06 Μαΐου 2023

Προεκλογικά κατορθώματα "αρίστων": Ένας διορισμός και μια ρουσφετολογική προκήρυξη

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


 
Η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την τριετή ανανέωση της θητείας του Αναστάσιου Μαντάγαρη στη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ο ίδιος είχε αποτύχει σε σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, φαίνεται πως δεν πτόησε τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος παραμονές εκλογών διόρισε και την αδελφή του εκλεκτού του στο Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του υπουργείου.

Στα μέσα Απριλίου, η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε άλλο ένα επιτελικό παράδοξο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανανέωση της θητείας του μετακλητού διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Αναστάσιου Μαντάγαρη, στο παρά πέντε των εκλογών για άλλα τρία χρόνια, τη στιγμή που μόλις είχε αποτύχει στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργείο.

Οπως γράφαμε, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στο διαδίκτυο προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ που βγήκαν στο τέλος Φεβρουαρίου, ο διοικητής, ο οποίος προερχόταν από τον τραπεζικό κλάδο, χωρίς καμία εμπειρία ή τίτλο σπουδών σχετικά με το προσφυγικό, διεκδίκησε μια θέση μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου, αλλά το μόνο που κατάφερε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ήταν να βρεθεί στη θέση 203 στην κατηγορία «γενικές θέσεις Π.Ε. - Διοικητικού Οικονομικού με εμπειρία», για την οποία είχαν προκηρυχθεί 19 θέσεις, και στη θέση 331 στην κατηγορία «γενικές θέσεις Π.Ε. - Διοικητικού Οικονομικού χωρίς εμπειρία», για την οποία είχαν προκηρυχθεί 9 θέσεις («Αποτυχών στο ΑΣΕΠ θα διοικεί τους επιτυχόντες», «Εφ.Συν.» 13/4/2023).

Ο Αναστάσιος Μανταγάρης
«Με άλλα λόγια», γράφαμε, «ο κ. Μαντάγαρης θα παραμείνει ως διοικητής άλλα τρία χρόνια στο υπουργείο στο οποίο απέτυχε να προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα προΐσταται, θα δίνει εντολές, θα ελέγχει και θα αξιολογεί μόνιμους υπαλλήλους που κατάφεραν να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ συγκεντρώνοντας πολύ περισσότερα μόρια και επιτυγχάνοντας πολύ υψηλότερη κατάταξη».

Τότε, ο υπουργός Νότης Μηταράκης είχε απαντήσει στο δημοσίευμα με μια γενικόλογη δήλωση που επικαλούνταν τη σύγκριση της κατάστασης των δομών φιλοξενίας το 2023 σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 και έδινε «συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΥΠΥΤ και όλο το προσωπικό του υπουργείου», αλλά δεν έλεγε λέξη για την ταμπακέρα, επιβεβαιώνοντας έτσι τα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Μία εβδομάδα μετά, στις 21 Απριλίου, ένα εικοσιτετράωρο πριν προκηρύξει ο πρωθυπουργός τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Μηταράκης αποφάσισε να εξαντλήσει κάθε όριο για να επιβραβεύσει τον μετακλητό διοικητή της ΥΠΥΤ με άλλον έναν διορισμό της τελευταίας στιγμής, αυτή τη φορά στενού συγγενή του. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ίδια ημέρα, ο υπουργός διόρισε την αδελφή του διοικητή «σε θέση δημοσιογράφου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου στο Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από 01-04-2023, ημερομηνία από την οποία παρέχει υπηρεσία».

Τα παράδοξα του επιτελικού κράτους των αρίστων δεν σταματούν εδώ. Η νεοδιορισθείσα αδελφή του διοικητή, χρόνια δημοσιογράφος του λαϊφστάιλ-κοσμικού ρεπορτάζ σε κυριακάτικη εφημερίδα, δεν ανέστειλε τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, κάτι που θα ήταν σύμφωνο με τις αρχές της δεοντολογίας, ούτε σταμάτησε να ασκεί δημοσιογραφική εργασία στον Τύπο. Αντιθέτως, εξακολούθησε και μετά τον διορισμό της στο γραφείο Τύπου του υπουργείου να εργάζεται στην εφημερίδα και να υπογράφει ρεπορτάζ.

Πέρα από το ερώτημα της σκοπιμότητας άλλου ενός διορισμού μετακλητού από τον απερχόμενο υπουργό, προκύπτουν προφανή ερωτήματα θεσμικής τάξης και δεοντολογίας. Ψιλά γράμματα για το επιτελικό κράτος των «ημετέρων» του κ. Μηταράκη, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως βουλιμικό μέχρι την ύστατη στιγμή.

*****

-Από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών:

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 5/5/23

Μια μέρα μόλις μετά την απόσυρση της επικίνδυνης για τους ασθενείς εγκυκλίου περί «εφημερίας ετοιμότητας» (την οποία υποτίθεται «δεν την ήξεραν ο Πλεύρης κι ο Μητσοτάκης, έκανε η Γκάγκα τα δικά της») αποδεικνύεται περίτρανα πως η κ. Γκάγκα ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ «ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ» αλλά αντίθετα κάθε τι άθλιο που κάνει είναι σε απόλυτη γνώση του πρωθυπουργού και σε απόλυτη αρμονία με την κυβερνητική πολιτική συνολικά.

Αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Πέμπτης 4/5/23 η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε επίσημα στην «Διαύγεια» την προκήρυξη 126 θέσεων «συντονιστών διευθυντών» σε τμήματα νοσοκομείων όλης της χώρας προσδιορίζοντας μάλιστα ως περίοδο «υποβολής υποψηφιοτήτων» το χρονικό διάστημα 15 ως 24 Μαΐου 2023 ενώ ως γνωστό η 21η Μαΐου θα είναι η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών. Καταρχάς είναι η πρώτη φορά από το 2009 (δηλαδή εδώ και 14 χρόνια) που προκηρύσσονται θέσεις «συντονιστών διευθυντών». Επίσης σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4999/22 (γνωστού και ως «νόμου Γκάγκα») η κυβερνητική κομματική ρουσφετοκρατία στην επιλογή απογειώνεται σε αηδιαστικό βαθμό : το απόλυτο «κουμάντο» σε κάθε «συμβούλιο επιλογής συντονιστών διευθυντών» θα το έχουν ο διοικητής της ΥΠΕ που διορίζεται από τον υπουργό και ένας διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, δηλαδή ένας από αυτούς που ορίζονται από τον διοικητή της ΥΠΕ. Επιπρόσθετα προβλέπεται πως στην (απίθανη) περίπτωση που ο υπουργός διαφωνεί με την «κρίση του συμβουλίου» θα έχει το προνόμιο να αναπέμψει την κρίση όσες φορές γουστάρει χωρίς να εξηγεί τους λόγους μέχρις το συμβούλιο να επιλέξει τον αρεστό στον υπουργό υποψήφιο ! Τέλος, με μια απλή ματιά στο συγκεκριμένο σημερινό «έγγραφο προκήρυξης» που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως το έγγραφο αυτό είναι πραγματικό μνημείο προχειρότητας που βρίθει παρανομιών ακριβώς για να φωτογραφίζει διά της «προκήρυξης» κάποιους συγκεκριμένους και ήδη «μιλημένους» γιατρούς της προτίμησης της κ. Γκάγκα.

Ταυτόχρονα από την άλλη η ίδια κυβέρνηση διά της κ. Γκάγκα έχει δώσει προφορική εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ οι διαδικασίες για τις θέσεις νέων Επιμελητών που προκηρύχθηκαν πρόσφατα και για τις οποίες αιτήσεις βιογραφικά έχουν ήδη υποβληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ακριβώς πως «έχουμε προεκλογική περίοδο» ! Δηλαδή επικαλείται η κυβέρνηση την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών λόγω εκλογών» για να μην επιτρέπει στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας να προωθήσουν προς τις ΥΠΕ τις αιτήσεις για θέσεις Επιμελητών ώστε να αρχίσει η προεργασία από τα αντίστοιχα συμβούλια επιλογής ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αιφνιδιαστικά 17 μέρες πριν τις εκλογές προκηρύσσει 126 θέσεις «συντονιστών διευθυντών» φωτογραφίζοντας «ημέτερους» και «μιλημένους» !

Αυτή η αθλιότητα δεν θα περάσει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τους δυναμικούς αγώνες τους την περίοδο 2006 2008 είχαν επιβάλλει την κατάργηση του θεσμού του «συντονιστή διευθυντή» κάτι που είχε αποτυπωθεί ανάμεσα σε πολλά άλλα στην Συλλογική Σύμβαση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτεία η οποία είχε υπογραφεί την 1/12/2008. Επίσης ήδη από το 2016 η ΟΕΝΓΕ έχει συγκεκριμένη θέση για τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και την διαδικασία ορισμού του επιστημονικά υπεύθυνου κάθε τμήματος χωρίς «υπερεξουσίες» και χωρίς κομματικές κυβερνητικές ρουσφετολογίες. Μάλιστα τεράστια ευθύνη έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αντίθετα με τις τότε υποσχέσεις της ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ αυτήν την πρόταση γιατί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά βολευόταν με την ρουσφετοκρατία ο διοικητής που διορίζεται από τον υπουργό και ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας που ορίζεται από τον διοικητή της ΥΠΕ που διορίζεται από τον υπουργό να ορίζουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των τμημάτων. Τέλος είναι καταγέλαστη και προκλητικότατη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και συνολικά η κυβέρνηση που θυμήθηκαν το θέμα τελευταία στιγμή 17 μέρες πριν τις εκλογές ( ! ) προφανώς για να «εξοφλήσουν γραμμάτια» σε κάποιους.

Είναι εξοργιστικό από την μια να έχουμε τραγική υποστελέχωση σε πολλά τμήματα λόγω πολιτικής «μη προσλήψεων» και λόγω καταιγίδας παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και από την άλλη η κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την υποστελέχωση και που αρνείται να προσλάβει μόνιμους Επιμελητές, να τρέχει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές να προλάβει να προκηρύξει «φωτογραφικά» θέσεις «συντονιστών διευθυντών».

Οι κλινικές χρειάζονται νέους Επιμελητές, όχι «συντονιστές διευθυντές» - Απαιτούμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών με προτεραιότητα τμήματα που ήδη υφίστανται λειτουργική κατάρρευση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ»

Απαιτούμε να εφαρμόζεται η διαδικασία που προτείνει από χρόνια η ΟΕΝΓΕ κάθε φορά που συνταξιοδοτείται επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος ώστε ο/η νέος/α επιστημονικός υπεύθυνος να ορίζεται χωρίς «υπερεξουσίες» και ο ορισμός να γίνεται με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και με μυστική ψηφοφορία από τους γιατρούς του τομέα χωρίς κανενός είδους κρατικών κομματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων.

ΜΕΤΩΠΟ

Με την κυβέρνηση της ΝΔ και δη με την αναπληρώτρια Υπουργό κ. Γκάγκα δεν πρόκειται να πλήξουμε μέχρι τις 21 Μαΐου.

Μετά την πρόσφατη εγκύκλιο για την εφημέρευση των Νοσοκομείων, με την οποία καταργεί τις ειδικότητες και αναγκάστηκε πανικόβλητη μετά τις αντιδράσεις να ανακαλέσει, μετά τις επανειλημμένες (πέντε τον αριθμό) δήθεν «ορθές» επαναλήψεις στην προ διμήνου προκήρυξη θέσεων γιατρών, μετά την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τις διακομιδές, ήρθε το σημερινό ρουσφετολογικό κρεσέντο που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την πάγια εγκύκλιο αναστολής προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών, η κ. Γκάγκα αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σήμερα 4/5/23 προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών Διευθυντών σε Νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα θέτει ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από 15 έως 24 Μαϊου! (κλικ εδώ)

Πρόκειται προφανώς για το κύκνειο ρουσφέτι της κ. Γκάγκα, το οποίο υποθέτουμε πως διέπραξε με την επίνευση του (νομικού) κ. Πλεύρη, προκειμένου να δώσουν σήμα στα στελέχη που τους στήριξαν στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Σημειώνουμε ότι πρώτη φορά στα χρονικά βγαίνει προκήρυξη συντονιστών και μάλιστα δεν αφορά κάλυψη κρίσιμων και επειγουσών αναγκών των νοσοκομείων, αλλά διοικητική αναβάθμιση και ρουσφέτι ημέτερων συντονιστών.

Καλούμε την κ. Γκάγκα να αποσύρει πάραυτα την παράνομη προκήρυξη και να πάψει τα αναίσχυντα παιχνίδια με τη στελέχωση του ΕΣΥ. Εάν δεν το πράξει η ίδια οφείλει να το πράξει για λογαριασμό της η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να διαφυλάξει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Καλούμε ομοίως τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου να λάβουν θέση για την προκλητική ενέργεια του υπουργείου Υγείας.

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου