30 Ιουνίου 2024

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ): "Δεν πάει άλλο. Φτάνει πια!" - Κάλεσμα στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, την Τρίτη 2 Ιούλη και ώρα 10πμ., στο υπουργείο Εργασίας



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

 (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

 

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΗ 2024, 10 π.μ.,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ 29, ΑΘΗΝΑ)

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

Δεν πάει άλλο


Οι συντάξεις μας και οι μισθοί των εργαζομένων έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, την τελευταία δεκαπενταετία.


Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός εξανεμίζουν το μηνιάτικό μας πριν ολοκληρωθεί το εικοσαήμερο.

Τρέμουμε να ανοίξουμε τους φακέλους με τους λογαριασμούς και τις στιγμές που πρέπει να πάμε στο γιατρό και για να πάρουμε τα φάρμακά μας.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της μάς έχει μετατρέψει σε επαίτες, Μας ταΐζει με διάφορα «pass» και περιμένει να την ευγνωμονήσουμε κιόλας για τη μεγαθυμία της.

Φτάνει πια!

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εμπορευματοποίηση των πάντων στην λογική, ότι όποιος έχει χρήματα να πληρώνει θα ζει και όποιος δεν έχει θα πεθαίνει.

Δε συμβιβαζόμαστε με τις θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις, στα δώρα και στις κοινωνικές παροχές,. Τα δουλέψαμε, τα πληρώσαμε με τον ιδρώτα μας και το αίμα μας και συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε με εισφορές. Απαιτούμε να μας επιστραφούν.

Δεν ανεχόμαστε τη θανατηφόρα ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την εμπορευματοποίηση της υγείας, των φαρμάκων, τις δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Δεν ανεχόμαστε την τεράστια έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων.

Καταγγέλλουμε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ασφαλιστικό φορέα, παρά την αποχώρηση 1.300 υπαλλήλων από τη δημιουργία του εδώ και επτά χρόνια.

Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης; για τον περιορισμό των χρόνων αναγνώρισης με εξαγορά και την παραπέρα μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης. Επίσης, τη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση και την κατάργηση της μιας από τις δύο εθνικές συντάξεις που αφορούν κατά κύριο λόγο στις συντάξεις χηρείας.

Να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν απέναντι στους συνταξιούχους και τους εργαζομένους. Θα αντιμετωπίσουν την οργή μας για τις αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές τους, όταν «λεφτά υπάρχουν» για να εμπλέξουν τη χώρα στους ΝΑΤΟϊκούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα και τα ξοδεύουν αφειδώς, αλλά όταν πρόκειται για αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού».

Διεκδικούμε:

Έρευνα Forensic Architecture: Η δολοφονία της εξάχρονης Χιντ Ρατζάμπ στη Γάζα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φωτογραφία της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ, να γιορτάζει την αποφοίτησή της από το νηπιαγωγείο. Η Χιντ δολοφονήθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, μαζί με μέλη της οικογένειάς της.

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πως, παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί του αντιθέτου, οι δυνάμεις του ευθύνονται για τη δολοφονία της εξάχρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ και μελών της ευρύτερης οικογένειας της στη Γάζα — μεταξύ άλλων με 335 βολές από τεθωρακισμένο όχημα.

Η έρευνα, που φέρει τον τίτλο «Η Δολοφονία της Xίντ Ρατζάμπ» (“The Killing of Hind Rajab“), πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture του κολλεγίου Goldsmiths στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και την εκπομπή ντοκιμαντέρ Fault Lines του τηλεοπτικού Al Jazeera.

Αφορά την υπόθεση του θανάτου της Χιντ Ρατζάμπ, μιας εξάχρονης Παλαιστίνιας, που είχε συνταράξει τον πλανήτη στις 29 Ιανουαρίου 2024, όταν δημοσιοποιήθηκε κλήση της προς τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στη Γάζα, στην οποία εκπλιπαρούσε να διασωθεί από όχημα που ήταν διάτρητο από σφαίρες. Το κορίτσι προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη της Γάζας μέσα σε ένα μικρό Kia Picanto μαζί με μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της, τον θείο, τη θεία και τέσσερα ξαδέρφια της, όταν το όχημά τους δέχτηκε πυρά από τον ισραηλινό στρατό. Όλοι σκοτώθηκαν ακαριαία εκτός από τη Χιντ και τον 15χρονο ξάδερφό της Λαγιάν Χαμάντα, ο οποίος κάλεσε στο τηλέφωνο την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και σκοτώθηκε από νέα πυρά αργότερα. Η Χιντ έμεινε μόνη και τραυματισμένη για ώρες στη γραμμή με τους διασώστες, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το σημείο.

Δύο εβδομάδες αργότερα στις 10 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την περιοχή, ανακαλύφθηκε η σορός του μικρού κοριτσιού στα συντρίμμια του οχήματος, όπως και αυτές των δύο διασωστών που προσπαθούσαν να τη βοηθήσουν, στα συντρίμμια του ασθενοφόρου τους περίπου 50 μέτρα μακριά. Το Ισραήλ αρνήθηκε πως υπήρχαν στρατιώτες του στην περιοχή τη συγκεκριμένη ημέρα.

Γάζα: Νέες μάχες και βομβαρδισμοί στη Σουτζάια – Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται ξανά

UNSPLASH EMAD EL BYED


Οι νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, εξανάγκασε δεκάδες χιλιάδες αμάχους να εκτοπιστούν ξανά.


Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή της Γάζας δεν έχουν σταματημό, καθώς με αεροπορική υποστήριξη ισραηλινά στρατεύματα ώθησαν για άλλη μια φορά δεκάδες χιλιάδες αμάχους στον εκτοπισμό, την ώρα που διανύουν τον ένατο μήνα του πολέμου, που εγείρει πάντα κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.

Την Πέμπτη, ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση στη Σουτζάια, αρχικά με πυρά πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων. Ανέφερε «παρουσία τρομοκρατών» και «τρομοκρατικές υποδομές». Στρατιώτες εισέδυσαν και η αεροπορία στόχευσε «δεκάδες εγκαταστάσεις» της Χαμάς.

Στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν στον ουρανό στη Σουτζάια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς του πυροβολικού, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πολιτική προστασία της Παλαστίνης και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο «πολυάριθμους νεκρούς».

«Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι» εγκατέλειψαν τον τομέα, υπογράμμισε η πολιτική προστασία. Προηγήθηκε εντολή από το στρατό του Ισραήλ, για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων από τον τομέα.

«Φτάνει! Χάσαμε τα παιδιά μας, χάσαμε τα σπίτια μας, συνεχίζουμε να βολοδέρνουμε από το ένα μέρος στο άλλο», ξέσπασε Παλαιστίνια την ώρα που έφευγε.

«Είδα άρμα μάχης μπροστά στο τζαμί στη Σουχάντα που έριχνε. Οι γονείς μου κι η αδελφή μου παγιδεύτηκαν στο σπίτι και δεν έχω κανένα νέο τους. Μάρτυρες κείτονται στους δρόμους», ανέφερε ο Αμπντελκαρίμ αλ Μαμλούκ, κάτοικος της Γάζας.

Από τον Έβρο ως την Ύδρα, σημασία έχει να είσαι πλούσιος

Τις τελευταίες μέρες του Ιούνη δεκατρείς πλούσιοι τουρίστες, ανάμεσά τους επιχειρηματίες πετρελαϊκών εταιρειών με στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο του Καζακστάν Ν. Ναζαρμπάγιεφ, αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στις χώρες τους, αφού είχαν προηγουμένως προσαχθεί από τις ελληνικές αρχές. Η προσαγωγή αυτή ακολούθησε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην Ύδρα, η οποία προκλήθηκε από βεγγαλικά που εκτοξεύτηκαν από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» την οποία είχαν ναυλώσει για τις διακοπές τους. Αυτό τουλάχιστον κατέθεσαν μέλη του πληρώματος κοντινού σκάφους, που είδαν τη φωτιά να ξεκινάει λίγο πάνω από την παραλία στην οποία αράξει η «Περσεφόνη» και λίγο μετά τους ήχους και τις λάμψεις των βεγγαλικών.

Η φωτιά έκαψε τελικά 300 στρέμματα δάσους. Τα 13 μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες. Οι τουρίστες από την άλλη, είχαν βγάλει εισιτήρια για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, οπότε δεν γινόταν να ταλαιπωρηθούν άλλο για τέτοιες λεπτομέρειες…

Ένας από τους τουρίστες, που όχι μόνο δεν συνελήφθησαν αλλά ούτε καν εξετάστηκαν ως μάρτυρες (έδωσαν απλά προφορικές καταθέσεις πριν φύγουν) έχει προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι φτάνει τα 400 εκατ. δολάρια. Έτσι, όπως φαίνεται δικαιούται να πηγαίνει σε όποιο μέρος του κόσμου θέλει, να προκαλεί οποιαδήποτε καταστροφή και στη συνέχεια να επιστρέφει άνετος στο σπίτι… ή το παλάτι του. Όσο κι αν θέλει κανείς να το αποφύγει, είναι αδύνατο να μην κάνει τη σύνδεση… 

Σίφνος: Η αλόγιστη δόμηση «απειλεί» το νησί


Επιστήμονες και τοπικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλοίωση του φυσικού τοπίου του νησιού


Γιώργος Λιάλιος


Την αγωνία τους για την καταστροφή του τοπίου της Σίφνου από την αλόγιστη δόμηση εκφράζουν τοπικοί φορείς και ειδικοί επιστήμονες. Οπως αναφέρουν, η ταυτότητα του νησιού βρίσκεται πλέον υπό σοβαρό κίνδυνο, καθώς το τοπίο «καταναλώνεται» για την παραγωγή παραθεριστικών βιλών και υπόσκαφων κτιρίων πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών. Η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας εκφράζεται και μέσα από μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως ένα κανάλι που δημιουργήθηκε στο YouTube και με drone καταγράφει παρανομίες, σύμφωνα με τον διαχειριστή του καναλιού. 

Σίφνος, εκεί όπου οι βίλες πολιορκούν τις θεμωνιές 

«Σε κρίσιμο σημείο»

Αιολικά πάρκα: Όταν η «πράσινη» μετάβαση γίνεται άλλοθι για την καταστροφή του αυθεντικού πράσινου της φύσης - Του Γιάννη Μυλόπουλου

@UNSPLASH
@UNSPLASH
 
 

Η επιχείρηση άμετρης εγκατάστασης σε κορυφογραμμές, σε δασικές εκτάσεις, σε οικοσυστήματα και σε περιοχές NATURA βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων με γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες κατά τρόπο άναρχο, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, καλά κρατεί.

Με πρόσχημα την «πράσινη» μετάβαση και άλλοθι την «πράσινη» ανάπτυξη τα βουνά μας εκχερσώνονται, οι κορυφογραμμές ισοπεδώνονται και τα δάση καταστρέφονται, χωρίς να υπολογίζονται με αξιοπιστία οι περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος “Net Zero”, ο στόχος δηλαδή της απανθρακοποίησης.

Ένας στόχος που ήδη η βίαιη επίτευξή του έχει στοιχίσει στη χώρα μας ακριβά. Καθώς εξ αιτίας του γίναμε μια από τις τρεις χώρες με την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, δηλαδή, με τη μικρότερη αγοραστική δύναμη των πολιτών σήμερα, έφτασε να ανταγωνίζεται στην ενεργειακή ακρίβεια τις πλούσιες χώρες του βορρά, τη Δανία και την Ολλανδία.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας και το απότομο πέρασμα από μια εγχώρια και γι’ αυτό ελεγχόμενη τιμολογιακά ενεργειακή πηγή, τον λιγνίτη, στην εξάρτηση από τα διεθνή καρτέλ του φυσικού αερίου και μάλιστα στη χειρότερη στιγμή, όταν η διεθνής ζήτηση ανέβαινε στα ύψη, αύξησε κατακόρυφα τις τιμές της ενέργειας.

Κι αυτό συνέβη επειδή απεξαρτηθήκαμε από έναν φτηνό, ως εγχώριο, ορυκτό πόρο, για να εξαρτηθούμε από έναν πανάκριβο, ως εισαγόμενο, επίσης όμως ορυκτό πόρο, το φυσικό αέριο, έστω και σε καθαρότερη μορφή.

Όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με κορυφαία τη Γερμανία, δεν έχουν κλείσει ακόμη όλους τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από εγχώριους ορυκτούς πόρους.

Αντίστοιχες καταστροφικές συνέπειες με την πολιτική της βίαιης απανθρακοποίησης, που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς όφελος των διεθνών καρτέλ του αερίου, υπήρξαν και με την απότομη, άναρχη και άμετρη στροφή στην αιολική ενέργεια.

Το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη
 

Ερευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εξηγεί πώς το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών είναι αυτό που τελικά κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Κομπορρημονούν ότι δήθεν έχουν αυξήσει τους μισθούς, ωστόσο η πραγματικότητα συνιστά βόρβορο για τα κυβερνητικά τους πεπραγμένα. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ένας επιστημονικός οργανισμός που ξεχωρίζει διαχρονικά για την αρτιότητα των αναλύσεών του, στην έκθεση για την ελληνική οικονομία 2024 περιγράφει ξεκάθαρα το «δηλητήριο» που ενσταλάζει στην πραγματική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορεί το προφανές να είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ των 27.

Μπορεί να είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2023 κατέγραψε υψηλότερο επίπεδο δημόσιων εσόδων συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αφού κυριότερη πηγή εισροής ρευστότητας της γενικής κυβέρνησης ήταν για ακόμη ένα έτος οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους, με το ύψος τους να ανέρχεται στο 17,4% του ΑΕΠ έναντι 12,5% στην ευρωζώνη.

Μπορεί τα κέρδη των επιχειρήσεων, κυρίως από τον πληθωρισμό της απληστίας τους, να αποτυπώθηκαν ελάχιστα στους μισθούς (αν μια επιχείρηση αύξησε την κερδοφορία της κατά 4%, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 2%).

Πώς «σκοτώνει» τα νοικοκυριά

Ωστόσο το πραγματικά καταστροφικό έρχεται απ’ ό,τι συμβαίνει στο επίπεδο της κατανάλωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η μεγέθυνση της οικονομίας το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 στηρίχτηκε στην κατανάλωση. Ομως η αύξηση των μισθών από το 2019 και η συμβολή της στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση των νοικοκυριών καταγράφονται και χαρακτηρίζονται ως πενιχρές.

29 Ιουνίου 2024

«Jabalia darling»: Μια σπουδαία ταινία από έναν αναπληρωτή εκπαιδευτικό και τους μαθητές του για τη γενοκτονία που το κράτος του Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα

panagiotou-tainia
Σταύρος Παναγιώτου, εκπαιδευτικός: «Εμείς φροντίσαμε να αναδείξουμε τη νίκη των όπλων της αντίστασης»

 
 
Ο Σταύρος Παναγιώτου μας μιλά με αφορμή την ολοκλήρωση της ταινίας μικρού μήκους «Jabalia darling».

Ο Σταύρος Παναγιώτου είναι εκπαιδευτικός, αναπληρωτής καθηγητής σε δύο νυχτερινά σχολεία της Κορίνθου, στο εσπερινό ΕΠΑΛ και στο εσπερινό Γυμνάσιο. Μαζί με τους μαθητές του, εργαζόμενους στην πλειονότητά τους, μπαλαμούς και Ρομά, πέρα από το μάθημα Αγγλικών που διδάσκει, περπατούν παρέα σε πιο δημιουργικά, αλλά και μαχητικά μονοπάτια. Ετσι, μόλις ολοκλήρωσαν την ταινία μικρού μήκους «Jabalia darling», για τη γενοκτονία που το κράτος του Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα

● Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Jabalia darling»;

Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι ή απαθείς στις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μην εμπνευστούμε από τον αγώνα της παλαιστινιακής Αντίστασης. Στις άτυπες συζητήσεις με τους μαθητές, όπου οι περισσότεροι ήταν ενήλικες, τέθηκαν κάποια θέματα που μας απασχολούσαν ως άτομα για να τα κάνουμε ταινία. Το Παλαιστινιακό ταίριαζε στην περίπτωση του εσπερινού ΕΠΑΛ. Παράλληλα, μπήκαν στην ομάδα μαθητές Ρομά που φοιτούσαν δίπλα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κορίνθου, όπου παράλληλα εργάζομαι, με τους οποίους είχα και έχω μια ξεχωριστή σχέση μιας και έχουμε ήδη δημιουργήσει παρέα το «Γενετικά Κατώτεροι» [σ.σ. δείτε σχετικά στο blog μας: «Γενετικά Κατώτεροι»: Πρώτο βραβείο για την παραλίγο απαγορευμένη μαθητική ταινία (VIDEO) και «Γενετικά κατώτεροι»: Μια συγκλονιστική μαθητική ταινία (VIDEO)], μια ταινία μικρού μήκους για τα ζητήματα των Ρομά και της συμβίωσης με τους Μπαλαμέ.

Το παγκόσμιο χρέος θυσιάζει τους φτωχούς του κόσμου στον βωμό του κέρδους


Ο αναπτυσσόμενος κόσμος οφείλει συνολικά 29 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλουσιότερα έθνη. Δεκαπέντε χώρες ξοδεύουν περισσότερα σε αποπληρωμές τόκων από όσα ξοδεύουν για την εκπαίδευση και σαράντα έξι χώρες ξοδεύουν περισσότερα σε τόκους από όσα ξοδεύουν για την υγεία. Έχει φτάσει η ώρα να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο χρέος.

Λίγο πριν τη δολοφονία του το 1987, ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Τομά Σανκαρά, απηύθυνε μια προειδοποίηση. Τα πλούσια έθνη, είπε, χρησιμοποιούσαν επιδέξια το χρέος για να ελέγξουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Σανκαρά υποστήριξε τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στους χρεώστες της Αφρικής ως τον μοναδικό τρόπο να υπάρξει αντίσταση ενάντια στους «τεχνικούς δολοφόνους» των ιδιωτών χρεωστών και των πιστωτών κάθε είδους, οι οποίοι είχαν προσφέρει χρήματα σε ανήθικους ηγέτες προκειμένου στη συνέχεια να απαιτήσουν σκληρές περικοπές και θυσίες για να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων -και αυτά με το μανδύα της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες. Ο Σανκαρά είπε στους συγκεντρωμένους εκπροσώπους της Οργάνωσης Αφρικανικής Ενότητας ότι: «Το χρέος αποτελεί μια επιδέξια επιχείρηση εκ νέου κατάκτησης της Αφρικής που αποσκοπεί στο να υποτάξει την ανάπτυξή της σε ξένους κανόνες».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πάντα κάτω με τον μανδύα της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες, το ΔΝΤ ολοκλήρωσε μια αναθεώρηση της συμφωνίας του με την Μπουρκίνα Φάσο και ανακοίνωσε ότι «οι αρχές παρουσιάζουν πρόοδο στις προσπάθειές τους για δημοσιονομική σταθεροποίηση», κάνοντας ένα θετικό νεύμα για «τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για δαπάνες προτεραιότητας.» Με άλλα λόγια, η οικονομική αποικιοκρατία του κόσμου και πάλι σε κίνηση.

Το άνυδρο μέλλον της Ελλάδας του υπερτουρισμού

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Έχουμε πάψει πια να συζητάμε μόνο για το ότι τα ελληνικά νησιά είναι απαγορευτικά για τους πολίτες λόγω της εκτόξευσης των τιμών αλλά και του υπερτουρισμού. Η αγωνία όλων είναι πλέον, η καταστροφή που συντελείται στο φυσικό και αισθητικό περιβάλλον της χώρας και η κατάσταση των πολιτών, που έχουν μετατραπεί σε «γκαρσόνια της Ευρώπης» και ταυτόχρονα εκτοπίζονται από τον αστικό είτε τον υπαίθριο χώρο τους.

Ο υπερτουρισμός που προωθείται από την κυβέρνηση, ως η μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε συνδυασμό με την ασύδοτη νομοθεσία που επιτρέπει στα συμφέροντα να μεταλλάσσουν βίαια το περιβάλλον, θα έχουν ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει κυριολεκτικά καμένη γη, όταν αποχωρήσει.

Καλοκαίρι χωρίς σπιθαμή ελεύθερης αμμουδιάς, καθώς οι περισσότερες είναι κατειλημμένες από ομπρελοξαπλώστρες και ελέγχονται από επιχειρηματίες.

Καλοκαίρι χωρίς νερό στα νησιά που υποδέχονται περισσότερους τουρίστες από όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι φυσικοί τους πόροι, όπου δημιουργούνται περισσότερα ξενοδοχεία από όσα χρειάζονται προκειμένου να είναι βιώσιμος ο τόπος και να μπορούν να τον απολαμβάνουν οι επισκέπτες.

Καλοκαίρι μόνο για πλουσίους στην Ελλάδα του πιο ακριβού σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

Ένα βήμα προς την πλήρη προστασία του Αώου η νέα υπουργική απόφαση - Στόχος ένα ενιαίο καθεστώς προστασίας σε όλη τη λεκάνη απορροής του ποταμού

 

Σταυρούλα Πουλημένη

 

Μια απόφαση που συμπληρώνει το καθεστώς προστασίας του ποταμού Αώου και αναγνωρίζει τη σημασία του ως ποταμού ελεύθερης ροής εκδόθηκε προ ολίγων ημερών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔ ΦΠΒ/61146/1573). Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσει MedINA, Πίνδος Περιβαλλοντική, The Green Tank καθώς, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, θέτει τους όρους προστασίας εντός του τμήματος που έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός από τον Νοέμβριο του 2023. Η προστατευόμενη αυτή περιοχή, η οποία εκτείνεται από τα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έως τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο από τη γέφυρα της Κόνιτσας και κατάντη, τμήμα του ποταμού Βοϊδομάτη και το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης απορροής του ποταμού Σαραντάπορου. Πρόκειται για περιοχές που δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα από κάποιο καθεστώς προστασίας και απειλούνταν από τη χωροθέτηση δεκάδων ΜΥΗΕ που σχεδιάζονταν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αωού και στην υπολεκάνη του ποταμού Σαραντάπορου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση αποκλείει την κατασκευή φραγμάτων, καθώς και τη χωροθέτηση υδροηλεκτρικών έργων και σταθμών όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΜΥΗΕ), που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ελεύθερη επικοινωνία των νερών του ποταμού, την ιδιαίτερη οικολογική του αξία και υδρομορφολογική του ακεραιότητα. Παράλληλα, επιτρέπονται δραστηριότητες που διαφυλάσσουν την ενίσχυση της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός κ.ά.) και την πολιτισμική κληρονομία τους».

Πανεπιστημιακή μελέτη δείχνει προβλήματα από την τιμολόγηση του νερού στα νησιά του Αιγαίου

προβλήματα-από-την-τιμολόγηση-του-νερ-563098009

Προβλήματα από την τιμολόγηση του νερού στο Αιγαίο

Γιώργος Λιάλιος

Τη λάθος βάση στην οποία κινείται η συζήτηση για την υδατική ασφάλεια των νησιών δείχνει μελέτη τριών καθηγητών του Παν. Αιγαίου

Τεράστια είναι η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό κόστος του νερού στα νησιά του Αιγαίου και στην τιμολόγησή του. Ως αποτέλεσμα, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης συσσωρεύουν χρέη και δεν είναι σε θέση να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου και των άλλων βασικών υποδομών ύδρευσης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Προβληματική είναι και η κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών λόγω της υπερφόρτωσής τους το καλοκαίρι – χαρακτηριστικό είναι ότι το ένα τρίτο των μονάδων δεν συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια εκροών, δηλαδή απορρίπτει μερικώς επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη τριών καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Νάσος Στασινάκης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Πέτρος Γαγάνης, καθηγητής διαχείρισης υδατικών πόρων και Δημήτρης Λέκκας, καθηγητής ανάλυσης περιβαλλοντικών συστημάτων), η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα «Νησιωτικότητα και βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο».

Πανεπιστημιακοί: Δώρο στα κολλέγια, η κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας - Θα εξισώσει τα τριετή προγράμματα σπουδών με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα εξισώσει τα τριετή προγράμματα σπουδών με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ

Δώρο στα κολλέγια

Η κύρωση της Συνθήκης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων που αντιβαίνουν το ελληνικό Σύνταγμα και δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των ελληνικών πανεπιστημίων και είναι δώρο στα κολλέγια καταγγέλλει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών

Η ανακοίνωση

Να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας 

Παραμονή της αργίας του Αγ. Πνεύματος, στις 19.30 μμ., η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου βάσει του οποίου κυρώνεται η Συνθήκη της Λισαβόνας. Η Συνθήκη εισάγεται προς κύρωση εικοσιπέντε χρόνια μετά την αρχική της διατύπωση (1997). Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει την κύρωση διότι αυτή θα μπορούσε να προσκρούσει στο ελληνικό Σύνταγμα μέσω της αναγνώρισης επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που δεν πληρούσαν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των προϋποθέσεων είναι η διάρκεια των σπουδών.

Η κύρωση της Συνθήκης θα σημάνει πρακτικά την εξίσωση των τριετών προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού με τα τετραετή πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ. Ακόμη, θα ενισχύσει την παράκαμψη των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας ως προς την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει επειδή η ρύθμιση του άρθρου IV. 1 της Συνθήκης, το οποίο επιτρέπει σε κάθε Μέρος να αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών που εκδίδονται από άλλα Μέρη και πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα εν λόγω Μέρη, παρέχει έρεισμα αυξημένης τυπικής δύναμης στην ρύθμιση του ν. 5094/2024 για την εισαγωγή σε ιδιωτικά «πανεπιστήμια»: έχοντας αναγνωρίσει σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άλλων κρατών, την ευχέρεια να εγγράφονται στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, η κυβέρνηση νομιμοποιεί, με διεθνή συνθήκη, την παράκαμψη της αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής των φοιτητών και φοιτητριών και εντείνει τις ανισότητες. Στα πανεπιστήμια η πρόσβαση θα εξασφαλίζεται από την δύσκολη διαδικασία της εξέτασης, στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» θα αρκεί η δυνατότητα πληρωμής διδάκτρων.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την κύρωση της Συνθήκης;

28 Ιουνίου 2024

Έκτακτο: Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Αρκαδι Ξαρχάκος
Η Μονή Αρκαδίου και στις ένθετες φωτογραφίες η αφίσα για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος.

 
Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη διαμαρτυρία του για την… πονηρή χορηγία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη συναυλία που διοργάνωνε η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στη Μονή Αρκαδίου πήρε μεγάλες διαστάσεις (με τη βοήθεια και της «Εφ.Συν.» αλλά και λίγων τοπικών ΜΜΕ της Κρήτης) και οι αντιδράσεις έπιασαν τόπο. 

Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ανακοίνωσε την ακύρωση της συναυλίας, που θα γινόταν με αφορμή τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό για το νησί. 

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρει:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης για την πρόσκληση στη συναυλία αυτή για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Επειδή η μουσική πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει , αποφάσισα την ακύρωση της συναυλίας αυτής. Οφείλω δε να τονίσω ότι ουδεμία γνώση και πληροφόρηση επί του ζητήματος είχα από κανέναν».

Το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ είχε καταγγείλει πως η μεγάλη χορηγία της ΤΕΡΝΑ ερχόταν τη στιγμή που κορυφώνονται οι αντιδράσεις για μια σειρά από σχεδιαζόμενες επενδύσεις της στο νησί, με γιγάντιες ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, ενώ κάποιες από αυτές σχεδιάζονται σε απόσταση αναπνοής από την ίδια τη Μονή Αρκαδίου. 

Δεν έχει πλοίο για σε...: Είδος πολυτελείας οι διακοπές - Ενας μισθός μόνο για τα ναύλα (UPDATE)

Είδος πολυτελείας οι διακοπές, καθώς οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Ονειρο θερινής νυκτός καταλήγουν να είναι οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους που επιθυμούν να αποδράσουν σε κάποιο νησί καθώς υποχρεώνονται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται έναν ολόκληρο μισθό, ενώ για να καλύψει όλα τα έξοδα των διακοπών –κατάλυμα και φαγητό– θα απαιτηθούν έως και τρεις κατώτατοι μισθοί.

Παρόλο που η μεσοσταθμική αύξηση των ναύλων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις καταγράφεται στο 3,6%, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών Vivanoda, σε συγκεκριμένα δρομολόγια οι αυξήσεις φτάνουν έως και 15 ευρώ στο ατομικό εισιτήριο. Από το 2022 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων και έκτοτε, αντί να μειωθούν, συνεχίζουν να ανεβαίνουν, παρότι οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν. Για την ακρίβεια έχουν εκτροχιαστεί και μάλιστα σε συνάρτηση με την υπάρχουσα ακρίβεια συμπαρασύρουν τιμές ναύλων και προϊόντων όχι μόνο για τους ταξιδιώτες αλλά και για την καθημερινότητα των νησιωτών. Αποκορύφωμα είναι η κυβερνητική απάθεια υπό το πρόσχημα της ελεύθερης αγοράς.

Καλοκαιρινές διακοπές… με το κιάλι

Αμερικανοί γιατροί επέστρεψαν από τη Γάζα και περιγράφουν: «Διαλέγοντας» ποιο τραυματισμένο παιδί θα πεθάνει, επειδή έχεις μόνο έναν επίδεσμο - Ντοκιμαντέρ από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα (VIDEO)

Και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) κατά του σχεδίου του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου ως παράνομου


ΟΣΥΑΠΕ: Παράνομος ο νέος ΟΕΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Το Σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου «κατακεραυνώνει» η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Κάνει λόγο για: “Απαράδεκτες ρυθμίσεις, νομοθετικές καταστρατηγήσεις, νομικές υπερβάσεις και σκόπιμες ασάφειες”.

“Απαίτηση των εργαζομένων είναι η απόσυρσή του”.

Ειδικότερα, αναφέρει:

Την πεπατημένη όλων των Περιφερειαρχών ακολούθησε και η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, αφού όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι της Περιφέρειας ζήτησε την γνώμη τους μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι η γνώμη που ζητούν αποτελεί μια τυπική υποχρέωση, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 241 του ν. 3852/2010 και όχι μια ουσιαστική διαδικασία και επιβεβαιώνοντας ότι η ρύθμιση αυτή αξιοποιείται περισσότερο ως διαδικασία ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των εργαζομένων, παρά για έναν ουσιαστικό διάλογο και την ικανοποίησης αιτημάτων τους.

Παρ’ όλα αυτά και γνωρίζοντας ότι ο Οργανισμός αποτελεί ένα εργαλείο άσκησης της πολιτικής, μεταφοράς και εξειδίκευσης από το αστικό κράτος επιλογών, κατευθύνσεων και ρυθμίσεων στην Περιφέρεια, εργαζόμενοι, Σωματεία και Ομοσπονδία δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια ανάδειξης των στόχων του, του ρόλου και του περιεχομένου του και ταυτόχρονα επίλυσης έστω και επιμέρους ζητημάτων. Εξάλλου στον Οργανισμό αποτυπώνονται εκτός από το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας μας.

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου στην Π.Ε. Κυκλάδων επανέρχονται κατά του σχεδίου της Τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας

εργαζόμενοι-στην-πε-κυκλάδων-κίνδυνο-1358804


Εργαζόμενοι στην ΠΕ Κυκλάδων: Κίνδυνος Δημόσιας Υγείας και οδικής ασφάλειας

 

Δημήτρης Κασιμάτης

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία εμπεριέχει η τοποθέτηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Σ.Υ.Ν.Α.Ν.Κ.) επί του θέματος της Τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) Π.Ν.Αι. βάσει της Πρότασης-Εισήγησης της αριθ. 280/2024 Απόφασης Περιφερειακής Επιτροπής.

Κρούουν καμπανάκια για άμεσο κίνδυνο ως προς τη δημόσια Υγεία, την πρωτογενή παραγωγή, την υλοποίηση έργων υποδομών, την οδική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος φυσικού και ανθρωπογενούς.

Δείτε όσα αναλυτικά αναφέρουν:

Σε συνέχεια συλλογικών διαδικασιών (ενημέρωση όλων των μελών για αποστολή απόψεων και Γενικές Συνελεύσεις) και παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο που μας δόθηκε για αποστολή απόψεων επί της πρότασης τροποποίησης του ΟΕΥ, σας αποστείλαμε παρατηρήσεις οι οποίες αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το σχέδιο του Οργανισμού αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας που θα προκύψουν από την εφαρμογή του.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ήδη στις 5 μέρες που μεσολάβησαν από την κοινοποίηση του Σχεδίου Οργανισμού μέχρι την Περιφερειακή Επιτροπή, κάνατε σημαντικές διορθώσεις, ενώ το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε δεν ήταν το σχέδιο το οποίο μας είχε αρχικώς κοινοποιηθεί.

Έναν Οργανισμό που ενώ ετοιμάζονταν επί μήνες, μας δόθηκε για διαβούλευση το «γαλαντόμο» διάστημα των είκοσι ημερών.

Ως Γενικά Προβλήματα που τεκμηριώνουν την ανάγκη για προγενέστερη σοβαρή διαβούλευση πριν την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, ενδεικτικά και κατ’ ελάχιστον, είναι τα ακόλουθα:

Κόκκινα δάνεια: Ο μίτος των funds οδηγεί πίσω στη Eurobank - Δημοσιογραφική έρευνα από Reporters United

Χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Pillar της Eurobank, αποκωδικοποιήσαμε τη μέθοδο που κρύβεται πίσω από τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Επιστρατεύσαμε τις τεχνικές της δημοσιογραφίας δεδομένων προκειμένου να τεκμηριώσουμε τις διαδρομές του χρήματος με στοιχεία και αριθμούς. Πίσω από τα δεδομένα, ξεπροβάλλει ένας μηχανισμός οικειοποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από ένα πολυπλόκαμο σχήμα εταιρειών, που μέσα από αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες και λογιστικά τρικ παράγει, συγκαλύπτει, διανέμει και φυγαδεύει σε φορολογικούς παραδείσους μεγάλες υπεραξίες, με την επιδότηση του ελληνικού κράτους.


Εικονογράφηση: Spoovio
 
Editing: Χριστόφορος Κάσδαγλης
Διαχείριση δεδομένων & οπτικοποίηση: Σωτήρης Σιδέρης, Δάφνη Καράβολα, Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη

 

Βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας δεδομένων το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Pillar της Eurobank. Πλοηγός μας, τα στοιχεία που το ίδιο το χαρτοφυλάκιο αποκαλύπτει στο ενημερωτικό του δελτίο (prospectus) με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2019, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. 

Ευλογημένες… ανεμογεννήτριες: Ιερές μπίζνες σε προστατευόμενο δάσος του Πηλίου – Σκάνδαλο με τις ευλογίες του υπουργείου Ενέργειας

Ιερές μπίζνες με ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενο δάσος του Πηλίου – Σκάνδαλο με τις ευλογίες του υπουργείου Ενέργειας  

Σκάνδαλο με μονή που μισθώνει αμφισβητούμενη έκταση Natura 2000 σε ενεργειακή εταιρεία με τις ευλογίες του υπουργείου Ενέργειας

Πράσινες μπίζνες στο Μαυροβούνι στο βόρειο Πήλιο με την ευλογία της εκκλησίας αποκαλύπτει σήμερα το Documento. H Μονή Φλαμουρίου μίσθωσε το 2020 δασική έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας σε ενεργειακή εταιρεία με σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών τρία χρόνια προτού το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίνει το 2023 το συγκεκριμένο έργο για τη δημιουργία αιολικού πάρκου. Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως αποδεχόμενη τους περιβαλλοντικούς όρους παρότι η περιοχή είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθότι Natura 2000, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι που αντιδρούν, και ως εκ τούτου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση.

Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς καταδεικνύεται ότι πίσω από τον καπνό υπάρχουν φωτιά και οσμή σκανδάλου αποκαλύπτει η έρευνα του Documento…

Ευλογημένες… ανεμογεννήτριες

Οπως είναι γνωστό τοις πάσι, η εκκλησία διαχειρίζεται τεράστιες εκτάσεις στην Ελλάδα και συμμετέχει σε «επιχειρηματικά πλάνα» ή τις νοικιάζει προς εκμετάλλευση. Ετσι έγινε και στη συνεργασία της Ενεργειακής Μαυροβουνίου ΙΚΕ με την Ιερά Μονή Φλαμουρίου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού στο βόρειο Πήλιο. Η δυνατότητα μίσθωσης περιοχών που η εκκλησία δηλώνει ότι της ανήκουν απορρέει και από το άρθρο 21 του κανονισμού διαχείρισης και αξιοποίησης μοναστηριακής περιουσίας και εκτέλεσης έργων (απόφαση 1004/680/7.4.2021 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου). Κάθε μονή έχει τη δυνατότητα να επενδύει σε επωφελείς συμβάσεις με νομικά πρόσωπα που λειτουργούν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννήτριες στα αγροτεμάχιά της. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ιερό… Greenwashing με Ξαρχάκο στο Αρκάδι

moni arkadiou
Η Μονή Αρκαδίου
Με μεγάλο χορηγό την ΤΕΡΝΑ και… «θολούς» διοργανωτές η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στον περίβολο της Μονής Αρκαδίου ● Αντιδράσεις από το περιβαλλοντικό κίνημα της Κρήτης.

Αυτή η συναυλία θα τα έχει όλα. Θα έχει αφορμή την ένδοξη ιστορία της Κρήτης καθώς θα πραγματοποιηθεί για να εορταστούν τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Θα έχει το μεγάλο καλλιτεχνικό εύρος του Σταύρου Ξαρχάκου (με τραγουδιστές τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα) και θα έχει και την ευλογία της Εκκλησίας καθώς με άδεια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Μονής Αρκαδίου, με τους υψηλούς συμβολισμούς που αυτή φέρει για τη θρησκευτική αλλά και την ιστορική μνήμη στο νησί.

Τι καλύτερη συγκυρία για μια «μεγάλη χορηγία» από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για το περιβαλλοντικό κίνημα στο νησί, συναντώντας σημαντικές αντιδράσεις στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Κρήτης. Την ίδια τακτική των χορηγιών έχει ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις, όπως π.χ. στη Σητεία όπου πέρυσι υπήρξε χορηγός σε… beach party του τοπικού δήμου.

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη! - Χαριστική βολή από την κυβέρνηση στην πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία



Τη χαριστική βολή στην πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δίνει η κυβέρνηση με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, ενώ δημιουργεί γκρίζα ζώνη απασχόλησης, αλλοιώνοντας το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας! Σύμφωνα με εργατολόγους, έμπειρους συνδικαλιστές αλλά και… την κοινή λογική (η οποία ομολογουμένως δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια), τα νέα μέτρα οδηγούν:

– Στην περαιτέρω αποδυνάμωση της θέσης των εργαζομένων καθώς η εξαήμερη εργασία θα εφαρμόζεται με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

– Στη μείωση των υπερωριών και του ανάλογου κόστους για τον εργοδότη.

– Στον περιορισμό των προσλήψεων καθώς οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν περισσότερο το υφιστάμενο προσωπικό και φυσικά.

– Στη φαλκίδευση του πενθημέρου.

Ως προς την κάρτα εργασίας:

ZaraleaksTV: Free Assange (VIDEO)

Απόσπασμα από το τελευταίο επεισόδιο του ZaraleaksTV με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο να φορά λευκό μπλουζάκι με το πρόσωπο του Τζούλιαν Ασάνζ. Δεν διακρίνεται η λεζάντα «Free Assange!».
 
Στο νέο του επεισόδιο ο Χριστόφορος Ζαραλίκος του ZaraLeaks αποτίει φόρο τιμής στον Julian Assange του WikiLeaks και γιορτάζει την απελευθέρωσή του.

Εξηγεί στον συνάδελφο Τζούλιαν τι κάνουν οι «συνάδελφοι» ΆλφαΡωΔέλτα στην Ελλάδα και γιατί είμαστε όλοι και όλες αθώες και αθώοι. Επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι δεν μπορεί να ειπωθεί κοτσάνα δίχως να πει έπειτα μεγαλύτερη ο Σκέρτσος, αλλά και εκείνον που λέει ότι όσο περισσότερο ακούς για «επενδύσεις» τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα στην οικονομία. Χαιρετίζει ξανά (ειρωνικά) τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας και (μη ειρωνικά) τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Δείτε το βίντεο του ZaraleaksTV, εγγραφείτε στο κανάλι του Χριστόφορου Ζαραλίκου και στηρίξτε με τους διαθέσιμους τρόπους.


ΠΗΓΗ

Πλατεία Εξαρχείων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων των κατοίκων για το μετρό

Πλατεία Εξαρχείων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων των κατοίκων για το μετρό
 

«Έχουμε φωνή και τη φοβούνται»


Στις 18 Μαρτίου 2024, συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά που κατέθεσαν 90 κάτοικοι Εξαρχείων με τίτλο «Παραβίαση όρων έγκρισης συγχρηματοδοτούμενου δημοσίου έργου από την ΕΕ, παραβίαση νομοθεσίας Ε.Ε., παραβίαση Χάρτας Δικαιωμάτων της Ε.Ε.». 

Το περιεχόμενο της αναφοράς συντάχθηκε γύρω από τους εξής βασικούς άξονες:

  1. Απουσία διαβούλευσης, ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων ομάδων και ατόμων (κατοίκων αλλά και επιχειρηματιών της περιοχής) και αποκλεισμός από την πρόσβαση στην πληροφορία τόσο σε σχέση με τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του σταθμού όσο και με τα στάδια υλοποίησής του, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των ρητών οδηγιών της ΕΕ για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
  2. Απουσία ενδελεχούς εξέτασης εναλλακτικών χωροθετήσεων.
  3. Απουσία εκπόνησης Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προ της έναρξης των πρόδρομων εργασιών γεγονός που παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και την οδηγία για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  4. Πλημμελής καταγραφή της υφιστάμενης βλάστησης και μηδενική μέριμνα για την αποκατάσταση της βλάστησης, ελλείψεις οι οποίες καθιστούν το έργο αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία παρόλο που στην αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα καταγράφεται η μη επίτευξη δίκαιης και ισότιμης μετάβασης και η μη ανάλυση των κοινωνικών συνεπειών της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
  5. Διαρκής παραβίαση του Χάρτη των Δικαιωμάτων της ΕΕ με κυριότερη την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και στα προσωπικά δεδομένα λόγω των επανειλημμένων περιστατικών αστυνομικής βίας (σωματικής, λεκτικής και σεξιστικής), της διαρκούς αστυνόμευσης των εκδηλώσεων στην Πλατεία Εξαρχείων, της παρακώλυσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι εξαιτίας της κατάλυσης του δημόσιου χώρου καθώς και της ελεύθερης κυκλοφορίας και πρόσβασης στην Πλατεία Εξαρχείων εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξακριβώσεων των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση.