10 Μαΐου 2023

Ξέπλυμα Αδώνιδος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



 
Παρά τη μήνυση που υπέβαλε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας κατά της εργοδοσίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση από τον νέο επενδυτή Πάνο Ξενοκώστα, αφού δεν προβλέπεται στο σχέδιο εξυγίανσης ● «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα ναυπηγεία εργασιακή κοιλάδα των Τεμπών», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Μετά την καταγγελία της ΓΣΕΕ για μη καταβολή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης περνάει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση από τον νέο επενδυτή Πάνο Ξενοκώστα, αφού δεν προβλέπεται στο σχέδιο εξυγίανσης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει ότι στη συμφωνία που υπέγραψε η πλειονότητα των εργαζομένων αποδέχονται ότι «μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης και την ίδρυση της νέας εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας δεν θα πληρώνονται τίποτα περισσότερο παρά μόνο τον μισθό τους από το Πολεμικό Ναυτικό και την τριμερή παλαιά συμφωνία του 2016» και ότι οι ίδιοι αποφάσισαν πως μέχρι τότε δεν θα διεκδικήσουν, ούτε περαιτέρω μισθούς, ούτε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, γιατί «ούτως ή άλλως δεν τα έπαιρναν εδώ και μια δεκαετία, χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς» και ότι θα πάρουν όλα τα οφειλόμενα μαζεμένα αφού ξεκινήσει το σχέδιο εξυγίανσης.

Μάλιστα λέει ότι ο Πάνος Ξενοκώστας «ως μη όφειλε προκατέβαλε 3 εκατ. ευρώ από τα χρωστούμενα», ρισκάροντας τα χρήματά του τα οποία θα χάσει αν απορριφθεί η αίτηση εξυγίανσης. Τέλος, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο ότι το «τάιμινγκ» της καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, λίγο πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, απειλεί να τινάξει στον αέρα το σχέδιο εξυγίανσης και να αφήσει τους εργαζομένους στον δρόμο.

Σε οξείς τόνους κινείται και η ανακοίνωση της διοίκησης του σωματείου των ναυπηγείων, η οποία αποκαλεί τον Παναγόπουλο «συνδικαλιστικό απατεώνα και συκοφάντη», καταλογίζοντάς του ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Βέβαια η παρέμβαση της ΓΣΕΕ έπεται του προστίμου και της μήνυσης που υπέβαλε το ΣΕΠΕ κατά της εργοδοσίας για τη μη καταβολή δώρων, ύστερα από προσφυγή της Συσπείρωσης Εργαζομένων. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα ναυπηγεία εργασιακή κοιλάδα των Τεμπών», κατήγγειλε μεταξύ άλλων η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.

Σε νέα ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι εδώ και έξι μήνες «δουλεύουμε με συνθήκες σκλαβιάς, με 2 ευρώ την ώρα, με μια παράνομη συμφωνία της νέας εργοδοσίας με την πλειοψηφία του σωματείου, τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. μέσα στο εργοστάσιο».

Απαγόρευση εισόδου σε συνδικαλιστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τεταμένο είναι το εργασιακό κλίμα και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς μετά την επιλεκτική μετακίνηση μέρους του προσωπικού στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, το νέο κρούσμα αυταρχισμού ήταν η απαγόρευση εισόδου σε εκλεγμένο συνδικαλιστή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου «Τρίαινα».

Το σωματείο καταγγέλλει την απαγόρευση εκ μέρους της διοίκησης του Ναυτικού Κλιμακίου Σκαραμαγκά ως «απαράδεκτη και προκλητική», καθώς συνιστά παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης και ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά οποιουδήποτε εμπλεκομένου.

Οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις από το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι να «βάλει μπροστά» τα ναυπηγεία ο νέος ιδιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου, αφήνουν αιχμές ότι οι εντολές για το ιδιότυπο «λοκ άουτ» έχουν τη δική του έγκριση αν όχι σφραγίδα.

Οπως έχουν καταγγείλει, ο όρος να επιτρέπεται η είσοδος σε μόνο μέχρι 200 άτομα κάθε φορά (σε σύνολο 750) έχει τεθεί από τον εφοπλιστή στο ιδιωτικό συμφωνητικό της υπενοικίασης του χώρου στο Πολεμικό Ναυτικό, γεννώντας εύλογες ανησυχίες στο προσωπικό για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα.

Ο Πέτρος Αναστασιάδης, ο συνδικαλιστής στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στα ναυπηγεία, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι η πράξη αυτή «μόνο τυχαία δεν είναι», καθώς έρχεται σε συνέχεια άλλων αυταρχικών κινήσεων, όπως η απαγόρευση εισόδου στα μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ η διοίκηση είχε στείλει προσωπικό να εκτελέσει εργασίες σε υποβρύχια εν μέσω γενικού μπλακ άουτ, με κίνδυνο της ασφάλειάς τους.

«Είναι απορίας άξιο αν οι ένστολοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εκτελούν διαταγές για όλα αυτά και από ποιον ή αν αυτοσχεδιάζουν», αναρωτιέται ο ίδιος. «Οι εκφραστές μιας κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησε στις ομαδικές απολύσεις μας, που μας στέρησε πάνω από το 50% των χρημάτων και μας ετοιμάζει για μισθό την επόμενη μέρα ένα πιάτο φαΐ, πρέπει να γνωρίζουν ότι με αυτή τη στάση τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώσουν την ενότητά μας και σύντομα οι εργαζόμενοι θα τους επιστρέψουμε τον λογαριασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου