07 Μαΐου 2023

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αποκάλυψη και για άλλες άδειες εξαγωγής του Predator

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κυβέρνηση είπε ψέματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η περαιωμένη στην πραγματικότητα έρευνα του ΥΠ.ΕΞ. για εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες

Όσο κι αν θέλει το Μαξίμου να στρέψει και προεκλογικά τα βλέμματα από το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών οι εξελίξεις δεν την αφήνουν, καθώς οι αποκαλύψεις συνεχίζονται ακόμα και μεθαύριο, Δευτέρα, αναμένεται η τελική έκθεση της Επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι περίπου 35 σελίδες αφορούν την χώρα μας.

Σήμερα δε το insidestory γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνδέεται ξεκάθαρα μέσω του έμπιστου  συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δηλαδή με την Ιntellexa, που εμπορεύεται το Predator, τον μεγαλομέτοχό της Φέλιξ Μπίτζιο, και με την Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελίζας Τριανταφύλλου και του Τάσου Τέλλογλου, το σημείο συνάντησης όλων είναι το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6, η οποία έχει εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο παραπάνω εταιρειών για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, με υπογραφή του κ. Σμυρλή, που είναι πλέον αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας μετά την παραίτησή του από τη θέση του ως Γενικός Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο ΥΠ.ΕΞ.

Το insidestory αποκαλύπτει την αδειοδότηση εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού στο Σουδάν, την Ουκρανία και την Μαδαγασκάρη -για πώληση του λογισμικού στην αφρικανική χώρα έγραφαν και oι New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο- με εξαγωγείς τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

Μάλιστα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν της απαντά ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που ξεκίνησε στο ΥΠ.ΕΞ. τον Νοέμβριο του 2022 για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες, αφού φέρεται να έχει ολοκληρωθεί ήδη από την αρχή του έτους.

Το insidestory αναφέρεται σε ελλείψεις της εσωτερικής έρευνας του υπουργείου, αφού ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις εξαγωγών σε χώρες με αρκετά φτωχό σκορ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Μπαγκλαντές, Σουδάν), Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε, για άγνωστους λόγους.

Η ιστοσελίδα σημειώνει τη στενή συνεργασία ατόμων και εταιρειών, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο μέσω του Predator, θυμίζοντας το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την επαγγελματική σχέση της Λ.Κ. με τον Μπίτζιο από το 2012, όταν και οι δύο εργάζονταν στον όμιλο Libra.

Η ίδια το 2021 εμφανίζεται να εργάζεται στην Krikel συμφερόντων Λαβράνου ενώ το 2022 το σπίτι της βρέθηκε στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας για τις παρακολουθήσεις, επειδή . κατονομάστηκε από υπαλλήλους του ΥΠ.ΕΞ. ως ο άνθρωπος που υπέγραψε κάποιες από τις αιτήσεις της Krikel για την εξαγωγή «συστημάτων σχεδιασμένων για την εξαγωγή δεδομένων από κινητές συσκευές».

► Όλο το δημοσίευμα ΕΔΩ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου