20 Οκτωβρίου 2021

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου: Καταγγελία σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου - Συμμετέχει στην αυριανή (Πέμπτη, 21/10/2021) Πανυγειονομική Απεργία με συγκέντρωση στις 10:30 στην Πύλη του Νοσοκομείου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Από την 1 Σεπτεμβρίου το Νοσοκομείο Σύρου έχει στερηθεί τις υπηρεσίες 19 υγειονομικών. Τα επιχειρησιακά σχέδια που εφαρμόζουν για την έναρξη λειτουργίας της κλινικής Covid και την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν με την εκδίωξη των εργαζομένων, είναι οι συγχωνεύσεις, οι αναστολή αδειών όλου του προσωπικού, οι καταργήσεις κλινικών και υπηρεσιών, μετακινήσεις εργαζομένων ιδιωτικοποιήσεις και η ανάθεση σε εργολάβους με απευθείας αναθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, κανένας από τους ανασταλθέντες εργαζόμενους δεν έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα οι σχετικές εργασίες να μην πραγματοποιούνται. Ενημερωθήκαμε ότι μικρό μέρος των κενών θα καλυφθεί με επικουρικό προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις. Βέβαια, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με τριμηνίτες συμβασιούχους (εάν φυσικά βρεθούν άνθρωποι διατεθειμένοι να έρθουν στην Σύρο για συμβάσεις διάρκειας τριών μηνών) και με εργολάβους είναι τουλάχιστον επικίνδυνη.

Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και πριν τις αναστολές, το ίδιο το ΔΣ του Νοσοκομείου είχε αναγνωρίσει την ανάγκη άμεσης πρόσληψης περίπου 19 ατόμων για την ομαλή λειτουργία του και αντ΄αυτού έγινε αναστολή εργασίας 19 εργαζομένων δηλαδή είμαστε στους μείον 38.

Στο Νοσοκομείο μας αυτήν την στιγμή:

  1. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει νέα περιστατικά στις συρρικνωμένες, μετά την έναρξη λειτουργίας της κλινικής covid, κλινικές (παθολογική και χειρουργική) διότι είναι γεμάτες.

  2. Κινδυνεύει να μείνει με μια ενεργό αναισθησιολόγο (δεδομένου ότι εκ των τριών η μία έχει αναρρωτική άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και η δεύτερη μόλις υπέβαλε την παραίτηση της λόγω εργασιακής εξουθένωσης) γεγονός που ουσιαστικά εγκυμονεί τον κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε ΚΥ.

  3. Όσον αφορά στην Νοσηλευτική υπηρεσία, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα όριά τους. Περικόπηκε κάθε είδους άδεια, δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς ρεπό, μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα να καλύψουν τα κενά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών.

  4. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις προσωπικού (Ιατρικού και Νοσηλευτικού) στο Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναδέλφων και την συρρίκνωση και υποβάθμιση και των δύο Υγειονομικών Μονάδων

  5. Για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, απαιτούνται άμεσα 2 άτομα στα πλυντήρια, 2 άτομα στο θυρωρείο, 2 άτομα στην καθαριότητα και 1 άτομο για τις μεταφορές πάσης φύσεως του νοσοκομείου

  6. Εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει άτομο για να εξυπηρετεί τα τηλεφωνικά ραντεβού. Τα δύο άτομα που υπάρχουν κάνουν ότι μπορούν, όταν δεν εξυπηρετούν τους όρθιους μπροστά τους.

  7. Όσον αφορά στην διοικητική υπηρεσία, πληθώρα εργασιών δεν εκτελούνται καθόλου όπως λόγου χάρη Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί προμηθειών και έργων ΕΣΠΑ, Υποβολή των μισθολογικών στοιχείων του Δ.Α.Υ.Κ των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων του Γ.Ν Σύρου, διεκπεραίωση αιτημάτων προσωπικού προς το γραφείο μισθοδοσίας κ.λ.π.

  8. Το τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας έχει αποδυναμωθεί κατά το ήμισυ με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση βλαβών του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

  9. Υπάρχει έλλειψή πιστώσεων στον προϋπολογισμό για την παραγγελία βασικών υλικών, όπως για παράδειγμα ακτινογραφικών πλακών ή αντιδραστηρίων για την διενέργεια εξετάσεων, όπου εργαζόμενοι των σχετικών τμημάτων έφτασαν στο απαράδεκτο σημείο να παρακαλούνε τις εταιρείες να μας κάνουν βερεσέ.

Υπενθυμίζουμε ότι με την έναρξη των αναστολών, ανατέθηκε μέρος των αρμοδιοτήτων του γραφείου μισθοδοσίας σε εργολάβο με απευθείας ανάθεση. Από την ώρα που ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία την μισθοδοσία, γίνονται συνέχεια λάθη. Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι είναι αδύνατο εν μια νυκτί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετάβαση. Επιπροσθέτως, έχει αναγκαστεί ομάδα υπαλλήλων άλλων τμημάτων, με όσες γνώσεις διαθέτουν από μισθοδοσία, να συνεπικουρούν τον εργολάβο στο έργο του, εις βάρος φυσικά των δικών τους αρμοδιοτήτων. Και όλα αυτά διότι κρίνονται επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία τρείς υπάλληλοι που δουλεύουν σε ένα γραφείο 500 μέτρα μακριά από το Νοσοκομείο.

Κατά την γνώμη μας, αυτή η πολύ καλά οργανωμένη μπαχαλοποίηση των λειτουργιών του Νοσοκομείου, όπου όλοι τα κάνουν όλα και τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, βαίνει σε βάρος των ασθενών, των πολιτών των Κυκλάδων και των εργαζομένων του. Η κατάσταση αυτή συνιστά μια σκόπιμη, συνεχόμενη και σταθερή υποβάθμιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Να γυρίσουν τώρα λοιπόν οι συνάδελφοί μας οι ανεμβολίαστοι. Δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς από το υγειονομικό προσωπικό. Λόγω κυβερνητικής προπαγάνδας μετέτρεψαν τους ήρωες υγειονομικούς που χειροκροτούσαν σε επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία με ποσοστό εμβολιασμού 95%. Συνάδελφοι έμπειροι, με εξειδίκευση που τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν νόσησαν από τον κορωνοϊό αν και μέρος από αυτούς υπηρετεί στη πρώτη γραμμή. Στο Νοσοκομείο μας δεν υπήρξε κανένα περιστατικό διασποράς του Ιού από οφειλόμενη σε εργαζόμενους.

Με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμένοι αποδεδειγμένα μεταδίδουν τον ιό, ειδικά τώρα που μεσολάβησαν 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους, οι συνάδελφοι πρέπει να γυρίσουν τώρα πίσω στη δουλειά τους με δύο rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 206 του Ν 4826 περί αναστολών εργασίας, η εφαρμογή του επίμαχου άρθρου 206, επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021, απαιτούμε από το ΔΣ του Νοσοκομείου τώρα που επίκειται η αναθεώρηση του, να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας για λόγους Δημόσιας Υγείας την πλήρη κατάργηση του. Επίσης ζητάμε και την αντίστοιχη στήριξη του Δημοτικού και Περιφερειακού συμβουλίου.

Στο Νοσοκομείο μας έχουμε περίπου 60 εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για όλους τους έκτακτους υπαλλήλους ζητάμε την μονιμοποίησή τους. Δεν θα τους στύψετε με ολιγόμηνες ανανεώσεις και μετά θα τους πετάξετε στο δρόμο.

Τέλος του χρόνου επιστρέφουν οι εργολάβοι στις υπηρεσίες στήριξης δεδομένου ότι δεν παρατάθηκε από την κυβέρνηση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο των συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα και τις λοιπές υπηρεσίες. Οι Εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν πολλαπλάσια από τις συμβάσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναπλήρωση 2 καθαριστριών (που βρίσκονται σε αναστολή) στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου με εργολάβο με απευθείας ανάθεση, όπου για 6 μήνες θα κοστίσει 24.000€, ποσό σχεδόν διπλάσιο του κόστους των συμβάσεων εργασίας τους.

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 21/10/2021 Πανελλαδική Υγειονομική Κινητοποίηση - 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί από την ΠΟΕΔΗΝ μαζί με την ΟΕΝΓΕ. Συγκέντρωση στις 10:30 στην Πύλη του Νοσοκομείου.

Διεκδικούμε

  • Άμεση ανάκληση του άρθρου 206 του Ν 4820/2021 περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και επιστροφή άμεσα όλων των συναδέλφων στην εργασία τους.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.).

  • Να μην επιτραπεί η επαναφορά των εργολάβων

  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων Νοσοκομείων.

  • Καμία μετακίνηση προσωπικού του Νοσοκομείου σε άλλες δομές υγείας

  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου