02 Ιουνίου 2024

Ράπισμα στην πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ από τη Γαλλία

Μπάνκσι Παλαιστίνη Ισραήλ


Του Άρη Χατζηστεφάνου


Η Γαλλία απαγόρευσε τη συμμετοχή του Ισραήλ σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις οπλικών συστημάτων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για την Eurosatory 2024 στην οποία θα συμμετείχαν τουλάχιστον 70 ισραηλινές εταιρείες.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει εξηγήσεις για την απόφαση η οποία λαμβάνεται με φόντο την κλιμάκωση της γενοκτονίας στη Γάζα αλλά και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις εντός της Γαλλίας.
Τις περασμένες ημέρες οργανώσεις έστειλαν εξώδικο στους διοργανωτές της έκθεσης ζητώντας να μην επιτραπεί η συμμετοχή ισραηλινών εταιρειών.

Ο απόηχος της απόφασης ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας που κλυδωνίζεται ήδη από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει λόγω των επιχειρήσεων στη Γάζα.

Όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε εδώ και δεκαετίες τις σφαγές αμάχων στη Γάζα σε διαφημιστικά βίντεο που παρουσίαζε σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις για να προωθεί τα οπλικά του συστήματα.

«Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έπεσαν σε αυτή την παγίδα και αγόρασαν εξοπλισμό χωρίς να καταλαβαίνουν πως «ένα οπλικό σύστημα που είναι αποτελεσματικό στη δολοφονία αμάχων δεν θα λειτουργήσει αναγκαστικά και σε συνθήκες πραγματικού πολέμου» εξηγούσε στο INFO-WAR ο ισραηλινός αναλυτής Σιρ Χέβερ.

Η πρακτική αυτή σταμάτησε να αποδίδει από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας όταν ο ισραηλινός στρατός έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ούτε καν τις ένοπλες συγκρούσεις με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.  Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος, υποστηρίζει ο Χέβερ, που το Ισραήλ αρνήθηκε να πουλήσει στην Ουκρανία πυραύλους και drones. «Αν το έκανε, όλος ο κόσμος θα συνειδητοποιούσε ότι αυτά τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον ενός αληθινού στρατού».

Η στρατιωτική επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 έδωσε ένα συμπληρωματικό και πολύ πιο ισχυρό πλήγμα στη διεθνή εικόνα της πολεμικής βιομηχανίας του Ισραήλ καθώς ο IDF αποδείχθηκε ανίκανος να αποτρέψει την επίθεση ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, άρχισε να βάλει στα τυφλά και εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Η πρόσφατη γενοκτονία στη Γάζα  και η ανάγκη συνεχούς εισαγωγής όπλων από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέδειξαν ότι η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία δεν είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθει ούτε στις εσωτερικές ανάγκες του IDF, πόσο μάλλον να παίξει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη πολεμικών βιομηχανιών όπως η Elbit παρουσίασαν άνοδο τους τελευταίους μήνες αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν «ξεστοκάρει» από τις αποθήκες τους οποιοδήποτε σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων στη Γάζα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου