09 Ιουνίου 2024

Έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο: Νέο ρεκόρ... εκατομμυριούχων σε όλο τον πλανήτη

Το ράλι των χρηματιστηρίων είναι η βασική αιτία για την εκτόξευση της περιουσίας των εκατομμυριούχων το 2023, με τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο κατά 43%
 
Το ράλι των χρηματιστηρίων είναι η βασική αιτία για την εκτόξευση της περιουσίας των εκατομμυριούχων το 2023, με τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο κατά 43%
Κατά 5,1% αυξήθηκαν πέρυσι οι εκατομμυριούχοι φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 22,8 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στη Βόρεια Αμερική ● Ο συνολικός τους πλούτος εκτοξεύθηκε κατά 4,7% φτάνοντας στα 86,8 τρισ. δολάρια

Ούτε από πόλεμο καταλαβαίνουν, ούτε από ακρίβεια, ούτε από κρίσεις και γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς στις κόρες των ματιών τους το μόνο πράγμα που αντανακλάται είναι το... χρυσάφι. Ο λόγος για τους εκατομμυριούχους της υφηλίου, o αριθμός και ο πλούτος των οποίων αυξήθηκε πέρυσι σε νέα επίπεδα-ρεκόρ παρά την αυξανόμενη γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας Gapgemini για τον παγκόσμιο πλούτο (World Wealth Report), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο αριθμός των ανθρώπων με επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων -εξαιρουμένων της κύριας κατοικίας τους, των συλλεκτικών αντικειμένων, των αναλώσιμων και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών τους- αυξήθηκε πέρυσι κατά 5,1% στα 22,8 εκατομμύρια. Ηταν ο υψηλότερος αριθμός εκατομμυριούχων που έχει καταγραφεί στην υφήλιο από το 1997 όταν ξεκίνησε να συντάσσεται η έκθεση.

Ο συνολικός πλούτος αυτών των εκατομμυριούχων -που η έκθεση ονομάζει άτομα υψηλής καθαρής αξίας ή High Net Worth Individuals (HNWIs)- αυξήθηκε το 2023 κατά 4,7%, στα 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ. Η εκτόξευση του αριθμού των πλουσίων και της περιουσίας τους αντικατοπτρίζει κατά κύριο λόγο τα τεράστια κέρδη που αυτοί καρπώθηκαν από την περσινή μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων: το 2023, μεταξύ άλλων, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη 43%, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 24%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 16% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 20%.

Ο κόσμος δεν είχε ποτέ τόσους εκατομμυριούχους, υπογραμμίζει η έκθεση.

Η μεγαλύτερη άνοδος τόσο στον αριθμό των εκατομμυριούχων (+7,2%) όσο και στον πλούτο τους (+7,1%) σημειώθηκε πέρυσι στη Βόρεια Αμερική. Η ισχυρή άνοδος αντικατοπτρίζει σύμφωνα με την έκθεση τη δυναμική που προκάλεσαν το τρομερό ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η ανθεκτικότητα της οικονομίας και η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων. Ανάλογες τάσεις ανόδου στον πλούτο και τον αριθμό των ΗNWIs -αλλά σε μικρότερο βαθμό- καταγράφηκαν και σε άλλες ζώνες της υφηλίου που εστίασε η έκθεση. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο συνολικός πλούτος των εκατομμυριούχων αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,2%, ενώ ο αριθμός τους κατά 4,8%, στην Ευρώπη κατά 3,9% και 4% αντίστοιχα, στη Λατινική Αμερική κατά 2,3% και 2,7%, ενώ στη Μέση Ανατολή κατά 2,9% και 2,1%. Η μόνη περιοχή της υφηλίου στην οποία ο αριθμός των ΗΝWIs και ο πλούτος τους μειώθηκε (κατά -0,1% και 1% αντίστοιχα) ήταν η Αφρική, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων και της μείωσης των ξένων επενδύσεων.

Η υπερσυσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια ήταν πιο εμφανής στα στοιχεία για τα άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (Ultra High Net Worth Individuals - UHNWIs), την κορυφή των ΗΝWI δηλαδή, η οποία αποτελείται από όσoυς κατέχουν επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων έκαστος. Ενώ συνιστούσαν ως αριθμός μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού των εκατομμυριούχων, αυτοί οι υπερπλούσιοι κατείχαν το 2023 το 34% του συνολικού πλούτου των HNWI. Με άλλα λόγια, μια ελίτ περίπου 23 χιλιάδων ανθρώπων κατείχε συνολικό πλούτο 29,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίθετα δε με την ευρεία ανησυχία που αυξανόμενα καταλαμβάνει τους λαούς της Γης για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι εκατομμυριούχοι, όπως τουλάχιστον υποδεικνύει η κατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων, κάθε άλλο παρά ανησυχούν. Τα πρώτα στοιχεία των αρχών της χρονιάς δείχνουν μετατόπιση των περιουσιακών τους στοιχείων από τη συντήρηση του πλούτου τους προς το αβγάτισμά του. Τα ταμειακά διαθέσιμα υποχωρούν στο 25% των συνολικών χαρτοφυλακίων σε πλήρη αντίθεση με το υψηλό δεκαετιών του 34% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι δύο στους τρεις HNWIs σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια του 2024, για να αξιοποιήσουν πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης της περιουσίας τους.

Η έκθεση επισημαίνει τέλος ότι στις επόμενες δύο δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που κατέχουν οι εκατομμυριούχοι, πάνω από 80 τρισ. δολάρια, θα μεταβιβαστεί από τις παλαιότερες γενιές προς τις νεότερες, αυξάνοντας την όρεξη για χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Αυτό όπως τονίζει προοιωνίζεται δουλειές με φούντες - και μια τεράστια ευκαιρία για τις εταιρείες διαχείρισης πλούτου. Σύμφωνα με την έκθεση, το 78% των UHNWIs θεωρεί τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας απαραίτητες ενώ πάνω από το 77% αυτών βασίζεται στην υποστήριξη της εταιρείας που διαχειρίζεται την περιουσία του για τη μεταβίβασή της στην επόμενη γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου