Η επίσκεψη του ηθοποιού Κέβιν Σπέισι την 1η Δεκεμβρίου στο Ισραήλ και στα σύνορα των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, εν μέσω της γενοκτονικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις. Επιπλέον, οι καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά του ηθοποιού επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς πολλοί παιδοβιαστές βρήκαν καταφύγιο στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι η καριέρα του Σπέισι διακόπηκε απότομα το 2017, όταν άρχισαν οι καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Σπέισι κατηγορήθηκε για αδικήματα σε βάρος τεσσάρων ανδρών. Το Μάιο του 2023, ο Σπέισι κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες από το αμερικανικό δικαστήριο. To 2024 κυκλοφόρησε ωστόσο ντοκιμαντέρ, το Spacey Unmasked, με πολλές νέες καταγγελίες εναντίον του ηθοποιού.
Κυρίως όμως, η επίσκεψη του Σπέισι ανέδειξε εκ νέου το γεγονός ότι το Ισραήλ αποτελεί καταφύγιο για σεξουαλικούς παραβάτες και παιδόφιλους.
To 2008, o Επστάιν είχε επισκεφτεί επίσης το Ισραήλ για να αποφύγει την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε το 2009. Ο Επστάιν είχε συναντηθεί με τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, περίπου 36 φορές. Το 2016 ο τελευταίος εμφανίστηκε σε φωτογραφίες να μπαίνει στη διάσημη βίλα του Επστάιν καλύπτοντας το πρόσωπό του.
O Επστάιν φυλακίστηκε και εξέτισε 13 μόλις μήνες στη φυλακή το 2009. Ο διακεκριμένος δικηγόρος Άλαν Ντέρσοβιτς που βοήθησε τον Επστάιν να «πέσει στα πούπουλα», δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να υπερασπιστεί και τον Νετανιάχου έναντι των κατηγοριών για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση της Ένωσης Κέντρων Κρίσεων Βιασμού στο Ισραήλ, η οποία αποκάλυψε ότι το 81% των καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση έκλεισαν χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία.
Κυρίως όμως, χάρη στους χαλαρούς νόμους του Ισραήλ περί έκδοσης εγκληματιών, αλλά και τον λεγόμενο «νόμο της επιστροφής», γνωστό ως «Aliyah» -ο οποίος χορηγεί υπηκοότητα σε Εβραίους σε όλο τον κόσμο με βάση προγονικές αξιώσεις έως και δύο χιλιάδων ετών που μπορεί να επικαλεστεί κανείς – το Ισραήλ έχει γίνει καταφύγιο για σεξουαλικούς παραβάτες, καθώς και για αμέτρητους απατεώνες και εγκληματίες πολέμου.
Σύμφωνα με το Jewish Community Watch, μια οργάνωση που παρακολουθεί κατηγορούμενους παιδόφιλους, πάνω από 60 Αμερικανοί πολίτες που κατηγορούνται για παιδοφιλία έχουν καταφύγει στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Σε συνέντευξή του στην Hareetz, ο επικεφαλής της Magen for Jewish Communities, μιας ισραηλινής ΜΚΟ που παρακολουθεί σεξουαλικούς παραβάτες, αποκάλυψε ότι «υπάρχουν περίπου 100 ραβίνοι, δάσκαλοι και άλλες προσωπικότητες που έχουν κατηγορηθεί, ή καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση στο εξωτερικό και στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο στο Ισραήλ».
Η ευαισθητοποίηση για το καθεστώς «ασφαλούς καταφυγίου» του Ισραήλ στους σεξουαλικούς παραβάτες έλαβε έκταση τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπόθεσης της Μάλκα Λέιφερ, διευθύντριας ορθόδοξου σχολείου θηλέων στην Αυστραλία, η οποία κατέφυγε στο Ισραήλ το 2008 μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η Λέιφερ εκδόθηκε τελικά στην Αυστραλία το 2021, όταν είχαν συγκεντρωθεί πλέον 70 κατηγορίες.
Το Μεξικό εξακολουθεί να ζητάει από το Ισραήλ την έκδοση του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών, Τόμας Ζέρον, ο οποίος καταζητείται σε σχέση με την εξαφάνιση 43 φοιτητών στο νοτιοδυτικό Μεξικό το 2014. Ο Zeron κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων και βασανισμό υπόπτων.
Παρά το γεγονός ότι καταζητείται από την Ιντερπόλ, ο Zeron ζει από τα τέλη του 2019 σε ένα πολυτελές κτίριο διαμερισμάτων στο Τελ Αβίβ λόγω των δεσμών του με τον ισραηλινό τεχνολογικό τομέα και της εταιρείας NSO Group –παρασκευάστρια εταιρεία του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus.
Δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν νωρίτερα φέτος ότι οι ισραηλινές αρχές θα εξακολουθήσουν να αρνούνται την έκδοση του Ζέρον, ως αντίποινα για την υποστήριξη του Μεξικού στον παλαιστινιακό αγώνα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου