Η προμήθεια όπλων στο Κίεβο κάνει τους ΝΑΤΟϊκούς υπουργούς Άμυνας να συζητούν αναθέσεις δισεκατομμυρίων στους κολοσσούς του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Οι Δυτικοί δεν βρίσκουν και… τα τεθωρακισμένα Leopard. Η Δύση έχει φθάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή και είναι ανάγκη να τερματιστεί το μονοπώλιό της στη διεθνή ζωή, λέει η Μόσχα.
Τα όπλα με τα οποία οι Δυτικοί προμήθευσαν το Κίεβο άδειασε τις αποθήκες των ΝΑΤΟϊκών κρατών. Γι αυτό και το θέμα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συναντώνται στις Βρυξέλες. Εξέτασαν τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, καθώς «αδειάζουν» οι αποθήκες δεδομένης της άνευ προηγουμένου υποστήριξης των Συμμάχων με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν χέρι-χέρι με την αμυντική βιομηχανία για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας και ήδη επανεξετάζουν τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ για αποθέματα πυρομαχικών», ανέφερε. «Παρατηρούμε μια τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι ένα θέμα που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε από το φθινόπωρο». «Τώρα τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα από τη βιομηχανία, με νέες επενδύσεις, σημείωσε.
Να σημειώσουμε ότι ήδη πολλές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει μεγάλα συμβόλαια με τους κολοσσούς του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, με παραγγελίες δισεκατομμυρίων όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία. Ποσά που θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους πολίτες και αποστερούνται από άλλες κοινωνικές ανάγκες. Μια άλλη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πολέμαρχων όλων των πλευρών.
Οι υπουργοί Άμυνας των ΝΑΤΟϊκών κρατών συζήτησαν επίσης και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους σε ετήσια σταθερή βάση. «Είναι προφανές ότι πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα» και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να δαπανήσουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ..
Όμως το ζήτημα αυτό διχάζει τα μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες στη Συμμαχία. Από τη μία πλευρά, εκείνοι όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που πιέζουν προς πιο φιλόδοξους στόχους, επιθυμώντας το 2,5% του ΑΕΠ των χωρών να αφιερώνεται στην άμυνα. Από την άλλη αυτοί, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και σε έναν βαθμό η Ιταλία, που εκτιμούν ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες τους.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι αρχικές διθυραμβικές ανακοινώσεις για μαζική αποστολή στην Ουκρανία βαρέων αρμάτων μάχης όπως τα γερμανικά Leopard, δίνουν τη θέση τους στην πραγματικότητα. Όπως ανέφερε ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, οι δυτικοί σύμμαχοι δυσκολεύονται να τα συγκεντρώσουν και δεν θα τηρηθεί η υπόσχεση για αποστολή δύο ταγμάτων αρμάτων μάχης Leopard 2.
Η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι τα μόνα δύο κράτη που δεσμεύονται να στείλουν την έκδοση A6 του Leopard 2, με το Βερολίνο να έχει ανακοινώσει την αποστολή δεκατεσσάρων αρμάτων και την πορτογαλική κυβέρνηση τριών, ανέφερε. Η Πολωνία έχει συγκεντρώσει περίπου 30 οχήματα της παλαιότερης έκδοσης Α4 του Leopard 2, αλλά πολλά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευές πριν αναπτυχθούν. Τα άρματα αυτά θα φτάσουν στην Ουκρανία μόλις στα τέλη Απριλίου, πρόσθεσε.
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Δανίας αναθεώρησαν την απόφασή τους να στείλουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η ολλανδική κυβέρνηση κοινοποίησε πως Ολλανδία… δεν έχει στην κατοχή της κανένα τέτοιο άρμα μάχης, αλλά νοικιάζει 18 από τη Γερμανία. «Αν η Γερμανία αποφασίσει να στείλει άρματα μάχης από το διεθνικό τάγμα μας, δεν θα ήμασταν αντίθετοι». Ούτε θα είμαστε αντίθετοι αν αποφασίσουν να τα στείλουν κάποια άλλη στιγμή», σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.
Η Δύση έχει φτάσει στο «σημείο χωρίς επιστροφή», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην κρατική Δούμα. «Η Δύση για χρόνια στόχευε στον περιορισμό της Ρωσίας, με την επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ και «τη μετατροπή της αδελφικής Ουκρανίας σε αντι-Ρωσική, σε ρωσοφοβικό στρατιωτικό ορμητήριο». Κατηγόρησε δε τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία ότι επικύρωσαν «ένα αιματηρό πραξικόπημα στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014 κάτω από ειλικρινά ναζιστικά, ρατσιστικά συνθήματα».
Αναλύοντας τη ρωσική εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι: «Στην επικαιροποιημένη αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής μας, θα μιλήσουμε για την ανάγκη να τερματιστεί το μονοπώλιο της Δύσης στη διαμόρφωση του πλαισίου της διεθνούς ζωής, το οποίο θα πρέπει στο εξής να καθορίζεται όχι για τα ιδιοτελή συμφέροντά της, αλλά από μια δίκαιη, καθολική βάση ισορροπίας συμφερόντων, όπως απαιτεί ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κατοχυρώνει την αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των κρατών».
Στο πεδίο των μαχών γύρω από το Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ… «Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο, το πιο καυτό σημείο» του μετώπου, είπε ο Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον πρωθυπουργό τηε Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. «Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας στα ανατολικά αλλά δεν την αποκαλούμε αδίκως «Φρούριο Μπαχμούτ». Το φρούριό μας ζει», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.
Η ένταση των μαχών έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ. Ο κυβερνήτης της Σέρχι Γκαϊντάι, είπε σήμερα ότι «επιδεινώνεται» η κατάσταση
ιδίως γύρω από τις κοινότητες Κρεμίνα και Μπιλογκόριφκα όπου οι Ρώσοι
επιτίθενται «κατά κύματα» με τη στήριξη της αεροπορίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου