08 Μαΐου 2023

Μήνυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την Επιθεώρηση Εργασίας


Περιχαρής πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κορδωνόταν γιατί η κυβέρνησή του κατόρθωσε με το σχέδιο μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ του Ξενοκώστα να εξασφαλίσει Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους 600 εργαζομένους. Μόνο που οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων φαίνεται ότι δεν έλαβαν δώρο ούτε τα Χριστούγεννα ούτε το Πάσχα. Δηλαδή, κάτι που δεν τολμά να πράξει μια μικροεπιχείρηση γιατί γνωρίζει ότι θα διωχθεί ποινικά, το έκαναν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αρνήθηκαν αυτήν την υποχρέωσή τους χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως Δώρο τμήμα οφειλών 2.000 ευρώ από δεδουλευμένα. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβληθεί καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας από εργαζομένους και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας.

Η Επιθεώρηση ενεργοποιήθηκε αμέσως κι αφού διαπίστωσε ότι στις γραπτές εξηγήσεις που ζήτησε δεν έλαβε πειστικές απαντήσεις, υπέβαλε μήνυση κατά των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Με τη μήνυσή της η Επιθεώρηση ζητά την επιβολή των ποινικών κυρώσεων που ορίζονται από τη νομοθεσία για τη μη καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων του 2022 και Πάσχα του 2022 στο σύνολο του προσωπικού.

«Την ώρα που ο νέος επενδυτής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει δεσμευτεί για την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι καταγγελίες των εργαζομένων, που έφτασαν ήδη στις αρμόδιες αρχές, φανερώνουν ότι στα ναυπηγεία δεν πνέει ούριος άνεμος» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Είναι απαράδεκτο την ώρα που η μισθοδοσία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας επιδοτείται στην ουσία από το Πολεμικό Ναυτικό, η εργοδοσία να μην έχει καταβάλει Δώρο Πάσχα και να βαφτίζει καταβληθέντα για μισθούς χρήματα έναντι δεδουλευμένων ως Δώρο Χριστουγέννων».

«Οι επικλήσεις ότι σαμποτάρεται η επένδυση είναι έωλες και δεν μας αφορούν σε καμία περίπτωση» απαντά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής σε συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που αμφισβητούν την προσφυγή στην Επιθεώρηση. «Αληθεύει ότι το πρόστιμο είναι 3.000 ανά εργαζόμενο και το συνολικό πρόστιμο για την παράβαση της εταιρείας θα έπρεπε να είναι 1.800.000 ευρώ;» διερωτάται με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ.

ΠΗΓΗ

-ΣΧΕΤΙΚΗ και η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας: Χωρίς Δώρο οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας – Παρέμβαση του ΣΕΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου