21 Μαΐου 2023

Βιβλίο: «Τα μαγικά κόλπα των Μαθηματικών», του Arthur Benjamin, εκδόσεις "UTOPIA"

Ο διάσημος μαθηματικός Arthur Benjamin, συγγραφέας του βιβλίου «Τα μαγικά κόλπα των Μαθηματικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις UTOPIA

Μαθημαγεία ή τα μαγικά κόλπα των Μαθηματικών


To βιβλίο καταφέρνει να αποκαλύψει ότι τόσο η αυστηρή γλώσσα όσο και η ορθολογική σκέψη των Μαθηματικών μπορεί κάλλιστα να κρύβουν μια σειρά από «μαγικά» κόλπα.

Το μυστικό της γοητείας που μας ασκούν τα «μαγικά» ταχυδακτυλουργικά είναι ότι αγνοούμε τα κόλπα στα οποία καταφεύγουν οι επίδοξοι μάγοι, οι οποίοι, αν σέβονται την τέχνη τους, δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουν τα μυστικά κόλπα που χρησιμοποιούν. Ευτυχώς, ο διάσημος Αμερικανός «μαθημάγος» Αρθουρ Μπέγιαμιν αποφάσισε, σε αυτό το πολύ επιτυχημένο διεθνώς βιβλίο του, να παραβιάσει τον απαγορευτικό κανόνα της απόκρυψης των κόλπων της μαθηματικής μαγείας.

Καταφεύγοντας σε μια ευρύτατη σειρά παραδειγμάτων -από τις κλασικές έννοιες της αριθμητικής, της άλγεβρας, της γεωμετρίας, της τριγωνομετρίας και της Λογικής, μέχρι τις αριθμοσειρές Φιμπονάτσι και τον απειροστικό λογισμό-, ο συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει με τρόπο διασκεδαστικό μερικές σκοτεινές και ιδιαίτερα δύσπεπτες μαθηματικές έννοιες, χωρίς ποτέ οι αναγνώστες ή οι αναγνώστριες να χάσουν κάτι από τη γοητεία που τους ασκεί η αποκάλυψη από τον συγγραφέα των μαθηματικών «μαγικών κόλπων».

Πράγματι, μια από τις μεγαλύτερες αρετές αυτού του βιβλίου είναι ότι καταφέρνει να αποκαλύψει, ακόμη και στους πιο δύσπιστους αναγνώστες, ότι τόσο η αυστηρή γλώσσα όσο και η ορθολογική σκέψη των Μαθηματικών μπορεί κάλλιστα να κρύβουν μια σειρά από «μαγικά» κόλπα, τα οποία, όταν αγνοούνται, καθιστούν τη μαθηματική γλώσσα ενοχλητικά ακατανόητη για πολλούς ανθρώπους. Στόχος, λοιπόν, αυτού του καλογραμμένου βιβλίου είναι να προσφέρει στους πιο δύστροπους ή και μαθηματικά ανεπίδεκτους αναγνώστες τα απαραίτητα διανοητικά «εργαλεία» που πάντοτε αναζητούσαν για να καταφέρουν να απολαύσουν, επιτέλους, κι αυτοί τους φαινομενικά απαγορευμένους καρπούς τής μαθηματικής μαγείας, δηλαδή της μαθημαγείας.

Και, όπως παραδέχεται ο συγγραφέας, καθηγητής ο ίδιος σε Λύκειο των ΗΠΑ και σπουδαίος εκλαϊκευτής των Μαθηματικών, σχεδόν ποτέ αυτά τα πολύ χρήσιμα και διαφωτιστικά «κόλπα» δεν διδάσκονται στο σχολείο, με αποτέλεσμα το μάθημα των Μαθηματικών να γίνεται βασανιστικό ή και απεχθές για πολλούς μαθητές. Μία απολύτως εύλογη νοητική αντίδραση των μαθητών για ό,τι θεωρούν νοητικά απαγορευμένο και άρα εντελώς αδιάφορο για τους ίδιους.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο αλλά σοβαρό παιδαγωγικό έγκλημα, το οποίο ο Αρθουρ Μπέγιαμιν προσπαθεί συστηματικά να το διορθώσει με το έργο του. Και ακριβώς γι' αυτό επιλέξαμε αυτό το βιβλίο που απευθύνεται σε όλους όσοι έμαθαν να θεωρούν τα Μαθηματικά δύσκολα ή, ακόμη χειρότερα, εντελώς αδιάφορα. Πάντως, το βιβλίο «Τα μαγικά κόλπα των Μαθηματικών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «UTOPIA», άριστα μεταφρασμένο και επιμελημένο από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές ή σε δασκάλους των Μαθηματικών, αλλά σε όσους αναγνώστες επιθυμούν να απολαύσουν μερικά από τα πιο γοητευτικά επιτεύγματα της ανθρώπινης… μαθημαγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου