Ο χάρτης της διαδρομής που ακολούθησε ο Στέργιος Αράπογλου από τον Εβρο έως το Λασίθι |
Ενα εγχείρημα που φάνταζε αδιανόητο ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου στην Κρήτη. Με σχέδιο, πείσμα και αποφασιστικότητα ο Στέργιος Αράπογλου, υπερμαραθωνοδρόμος, χειρουργός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τερμάτιζε καλύπτοντας την ασύλληπτη διαδρομή των 3.046 χιλιομέτρων τρέχοντας καθημερινά επί 50 μέρες κατά μέσο όρο 60 χιλιόμετρα τη μέρα και διατρέχοντας το σύνολο σχεδόν των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Στο τελευταίο στάδιο του εγχειρήματος μετά την ηπειρωτική Ελλάδα διέσχισε στην Κρήτη - 692 χιλιόμετρα σε 12 μέρες.
Και χθες το πρωί βρέθηκε στο πόστο του, στην πρωινή σύσκεψη των γιατρών του τμήματος σε μέρα γενικής εφημερίας. «Νιώθω μια εσωτερική πληρότητα γιατί ολοκληρώθηκε αυτό που σχεδίαζα πέντε χρόνια και υλοποιήθηκε με χειρουργική ακρίβεια» λέει στην «Εφ.Συν.», τονίζοντας μάλιστα ότι «έγινε όπως ήθελα, λιτά, με επικέντρωση στο νόημα αυτής της δράσης και όχι στον δρομέα». Και επειδή δεν είναι λεπτομέρεια, αξίζει να τονιστεί και υπογραμμιστεί με κάθε τρόπο πως ο κ. Αράπογλου ολοκλήρωσε τον άθλο χωρίς καμία βοήθεια από σπόνσορες ή χορηγούς παρά μόνο με δικά του έξοδα και το μόνο που δέχτηκε ήταν να τεθεί το εγχείρημα υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ).
Το νόημα της δράσης μάς το είχε ορίσει ο ίδιος: να αναδείξει τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και «να προωθηθεί η πρότασή μου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη σύγχρονη Ιστορία, για τα ολοκαυτώματα και τις σφαγές αμάχων, τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τα δεινά που έφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στην πατρίδα μας, πιστεύοντας ότι η Δικαιοσύνη και η διάσωση της μνήμης αποτελούν τον κύριο παράγοντα αποτροπής επανάληψής τους» («Εφ.Συν.» 31.3.2023, «Από τον Εβρο ώς το Λασίθι για να μην περάσει η ιστορική λήθη»).
Μιλώντας στην εφημερίδα μας συνοψίζει αυτές τις 50 μέρες: «Τελικά κατάφερα και πέρασα από 24 μαρτυρικούς τόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα και 41 στην Κρήτη. Στάση έκανα μόνο την Κυριακή του Πάσχα και των εκλογών. Ετρεξα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών (αρκετές βροχές) και καταστάσεων με αυστηρή εφαρμογή του σχεδιασμού. Κύρια προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν οι αγέλες των σκυλιών -πρόβλημα που δεν είχαμε εντοπίσει όταν κάναμε την κατόπτευση- και η ακραία επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά των αυτοκινητιστών. Κατάφερα να μην ενθουσιαστώ ούτε και να απογοητευτώ, έλεγξα τα συναισθήματά μου και γι’ αυτό άντεξα τα προβλήματα. Πέντε φορές χάλασε το αυτοκίνητο συνοδείας και μπορώ να πω ότι το διορθώσαμε εν κινήσει κάνοντας μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμά μας».
Τον ρωτάμε αν αντιμετώπισε κάποιου είδους σωματικό πρόβλημα στην επίπονη αυτή διαδρομή: «Πρόβλημα αντιμετώπισα τις πρώτες πέντε μέρες στο ένα πόδι, φοβήθηκα ότι μπορεί το εγχείρημα να ματαιωνόταν, αλλά με βοήθησε πολύ ο φυσικοθεραπευτής μου και συνοδός, Γιάννης Κουφός, με την εμπειρία του και το αντιμετωπίσαμε».
Τι και σε ποιον θα ήθελε να πει κάτι μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος; «Τώρα ξεκινά ένας άλλος αγώνας πίεσης προς το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: να μπει στο μάθημα της Ιστορίας η ιστορία του κάθε τόπου και ιδιαίτερα τα τραγικά γεγονότα που έγιναν πριν από 80 χρόνια, τα ελληνικά ολοκαυτώματα.
Υπό την αιγίδα παράλληλα του ΕΣΔΟΓΕ θα εντείνουμε τον αγώνα να εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση την εντολή που έχει λάβει από τις 17 Απρίλιου 2019 από την Ολομέλεια της Βουλής για τις υπολογισμένες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία για εγκλήματα πολέμου, την επιστροφή αναγκαστικού δανείου, την καταστροφή υποδομών της χώρας, τη συστηματική λεηλασία του εθνικού πλούτου και τους θανάτους των αμάχων συμπατριωτών μας. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου