«Παράλογο να αναλάβει η Κίνα τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μη ρεαλιστική» η κινεζική πρόταση, λέει το Κίεβο. Οι διαφωνίες στο ουκρανικό απέτρεψαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος της G20. Το 10ο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία ανακοίνωσε η ΕΕ. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο ζητάνε να σταματήσει η παράδοση όπλων στην Ουκρανία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι από τους Δυτικούς που έσπευσαν να απορρίψουν την κινεζική πρωτοβουλία και το σχέδιο που δημοσιοποίησαν για τον τερματισμό του πολέμου και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ένοπλή σύρραξη στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ότι: «Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν». «Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία, απλά δεν είναι λογική».
Από κοντά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος είπε ότι: «Η Κίνα δεν έχει πολλή αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία». ‘Όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν η οποία σχολίασε ότι: Η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές. «Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε.
Αντίθετα, από τους Δυτικούς μόνο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η ανάμιξη της Κίνας στην ειρηνευτική διαδικασία είναι «κάτι καλό». Κάλεσε το Πεκίνο «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης επί της Ρωσίας» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε πως η ειρήνη δεν είναι εφικτή παρά με «τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης, την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του ουκρανικού λαού». Γνωστοποίησε δε ‘ότι θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Απριλίου.Από την ουκρανική ηγεσία, ο σύμβουλος του προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ απέρριψε την κινεζική πρόταση ως «μη ρεαλιστική», λέγοντας πως το Πεκίνο δεν πρέπει «να τάσσεται με έναν επιδρομέα που παραβίασε το διεθνές δίκαιο και θα χάσει τον πόλεμο».
Την ίδια ώρα στην Ινδία και την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 διαφωνίες καταγραφόταν για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κι αν γινόταν αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών καταδίκασαν την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, αλλά Κίνα και Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν. Όμως και η Ινδία ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα δυτικά κράτη απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Οι διαφωνίες οδήγησαν την προεδρεύουσα της συνόδου να εκδώσει περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν. «Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν με δριμύτητα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και ότι επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο κείμενο που μνημονεύει την διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την διατήρηση της ενεργειακής και της επισιτιστικής ανασφάλειας.
«Υπήρξαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων», αναφέρεται στο κείμενο. Η Ινδία και η Κίνα περιλαμβάνονται στις χώρες που απείχαν κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης στον ΟΗΕ, όταν η πλειοψηφία των χωρών ζήτησε με ψήφισμα από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τον πόλεμο.
Σε αντίδρασή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι: «Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο». Κατηγόρησε δε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».
Το δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα η ΕΕ, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές αγαθών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της ρωσικής άμυνας και φρένο στις εισαγωγές αγαθών που αποφέρουν κέρδη στη Μόσχα. Με τη σημερινή απόφαση επιβάλλονται περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών σε κρίσιμα τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά, όπως ηλεκτρονικά, εξειδικευμένα οχήματα, ανταλλακτικά μηχανών, ανταλλακτικά για φορτηγά και κινητήρες αεριωθούμενων, καθώς και αγαθά για τον κατασκευαστικό τομέα που μπορούν να κατευθυνθούν προς τον στρατό της Ρωσίας.
Στις νέες κυρώσεις εντάσσονται πολλά άτομα και οντότητες της Ρωσίας. Τρεις ρωσικές τράπεζες προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων και οικονομικών πόρων. Επίσης, περιορίζεται τη δυνατότητα των ρώσων υπηκόων να κατέχουν οποιαδήποτε θέση στα διοικητικά όργανα υποδομών και οντοτήτων ζωτικής σημασίας της ΕΕ. Για πρώτη φορά, στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται επτά ιρανικοί φορείς που κατασκευάζουν στρατιωτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν να διακόψει τη ροή του πετρελαίου προς την Πολωνία, η οποία πρωτοστάτησε στην επιβολή σκληρότερων κυρώσεων. Σύμφωνα με την μεγαλύτερη πολωνική εταιρεία PKN Orlen έχει σταματήσει να λαμβάνει πετρέλαιο μέσω του αγωγού, το οποίο αντιστοιχούσε στο 10% των αναγκών της Πολωνίας.
> Την ώρα που σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υποστήριξης στην Ουκρανία, για τον έναν χρόνο πολέμου στη χώρα, σήμερα στο Βερολίνο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια στην παράδοση νέων όπλων στο Κίεβο και υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων. «Ξεσηκωθείτε για την ειρήνη» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, τους οποίους η αστυνομία υπολογίζει σε 13.000 ενώ οι ίδιοι οι οργανωτές σε 50.000.
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την πολιτική προσωπικότητα της άκρα αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ και τη φεμινίστρια Άλις Σβάρτσερ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει 650.000 υπογραφές στο «μανιφέστο για την ειρήνη». Κάτω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου πήραν τον λόγο για να καλέσουν σε «διπλωματία αντί για παράδοση όπλων», μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν παρά το κρύο. «Διαπραγματευτείτε, μην κλιμακώνετε», έγραψε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής, ενώ ένα πανό ανάμεσα στο πλήθος έγραφε: «Δεν είναι δικός μας πόλεμος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου