18 Φεβρουαρίου 2023

359η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ευρωατλαντικοί πλειοδοτούν σε στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο



Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια απευθύνθηκε ο Ζελένσκι λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι νίκη της Ουκρανίας. Με επιθετική ρητορική εμφανίστηκε ο Μακρόν, προσεκτικός ο Σολτς.  Η Μόσχα προειδοποιεί για κλιμάκωση της κατάστασης στην Ευρώπη με τη συνεχή προμήθεια του Κιέβου με όπλα από τη Δύση.

Πάνω από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί της γεωπολιτικής από 100 και πλέον κράτη πλειοδοτούν σε υποστήριξη προς την Ουκρανία με ό,τι και όση στρατιωτική βοήθεια απαιτηθεί για την ουκρανική νίκη, διακηρύττουν. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται το τρέχον τριήμερο, απευθύνθηκε φυσικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση της υποστήριξης με άμεση άφιξη των υποσχεθέντων βαρέων αρμάτων μάχης. «Πρέπει να βιαστούμε. Να επιταχύνουμε τις συμφωνίες, να επιταχύνουμε τις αποστολές, για να περιορίσουμε τη ρωσική δυναμικότητα», είπε σε τηλεσύνδεση.

Αναλυτικότερα, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο μόνος δρόμος είναι η νίκη της Ουκρανίας και η ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. «Ήμουν εδώ και πέρυσι και ήλπιζα ότι θα μας στήριζαν, αλλά οι δυτικές χώρες μας βοήθησαν μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά», σημείωσε. «Δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε και υπερασπίζουμε τη χώρα μας». Ο Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη Ρωσία, ζητώντας «μεγαλύτερη ταχύτητα» στην παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σύγχρονων αρμάτων μάχης. «Διαφορετικά ούτε η Δύση θα έχει ένα λεπτό ησυχίας. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καταστρέψει την ασφάλεια όλων των συγκεντρωμένων στο Μόναχο», είπε.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εμφανίστηκε με επιθετική ρητορική προς την Ρωσία και αμέριστης υποστήριξης στο Κίεβο. «Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Λέγοντας αυτό, δεν το επιθυμώ. Αλλά πάνω από όλα, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε, πρέπει συλλογικά να είμαστε αξιόπιστοι ως προς την ικανότητά μας να αντέξουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε. Παράλληλα παρότρυνε τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να διεξαγάγει μια απαραίτητη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. «Χρειάζεται οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, καθορισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές και τον λαό της», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία. Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους να «επανεπενδύσουν μαζικά» στην άμυνά τους για να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Αντίθετα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι καλύτερα να είσαι προσεκτικός παρά βιαστικός. Μια αναφορά που θεωρήθηκε αρνητική προς την επιμονή Ζελένσκι για προμήθεια εξελιγμένων οπλικών συστημάτων το συντρομότερο. Ο γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Βερολίνου και είπε ότι η ενότητα είναι καλύτερη παρά να πηγαίνει ο καθένας μόνος του. Επισήμανε δε ότι η περιοχή βαδίζει σε αχαρτογράφητα εδάφη και δεν υπάρχει εγχειρίδιο αντιμετώπισης μια επιτιθέμενη πυρηνική δύναμη, τονίζοντας τη ζωτική ανάγκη να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση.

Στα όσα ακούστηκαν στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες το προηγούμενο διήμερο, απάντησε η Μόσχα διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Όπως είπες: «Η συνάντηση του ΝΑΤΟ έδειξε ακόμη μια φορά ότι η καθοδηγούμενη από την Ουάσινγκτον συμμαχία συνεχίζει σκόπιμα να κλιμακώνει την κατάσταση στην Ευρώπη, ρίχνοντας όλο και περισσότερα όπλα και πόρους στην αντιπαράθεση με τη χώρα μας, δημιουργώντας θερμά σημεία αστάθειας στην περίμετρό της. Κι όλα αυτά μπορούν απλά να τελειώσουν άσχημα γι αυτούς. Κι είναι άσχημο ότι η Δύση μπορεί να το συνειδητοποιήσει πολύ αργά». Η ίδια είπε επίσης ότι: «Η εντύπωση είναι ότι η διοχέτευση των Ουκρανών με όπλα λειτουργεί προς πλουτισμό του δυτικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, κυρίως των Αμερικανών». «Οι απλοί Ευρωπαίοι είναι αυτοί πληρώνουν γι αυτές τις προμήθειες όπλων και υποφέρουν από τις ανεύθυνες πράξεις του ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου