22 Φεβρουαρίου 2023

Σύρος: "Η επίθεση στην τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία" - Δράση συμπαράστασης/στήριξης στον αγώνα του καλλιτεχνικού κόσμου, που έγινε τη Δευτέρα 20/2/2023, στην πλατεία Μιαούλη, από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και Φίλων της Τέχνης Σύρου (ΦΩΤΟς & VIDEO)

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για τη δράση της περασμένης Δευτέρας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τις καλύτερες μέρες θα τις φέρουμε δεν θα’ ρθουν!


Την Δευτέρα 20/2/2023 στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στην απαξίωση του τίτλου σπουδών τους που επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και Φίλων της Τέχνης Σύρου πραγματοποίησε μια δράση στην πλατεία Μιαούλη.

Καλλιτέχνες απ' όλο το φάσμα των τεχνών αλλά και άνθρωποι που αγαπούν τις τέχνες και εκφράζονται μέσα από αυτές επικοινώνησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού μέσα από αυτοσχέδιους μικρούς μονολόγους και διαλόγους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους καθηγητές των σχολών που έχουν δηλώσει την παραίτησή τους (Εθνικού Θεάτρου, Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας).

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους φοιτητές/τριες των σχολών που τελούν υπό κατάληψη και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού.

Η επίθεση στην τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία.

Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και Φίλων της Τέχνης Σύρου

-Ακολουθεί το κείμενο της Πρωτοβουλίας:


Η επίθεση στην τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία

Aπό τον Δεκέμβριο του 2022, όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, επαγγελματίες και σπουδαστές, βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις με αφορμή το Π.Δ. 85/2022 που κατατάσσει όλους τους καλλιτέχνες στην κατηγορία εργαζόμενων απόφοιτων Λυκείου / ανειδίκευτων εργατών απαξιώνοντας έτσι τις σπουδές τους.

Από τις 4 Φεβρουαρίου πολλές κρατικές σχολές τελούν υπό κατάληψη και αρκετές ιδιωτικές απέχουν από τα μαθήματά τους.

Καθηγητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας έχουν δηλώσει την συλλογική παραίτησή τους.

Υπό κατάληψη βρίσκονται:

Η Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, η Δραματική Σχολή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, η Κρατική Σχολή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Καλλιτεχνικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα, το Εθνικό Θεάτρο Τσίλλερ, το Θεάτρο REX,το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Θεάτρο «Απόλλων» Πάτρας, το τμήμα Παραστατικών & Ψηφιακών Τεχνών στο Ναύπλιο, το τμήμα θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ.

Όλες οι καταλήψεις είναι ειρηνικές καταλήψεις που αυτοργανώνονται από τα μέλη τους και συμβάλουν σαν κέντρα συντονισμού των λοιπών δράσεων (συναυλίες, παραστάσεις, πορείες κ.α.)

Βασικά αιτήματά των καλλιτεχνών είναι:

-Η κατάργηση από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, όλων των ρυθμίσεων που αφορούν στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό όπως και η σχετική τροπολογία που ρυθμίζει τα μισθολογικά και άλλα ζητήματα των προκηρύξεων θέσεων εργασίας καλλιτεχνικού έργου.

-Η υπαγωγή όλων των αποφοίτων ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.)

-Η ίδρυση Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

-Παροχή Σίτισης, Στέγασης και Δωρεάν Συγγραμμάτων στο Σπουδαστικό Σώμα.

Και αυτός ο αγώνας είναι κοινός.

Σταθείτε στο πλάι μας.

Ο πολιτισμός είναι ζήτημα όλων μας.

Πρωτοβουλία καλλιτεχνών και φίλων της τέχνης Σύρου

-Ακολουθούν φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ:






-ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ εδώ: https://vimeo.com/800698361

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου