ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΟΥΖΕΠΗ αναισθησιολόγος, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» |
«Δεν υποχωρούμε από τις διεκδικήσεις μας για άμεση, δωρεάν, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μικρών ασθενών μας στα τρία δημόσια νοσοκομεία Παίδων», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Ντουζέπη. Η αναισθησιολόγος, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», περιγράφει την εξαντλητική καθημερινότητα των παιδιατρικών υγειονομικών, που ξεπερνούν τα όριά τους για να φροντίζουν τα παιδιά μας, και απαντά στην κυβέρνηση της Ν.Δ., που οδηγεί τα νοσοκομεία Παίδων στην απόλυτη εξαθλίωση, «να αφήσει στην άκρη τους απάνθρωπους σχεδιασμούς της για το νέο, ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ και να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις».
● Ποια είναι η καθημερινότητα των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία;
Εξαντλητική: Ατελείωτες ώρες, αμέτρητα περιστατικά, σε μόνιμη επαγρύπνηση. Μπαίνουμε στο χειρουργείο στις 8.30 το πρωί και βγαίνουμε στις 11 το βράδυ, για να ξαναμπούμε λίγη ώρα μετά, στις 12.30 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, και να ξαναβγούμε στις 4 το πρωί. Οι μέρες μοιάζουν ενιαίες, δεν ξεχωρίζει η μία από την άλλη. Η κούραση δεν περιγράφεται, είναι εκτός ορίων. Κι έχουμε την ευθύνη των μικρών ασθενών μας. Ο λόγος είναι ότι λείπουμε, από όλες τις ειδικότητες.
● Ποια είναι η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία;
❝ Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι γνωστό: αποδυναμώνει τα νοσοκομεία για να τα κλείσει
Τα τελευταία 6 χρόνια βιώνουμε μια συνεχιζόμενη παρακμή του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό που κάποτε ήταν στολίδι σαν σύστημα υγείας και παράδειγμα προς μίμηση έχει πλέον αποσαθρωθεί. Οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το προσωπικό δεν φτάνει, με αποτέλεσμα την υπερεφημέρευση που απλώνεται σε όλο το σύστημα υγείας και για τον λόγο αυτό πολλοί, γιατροί και νοσηλευτές, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, παραιτούνται. Ενδεικτική είναι η φυγή -λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, των σπασμωδικών αλλεπάλληλων μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη της Ελλάδας, της έλλειψης κινήτρων- 4.000 νοσηλευτών από το σύστημα υγείας στα σχολεία. Παράλληλα, κρατιούνται με παρατάσεις επί παρατάσεων συνάδελφοι 70 και πλέον χρόνων και την ίδια ώρα επικουρικό προσωπικό, νεότεροι συνάδελφοι που καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες, επί 6 συνεχή χρόνια δεν προσλαμβάνονται. Ταυτόχρονα, περιμένουν στη λίστα της ντροπής να χειρουργηθούν 3.000 μικροί ασθενείς, με την αγωνία των γονιών τους να παρατείνεται, ενώ οι εφημερίες έχουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσέλευσης λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης του κόσμου. Ακόμα, η εκπαίδευση των νέων γιατρών που πραγματοποιούν τα νοσοκομεία είναι αδύνατη μετά την εξόντωση της υπερεφημέρευσης.
● Περιμένουν 3.000 μικροί ασθενείς να χειρουργηθούν! Πώς το αντιμετωπίζετε; Τι απαντάει το υπουργείο Υγείας;
Δεν φτάνουμε! Γι’ αυτό φωνάζουμε και διεκδικούμε. Οι χειρουργικές αίθουσες από 5 το 2016 έχουν μειωθεί από το 2018 μέχρι σήμερα σε 3, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται τα περιστατικά, να ξεχειλώνουν οι λίστες αναμονής, να είναι αδύνατη η εκπαίδευση των νέων γιατρών σε ένα νοσοκομείο που δίνει τη χειρουργική ειδικότητα. Και όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση επιδεινώνεται. Ημασταν 16 αναισθησιολόγοι το 2018, τον Φεβρουάριο (2024) 9 και τώρα είμαστε 7. Πρόσφατα ο χειρουργικός τομέας ξανααποφάσισε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Είχε προηγηθεί ενημέρωση των αναισθησιολόγων ότι πλέον με τις δυνάμεις μας μπορούμε να καλύψουμε 2 χειρουργικές αίθουσες. Aκολούθησαν ανακοίνωση του υπουργείου για την απόρριψη της απόφασης του χειρουργικού τομέα από το πλήρως αναρμόδιο για τέτοια κρίση Δ.Σ. του νοσοκομείου και απειλές, καταδίκες της απεργίας του σωματείου εργαζομένων, μηνύσεις κατά της ΕΙΝΑΠ επειδή αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου και επίθεση του υπουργού Υγείας για ακόμη μία φορά στους γιατρούς με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς.
● Τι απαντάτε;
Οτι θα μείνουμε και θα αγωνιστούμε. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και γνωστό: αποδυναμώνει τα νοσοκομεία για να τα κλείσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης που σε προηγούμενη θητεία του είχε κλείσει 7 νοσοκομεία.
● «Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) για το θέμα των Παίδων. Τι λέτε;
❝ Κρατιούνται με παρατάσεις επί παρατάσεων συνάδελφοι 70 και πλέον χρόνων και την ίδια ώρα επικουρικό προσωπικό, που καλύπτει πάγιες και μόνιμες ανάγκες, επί 6 χρόνια δεν προσλαμβάνεται
Εμείς μιλάμε για υγειονομικούς. Εκτός από γιατρούς, από τα χειρουργεία λείπουν εργαλειοδότες αλλά και νοσηλευτές αναισθησιολογικού ακόμα και για αυτά τα 3 χειρουργικά τραπέζια που κρατάμε με νύχια και με δόντια ανοιχτά. Η ίδια εικόνα επικρατεί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Οι νοσηλευτές είναι λίγοι για πολλούς μικρούς ασθενείς - 2 για 40 κρεβάτια συν τα ράντζα που αναπτύσσονται, μέρα παρά μέρα, μετά από κάθε εφημερία. Εχουν μείνει σε ολόκληρο Παίδων «Αγλ. Κυριακού» 2 καρδιολόγοι, 2 ΩΡΛ, 4 μικροβιολόγοι και 4 ακτινολόγοι, που δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα να στέλνουμε στο γειτονικό Παίδων «Αγία Σοφία» τις εξετάσεις για να φροντίσουμε τους ασθενείς μας. Οι «πορτοκαλιές» του υπουργού Υγείας, οι ιδιώτες δηλαδή που θέλει να φέρει στο ΕΣΥ, είναι συνταγές αναχρονιστικές, των δεκαετιών ’70-’80, που εφαρμόστηκαν στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας και έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές, επικίνδυνες και περισσότερο κοστοβόρες. Αν αναφέρεται στον διαχρονικό εκβιασμό της κυβέρνησης στους ασθενείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, κι αυτό έχει φανεί ότι δεν αποδίδει, αρκεί να επισκεφτεί μια εφημερία για να διαπιστώσει ότι ο κόσμος επιλέγει το ΕΣΥ.
● Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Υγεία («Παραπολιτικά 90,1»), είπε για τα χειρουργεία των Παίδων ότι «φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους» και «το κράτος οφείλει να αντιδράσει -και αυτό ακριβώς κάνει το υπουργείο- και να βρίσκει και πρακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς». Πώς σχολιάζετε;
Καμία πρακτική λύση δεν έχει βρεθεί. Μόνο απειλές και εκβιασμοί, προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και επιθέσεις. Στο διά ταύτα: Να μας πει ο κύριος πρωθυπουργός πώς θα μειωθούν οι λίστες με τα 3.000 τακτικά παιδιατρικά χειρουργεία σε αναμονή. Και ακόμα, πώς δεν θα αυξηθούν όταν το δυναμικό των παιδιατρικών νοσοκομείων φτάνει για να καλύψει μόνο τα έκτακτα χειρουργεία; Επιπλέον, να μας πει πώς θα καλυφθούν οι εφημερίες όχι μόνο στα Παίδων αλλά εν γένει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπου επικρατεί καθεστώς υπερεφημέρευσης. Οι γιατροί έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια, για τους εαυτούς μας αλλά πρωτίστως για τους ασθενείς μας. Δεν θα φύγουμε, ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα αγωνιστούμε για τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη που κρατά σε ομηρία χιλιάδες μικρούς ασθενείς, απέναντι στον στυγνό εκβιασμό που εκμεταλλεύεται την αγωνία και την ανάγκη των οικογενειών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους.
Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου από το "Πριν" |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου