09 Ιουνίου 2024

ΟΗΕ: Στη «λίστα της ντροπής» ο Ισραηλινός στρατός - Κατακραυγή κατά Ισραήλ για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων με θύματα σχεδόν 1000 Παλαιστίνιους - Συγκλονιστικές μαρτυρίες (UPDATE)

image
Στη «λίστα ντροπής» του ΟΗΕ μπήκε ο Ισραηλινός μετά τις κατηγορίες του οργανισμού για παραβάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός προστέθηκε σε αυτό το παράρτημα της ετήσιας έκθεσης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού που αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε περίπου είκοσι εμπόλεμες ζώνες σε όλον τον κόσμο.

Κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γ.γ. του ΟΗΕ δημοσιοποιεί κάθε χρόνο μια έκθεση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και κατονομάζει τους υπεύθυνους για αυτές τις παραβιάσεις, όπως ακρωτηριασμούς παιδιών, στρατολόγηση ανηλίκων, απαγωγές ή σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό το παράρτημα της έκθεσής του αποκαλείται «λίστα της ντροπής».

Στην διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα χιλιάδες παιδιά έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες άλλα έχουν οδηγηθεί στα όρια του λιμού. 

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι 36.731 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον 7.797 παιδιά δολοφονήθηκαν από τον Ισραηλινό στρατό με βάση τα στοιχεία που σχετίζονται με ταυτοποιημένα πτώματα που παρέχονται από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

ΠΗΓΗ

***

Γάζα
Ο καταστροφικός απόηχος της ισραηλινής επίθεσης στη Νουσεϊρατ. | (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Κατακραυγή κατά Ισραήλ: Απελευθέρωση ομήρων με σφαγή πάνω από 200 αμάχων 

Λουτρό αίματος κατά την επίθεση στη Νουσεϊράτ καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι • Χαμάς: Ο IDF σκότωσε και ομήρους στο πλαίσιο της επιχείρησης • Καταδίκη της σφαγής από Αμπάς, αλλά και Ε.Ε. • Ο Νετανιάχου πανηγυρίζει και μιλάει για ιστορική ημέρα.

Οι εικόνες της απελευθέρωσης των τεσσάρων ομήρων από τον IDF έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, με το Τελ Αβίβ να προσπαθεί να καρπωθεί όσο περισσότερα μπορεί από την στρατιωτική αυτή επιχείρηση.

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, όμως, σύμφωνα με τις πολλές καταγγελίες από τις αρχές της Γάζας και από τη Χαμάς, η απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων ήρθε μετά από ένα ανελέητο σφυροκόπημα του προσφυγικού καμπ στη Νουσεϊράτ.

Ο αριθμός των νεκρών που δίνουν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές αρχές είναι μέχρι στιγμής 210, ενώ οι τραυματίες φέρονται να ξεπερνούν τους 400.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για λουτρό αίματος στην περιοχή και δραματικές εικόνες σε νοσοκομεία, όπως το Αλ Ακσά, όπου έχει γεμίσει με ασθενείς γεμάτους αίματα, αλλά και αρκετούς ακρωτηριασμένους. 

Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και ομήρους

Σε μια δεύτερη ανησυχητική εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και ομήρους κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιχείρησης στη Νουσεϊράτ.

Εκπρόσωπος των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, Αμπού Ομπέιντα χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως ένα «περίπλοκο έγκλημα πολέμου» για να τονίσει ότι «ο εχθρός μπόρεσε, πραγματοποιώντας φρικτές σφαγές, να απελευθερώσει κάποιους από τους αιχμαλώτους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε κάποιους από τους ομήρους» και να προσθέσει «η επιχείρηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο στους εχθρούς και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις συνθήκες κράτησής τους και τις ζωές τους».

Θέλουν να δικαιολογήσουν τη σφαγή

Τα πυρά, πάντως κατά της ισραηλινής επιχείρησης έρχονται και μέσω του ΟΗΕ, με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη να καταγγέλλει ότι σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά. 

«Μπορεί να μην αναφερθεί κανείς σε αυτό. Καθώς χαμογελάτε βλέποντας έναν πατέρα να αγκαλιάζει ξανά την κόρη του στο Τελ Αβίβ, θα πρέπει να δακρύσετε και για έναν πατέρα που θα αναγκαστεί θα θάψει την κόρη του στη Γάζα» είπε με νόημα.

Ο Αμπάς ζητάει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής ήρθε μέσω του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες με Άραβες και διεθνείς παράγοντες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Καταδικάζει ο Μπορέλ

Μέσα σε γενικευμένη κατακραυγή στον μουσουλμανικό κόσμο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πήρε θέση και ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. «καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο» την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

«Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει άμεσα» σημείωσε για να προσθέσει ότι το πλάνο τριών φάσεων του Τζο Μπάιντεν «είναι ο μοναδικός δρόμος για μια μόνιμη εκεχειρία» 

«Μια επιχείρηση που θα μείνει στην Ιστορία»

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μένει ανεπηρέαστος από τις εικόνες της σφαγής και σπεύδει να αδράξει την ευκαιρία προκειμένου να βελτιώσει ελαφρώς τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται.

Σχολιάζοντας την επιχείρηση του IDF, για την οποία υπάρχουν αναφορές ότι έγινε και με αμερικανική συνδρομή, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και μια μεγάλη επιτυχία. 

«Είπαν ότι αυτή η επιχείρηση θα είναι πολύ περίπλοκη και επικίνδυνη. Το ήξερα αυτό, αλλά χωρίς δισταγμό αποφάσισα να την κάνω γιατί πρόκειται για ισραηλινούς ομήρους.

Τώρα οι όμηροι είναι μαζί μας , είναι το χρυσάφι και τα διαμάντια που θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω. Ξέρουμε ότι θα πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα, αλλά ξέρουμε επίσης ότι οι ήρωες θα αναφέρονται πάντα στα βιβλία της Ιστορίας του Ισραήλ» δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε έτσι. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι σπίτι, τόσο οι ζωντανοί όσο και οι νεκροί».

ΠΗΓΗ

***

Γάζα
AP Photo/Jehad Alshrafi

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη σφαγή με σχεδόν 1.000 θύματα στη Νουσεϊράτ

Δραματική αύξηση των νεκρών και των τραυματιών. Παλαιστίνιοι περιγράφουν το χάος κατά το μακελειό στη διάρκεια της επιχείρηση διάσωσης ομήρων

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, αφού και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως η επίθεση κατά την οποία απελευθερώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί «θα γραφτεί στην ιστορία». Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τα θύματα πλησιάζουν τα 1.000, καθώς τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 698 τραυματίστηκαν με τους νεκρούς συνολικά από την αρχή του πολέμου να ξεπερνούν έτσι τους 37.000.

Παλαιστίνιοι που ζουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή περιέγραψαν τον τρόμο που βίωσαν από τους έντονου αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Επίσης ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με μαχητές της Χαμάς γύρω από τον καταυλισμό, για να απελευθερώσουν τέσσερις ομήρους. Η 26χρονη Νόα Αργαμανί, ο 22χρονος Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, ο 27χρονος Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και ο 41χρονος Σλόμι Ζιβ, είχαν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ πριν οκτώ μήνες.

Όμως, η επιχείρηση βάφτηκε στο αίμα των εκατοντάδων θυμάτων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας. Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του ένα τοπίο απόλυτου ολέθρου, σύμφωνα με τις εικόνες που έχει καταγράψει το AFPTV: καμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα κτίρια, φωτιές και αποκαΐδια. Διακρίνονται άνδρες να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο μεταξύ των συντριμμιών επιχειρώντας να σβήσουν τις φλόγες ή να σώσουν τραυματίες. Άλλοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από πτώματα που έχουν τυλίξει σε κουβέρτες.

Μόνο τέσσερις επιζώντες από κτίριο με 50 ανθρώπους

Ο Χαλίλ Αλ-Ταχράουι άκουσε πυροβολισμούς και κρότους από οβίδες από το καταφύγιό του. «Τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να μας βομβαρδίζουν (…) προκειμένου να καλύψουν την επιχείρηση απόσυρσης» εκτίμησε.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι βρισκόταν σε μια αγορά και ψώνιζε λαχανικά, όταν άκουσε να πετούν μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ήχους πυροβολισμών. «Στη συνέχεια, τα πτώματα των ανθρώπων σκορπισμένα στους δρόμους και το αίμα έβαφε τους τοίχους», είπε.

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη. Καθόμασταν ήρεμα και, ξαφνικά, ακούσαμε τους βομβαρδισμούς. Ήμασταν 50 άνθρωποι που κρυφτήκαμε και είδαμε πυραύλους να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας», αφηγείται μια άλλη κάτοικος της Νουσέιρατ, η οποία δεν θέλησε να δώσει το όνομά της. «Να’ μαστε, εκτοπισμένοι για τρίτη φορά, χωρίς να γνωρίζουμε πού να πάμε».

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν Παλαιστίνιους να θρηνούν νεκρούς μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, δείχνουν τραγικές εικόνες από τη σφαγή, από νοσοκομεία με σοβαρά τραυματισμένους πεσμένους στο αιματοβαμμένο έδαφος, από όπου με δυσκολία χωρούν να περάσουν οι γιατροί. Δείχνουν ασθενοφόρα και αυτοκίνητα να μεταφέρουν θύματα.

Tα νοσοκομεία al-Aqsa και το νοσοκομείο al-Awda ανέφεραν 70 πτώματα. Ο διευθυντής του τελευταίου δήλωσε στο BBC Arabic ότι ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου σημειώνοντας ότι δεν χωρούν όλες οι σοροί.

Άνδρας, που δήλωσε ότι περισσότερα από 40 μέλη της οικογένειάς του έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, μίλησε στο βρετανικό δίκτυο για την ώρα του μακελειού. Βρισκόταν σε σπίτι που χτυπήθηκε από βόμβα. «Αυτό το σπίτι, το οποίο φιλοξενούσε περίπου 30 άτομα που στη συνέχεια έγιναν 50, βομβαρδίστηκε... Μόνο εγώ, ο πατέρας μου, η σύζυγός μου και ένας νεαρός άντρας επιβιώσαμε... είμαστε οι μόνοι επιζώντες από τους 50 ανθρώπους».
 
Ο 37χρονος εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες. «Για κάθε Ισραηλινό όμηρο θα μπορούσαν να έχουν απελευθερώσει 80 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και χωρίς αιματοχυσία... [σ.σ. Αυτό] είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερο» είπε στο BBC.

Διεθνείς αντιδράσεις - Τι δηλώνουν Ισραήλ και Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «υψηλού κινδύνου, πολύπλοκη αποστολή» που βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες», ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλμ Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν «κάτω από σφοδρά πυρά» κατά τη διάσωση των ομήρων.  Όμως, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς υποστήριξε πως σκοτώθηκαν και αιχμάλωτη στην επιχείρηση. Ένας Ισραηλινός αξιωματικός τραυματίστηκε και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

«Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει ορισμένους από τους κρατουμένους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε άλλους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» είπε ο Αμπού Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν βρίσκεται σε θέση να επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.
 
Η επίθεση έγινε εν μέσω των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διάσωση θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο για τον Νετανιάχου, που παραμένει υπό αυξανόμενη πίεση.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στην οργάνωση, η οποία δεν θα συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αν δεν επιτύχει ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους. 

Η επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους έφερε πανηγυρισμούς στο Ισραήλ ενώ παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισαν την είδηση της απελευθέρωσής τους.
 
Όμως, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη ,Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε ανακουφισμένη από την απελευθέρωση των ομήρων αλλά εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη της πως αυτό έγινε «με τίμημα τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιους». «Αυτός ο τρόμος πρέπει να σταματήσει», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε επίσης έντονα την επίθεση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου