04 Ιουνίου 2024

Η Frontex συνδέει το Λιμενικό της Κω με βασανισμούς προσφύγων - Πόρισμα-κόλαφος για τα γεγονότα της 26ης Ιουνίου 2023 στην Κω - Δημόσια η δίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για επαναπροωθήσεις (UPDATE)

prosfyges-kos
Δεμένοι και με κολλητική ταινία στα μάτια οι πρόσφυγες μέσα στο βαν | Φωτ.: Aegean Boat Report
Πόρισμα - κόλαφος από το γραφείο θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex για τα γεγονότα της 26ης Ιουνίου στην Κω
 

Μασκοφόροι που είτε ανήκουν είτε συνεργάζονται με την Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέρεται στις σελίδες του πορίσματος. ● Κράτησαν πρόσφυγες σε βαν επί 16 ώρες με χειροπέδες και δεμένα μάτια χωρίς φαγητό, νερό και τουαλέτα. ● Τους χτύπησαν πριν τους αποβιβάσουν για να συλληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex καταγράφει ευθεία εμπλοκή του Λιμενικού της Κω στην απάνθρωπη και βασανιστική μεταχείριση προσφύγων στις 26 Ιουνίου 2023 στην Κω. Οι πρόσφυγες κρατήθηκαν 16 ώρες κλεισμένοι σε βαν εν κινήσει, με χειροπέδες περασμένες στα χέρια και με τα μάτια δεμένα με πλαστική κολλητική ταινία, χωρίς φαγητό, νερό και τουαλέτα, ενώ υπέστησαν βίαια χτυπήματα πριν κατεβούν από το βαν και συλληφθούν από την αστυνομία.

Το σοκαριστικό πόρισμα του Γραφείου το δημοσιοποίησε πριν από μερικές μέρες η οργάνωση Aegean Boat Report, η ίδια που είχε αποκαλύψει βίντεο και φωτογραφίες από τον πολύωρο βασανισμό των προσφύγων στα χέρια μασκοφόρων. Το πόρισμα φέρει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2023 και όσα πιστοποιεί αποτελούν κόλαφο τόσο για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίου του Λιμενικού της Κω όσο και για τα κενά και τις ανακολουθίες σε όσα ισχυρίστηκαν στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές, σε μια εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης.

Μαυροντυμένοι

Σοκάρει η περιγραφή του περιστατικού που κατήγγειλαν οι πρόσφυγες, όπως την καταγράφει το πόρισμα: «Μαυροντυμένοι άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα πλησίασαν μια ομάδα προσφύγων που είχε αποβιβαστεί στο νησί της Κω τις πρώτες πρωινές ώρες στις 26 Ιουνίου 2023. Οι άνδρες ισχυρίστηκαν ότι είναι αστυνομικοί και είπαν στους μετανάστες ότι θα τους μεταφέρουν στο καμπ. Σε όλους τους μετανάστες, εκτός από μια γυναίκα και ένα ανήλικο άτομο, τους έδεσαν τα μάτια, τους έδεσαν τα χέρια με ταινία, και τους μετέφεραν σε ένα βαν, όπου τους έκαναν σωματική έρευνα και κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους. Μια γυναίκα είχε κρύψει το τηλέφωνό της και τράβηξε βίντεο μέσα από το βαν και το έστειλε σε κάποιον. Υστερα από πολλές ώρες, οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα είδαν το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σταμάτησαν το βαν και άρχισαν να χτυπούν τους μετανάστες για να βρουν ποιος είχε το τηλέφωνο, το οποίο το κατέστρεψαν. Λίγες ώρες αργότερα, ενώ είχε νυχτώσει, οι μετανάστες, αφού πέρασαν περίπου 16 ώρες μέσα στο βαν, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα. Υστερα από λίγο, τους συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. ενώ περιπολικό της Frontex κλήθηκε για να υποστηρίξει την επιχείρηση σύλληψης».

Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει τα περιστατικά. Σημειώνει ότι «είναι πιθανή η σύνδεση των ανδρών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα με τις ελληνικές αρχές, αν και δεν μπορεί να επαληθευτεί ξεχωριστά». Υπογραμμίζει: «Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στις πράξεις που αποδίδονται στους άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα, δηλώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές “δεν συνάδουν με τις επιχειρησιακές διαδικασίες της Ελληνικής Ακτοφυλακής”. Αν και το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει το ίδιο με ποιους συνδέονται αυτά τα άτομα, πιστεύει ότι είναι πιθανό ότι είτε ανήκουν στις ελληνικές αρχές ή δρουν σε στενή επιχειρησιακή συνεργασία μαζί τους [...]».

Εξευτελιστική μεταχείριση

Σημειώνει επίσης ότι αυτές οι ενέργειες είναι πιθανό να παραβιάζουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ιδίως τις διατάξεις περί ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και άλλες διατάξεις και εκφράζει την ανησυχία του ότι το περιστατικό παρουσιάζει ομοιότητες με περιστατικά κατά τα οποία ομάδες προσφύγων συνελήφθησαν από άτομα με καλυμμένα πρόσωπα, μεταφέρθηκαν σε κλειδωμένο βαν πριν επιβιβαστούν με τη βία σε βάρκες και αφεθούν ακυβέρνητοι στη θάλασσα.

Επισημαίνει επίσης κενά και ανακολουθίες στην έρευνα και στις αναφορές των ελληνικών αρχών και σημειώνει ότι «τέτοιες ανακολουθίες μπορεί να σηματοδοτούν πολύ σοβαρές ελλείψεις στο μηχανισμό αναφοράς και καταγραφής, με πιθανό αποτέλεσμα να προκύψουν αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνουν οι ελληνικές αρχές».

***

dikaiosyni
Dreamstime.com

Δημόσια η δίκη της Ελλάδας στο Στρασβούργο για τις επαναπροωθήσεις

Οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται ότι έστειλαν πίσω στην Τουρκία δύο ανηλίκους στη Σάμο και μια νεαρή Τουρκάλα στον Εβρο.

Με την ασυνήθη διαδικασία της δημόσιας, ανοιχτής ακρόασης, δικάζεται την Τρίτη η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κατηγορούμενη για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια δύο επιχειρήσεων επαναπροώθησης. Η δίκη θα βιντεοσκοπηθεί και το βίντεο θα είναι διαθέσιμο από το απόγευμα στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΔΔΑ, η ανοιχτή ακρόαση επιλέγεται για συγκεκριμένες υποθέσεις κατά παρέκκλιση της συνήθους διαδικασίας, η οποία γίνεται με κατάθεση γραπτών υπομνημάτων. Η δίκη ενώπιον ακροατηρίου και δημοσιογράφων θα γίνει στο Κτίριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο με διερμηνεία στα αγγλικά και στα γαλλικά, αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες, ενώ μετά την ακροαματική διαδικασία οι δικαστές θα αποσυρθούν για να συσκεφθούν κατ’ ιδίαν. Η απόφαση αναμένεται σε μετέπειτα ημερομηνία.

Η δίκη αφορά την προσφυγή ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα μέσω της οργάνωσης Global Legal Action Network κατά της Ελλάδας. Ο πρόσφυγας καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές ότι τον επαναπροώθησαν στην Τουρκία στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 μαζί με άλλους 17 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων άλλος ένας ασυνόδευτος ανήλικος, μαζί με τον οποίον είχαν ήδη παρουσιαστεί στις αρχές του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου.

Οι Αρχές τούς παρέπεμψαν στα γραφεία της αστυνομίας μέσα στο ΚΥΤ, όπου οι αστυνομικοί τούς ενημέρωσαν ότι θα τους μεταφέρουν σε δομή καραντίνας λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την προσφυγή, τους απήγαγαν, τους μετέφεραν στο λιμάνι, τους κατάσχεσαν κινητά και χρήματα, τους επιβίβασαν σε σκάφος δεμένους με χειροπέδες και τους ανάγκασαν να ανέβουν σε φουσκωτή σχεδία χωρίς μηχανή καταμεσής του Αιγαίου και να κωπηλατήσουν με τα χέρια μέχρι να τους βρει το τουρκικό Λιμενικό.

Την υπόθεση είχε αναδείξει η οργάνωση Aegean Boat Report, η οποία είχε ενημερώσει την προηγουμένη τις ελληνικές αρχές για την άφιξη των προσφύγων. Η οργάνωση ενημέρωσε την Global Legal Action Network για την υπόθεση και διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μεταξύ των οποίων φωτογραφία του ασυνόδευτου ανηλίκου έξω από το ΚΥΤ και λεπτομερή περιγραφή εμπλεκόμενου ενστόλου, που φέρει χαρακτηριστικό τατουάζ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την προσφυγή νεαρής πρόσφυγα από την Τουρκία μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Η πρόσφυγας καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές ότι, μετά την άφιξή της στον Εβρο το 2019, δεν της έδωσαν τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα ασύλου, αλλά τη συνέλαβαν άτυπα, την κράτησαν σε αστυνομικά τμήματα και τη μετέφεραν μαζί με άλλους στο ποτάμι. Εκεί της αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα και χρήματα και την επαναπροώθησαν στην Τουρκία, όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε, εξαιτίας προηγούμενης ποινικής καταδίκης της για συμμετοχή σε αντιπολιτευόμενη οργάνωση. Η πρόσφυγας είχε υποβάλει μήνυση στην Ελλάδα που απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης, με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι η αστυνομία δεν κάνει επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου