεται στο βίντεο να είναι αναίσθητοι.
 
Το σκάφος βρισκόταν χθες έξω από την Κάρπαθο, όπου το Λιμενικό το ρυμούλκησε πέρα δώθε ανατολικά του νησιού για 24 ώρες, φαινομενικά χωρίς κανένα σχέδιο για το πού να πάνε αυτούς τους ανθρώπους. Ποιος λόγος έχουν για να μην παρέχουν καμία υποστήριξη σε πάνω από 400 ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε αυτό το φορτηγό πλοίο δεν είναι γνωστός, είναι μια απάνθρωπη πράξη από μόνη της, και δείχνει ξεκάθαρα ότι κάνουν σκόπιμα την κατάσταση στο πλοίο όσο πιο σκληρή είναι ανθρωπίνως δυνατόν, καθώς έχω κάνει στο ελληνικό Αιγαίο νησιά για χρόνια.
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτή την περίπτωση, προσπαθώντας πρώτα να υποστηρίξει ότι πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια προσπαθεί να τραβήξει το «πλοίο στα διεθνή κάρτα etters, σε αυτή την περίπτωση προσπαθώντας να ισχυρίζονται ότι το σκάφος βρισκόταν 12nm από τις ελληνικές ακτές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι όντως, τις περισσότερες φορές, βρισκόταν εντός αυτής της ζώνης, και στην πραγματικότητα ρυμουλκείται από την Ελληνική Ακτοφυλακή για τώρα 55 ώρες.
 
Οι επιβαίνοντες ενημερώθηκαν ότι θα μεταφερθούν σε ελληνικό νησί και θα φτάσουν εκεί σήμερα το απόγευμα γύρω στις 17.00. Από τις θέσεις που παρέλαβε το σκάφος σήμερα το πρωί κατευθύνονται προς Κω, άγνωστο όμως αν αυτός είναι ο τελικός προορισμός. Το σκάφος βρίσκεται τώρα βορειοδυτικά της Τήλου, εξακολουθεί να ρυμουλκείται από το HCH.
 
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στους πάνω από 400 επιβαίνοντες, κάποιοι χαίρονται γιατί πιστεύουν ότι θα τους πάρουν στην Ελλάδα, άλλοι Σε βαθιά απόγνωση, γιατί δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση και πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο θα τους πάρουν πίσω στο Tu Ρέι.
 
Καλούμε την κοινότητα ενσωμάτωσης να φροντίσει να τελειώσει αυτή η απάνθρωπη μεταχείριση των επιβαίνοντων και να οδηγηθούν σε ασφαλές λιμάνι στην Ελλάδα για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
 
Νέα ενημέρωση με εικόνες, βίντεο και αρχεία ήχου στο κάτω μέρος του παρακάτω άρθρου (σ.σ.: Στα Αγγλικά) Το δράμα συνεχίζεται:

Pushback Ongoing Involving 400+ People

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου