02 Μαΐου 2023

Πρωτομαγιά: Χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους – Ανυποχώρητοι οι απεργοί για το συνταξιοδοτικό


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν και πάλι εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας ανυποχώρητο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Είναι η πρώτη Πρωτομαγιά ύστερα από 87 χρόνια (από το 1936) που τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα με σύνθημα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.

Γι’ αυτό και χαρακτηρίζουν τη σημερινή Πρωτομαγιά “ιστορική”, όπως αναφέρει η DW, λαμβάνοντας υπόψιν και το πλήθος κόσμου που πιστεύουν ότι θα κινητοποιηθεί στα 300 και πλέον σημεία συγκέντρωσης μέσα στη μέρα.

Η αστυνομία έχει έντονη παρουσία στους δρόμους, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Πριν λίγη ώρα στο Παρίσι σημειώθηκαν οι πρώτες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών, με την αστυνομία να προχωρά σε ευρεία χρήση χημικών αλλά και σε βίαιες επιθέσεις στους διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις.

Νωρίτερα το πρωί, ακτιβιστές του Extinction Rébellion κάλυψαν με μπογιές το Ίδρυμα Louis Vuitton, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οι ακτιβιστές ζητούν δράση «κατά των πλουσίων» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία... (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ με πολλά ΒΙΝΤΕΟ).

-ΣΧΕΤΙΚΗ με την κατάσταση στη Γαλλία είναι και η παρακάτω αναλυτική ανταπόκριση/ρεπορτάζ, πριν από μια εβδομάδα, με μια αναφορά, μάλιστα, σχετική με το δυστύχημα στα Τέμπη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου