05 Ιουνίου 2024

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και η οδύσσεια ενός Παλαιστίνιου νομικού

Άγαλμα στο campus του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, το οποίο αντιπροσωπεύει την alma mater, δηλαδή το ίδιο το πανεπιστήμιο. Στη φωτογραφία, φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει παρέμβαση βάζοντας στο ένα χέρι του αγάλματος τη σημαία της Παλαιστίνης.

 

του Ανδρέα Κοσιάρη

 
Ένα νομικό άρθρο για τη Νάκμπα ενός Παλαιστίνιου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων τρομάζει τόσο πολύ το ακαδημαϊκό κατεστημένο που, έπειτα από την επεισοδιακή λογοκρισία του από τη Νομική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ, οι ιθύνοντες μιας άλλης «υψηλού κύρους» Επιθεώρησης, εκείνης του Κολούμπια, προτίμησαν να ρίξουν την ιστοσελίδα τους με ψέμματα περί «συντήρησης», παρά να το δουν δημοσιευμένο εκεί.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σας είχαμε μιλήσει για την περίπτωση του Ραμπία Εκμπαρία, ενός Παλαιστίνιου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ολοκλήρωνε το διδακτορικό του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο Εκμπαρία είχε προσκληθεί να γράψει ένα άρθρο για τη Harvard Law Review, την υψηλού κύρους Νομική Επιθεώρηση που συντάσσεται και εκδίδεται αποκλειστικά από φοιτήτριες και φοιτητές του πανεπιστημίου.

Το άρθρο του, που επρόκειτο να γίνει το πρώτο από Παλαιστίνιο νομικό που δημοσιεύεται στα 136 χρόνια ζωής της HLR, είχε ως αντικείμενο την ανάγκη θεώρησης της Νάκμπα (της εκδίωξης, της αποστέρησης και της καταπίεσης των Παλαιστινίων) ως μιας επίσημης νομικής έννοιας που θα εισαχθεί στο διεθνές δίκαιο, «όπως το Ολοκαύτωμα εισήγαγε τον όρο «Γενοκτονία» στην παγκόσμια και νομική συνείδηση, η εμπειρία της Νότιας Αφρικής εισήγαγε τον όρο «Απαρτχάιντ» στο παγκόσμιο και νομικό λεξικό».

Το άρθρο του Εκμπαρία πέρασε από ενδελεχή έλεγχο και επανεξέταση σε συνεργασία με συντάκτριες της Επιθεώρησης — όμως έπειτα από παρέμβαση της προέδρου της HLR και ψηφοφορία του σώματος των μελών της, που σύμφωνα με καταγγελίες διεξήχθη σε κλίμα τρομοκρατίας, το άρθρο του Παλαιστίνιου νομικού αποσύρθηκε και δεν δημοσιεύτηκε στην HLR. Επρόκειτο για ξεκάθαρη λογοκρισία και περιστατικό πρωτοφανές στα πρόσφατα χρονικά, όχι μόνο της Νομικής Επιθεώρησης του Χάρβαρντ, αλλά και άλλων αντίστοιχων εκδόσεων.

Έπειτα από τη δημοσίευση του άρθρου από το ηλεκτρονικό περιοδικό The Nation (την οποία μεταφράσαμε κι εμείς) και την ευρύτερη δημοσιοποίηση της περίπτωσής του, ο Εκμπαρία προσκλήθηκε από τη Νομική Επιθεώρηση ενός άλλου πανεπιστημίου από τα λεγόμενα «Ivy League», αυτήν του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Σε συνεργασία με συντάκτες της Columbia Law Review, φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Εκμπαρία ετοίμασε μία εκτεταμένη εκδοχή του προηγούμενου επιχειρήματός του. Σε διάστημα πέντε μηνών, συνέγραψε και κατέθεσε για ενδελεχή έλεγχο ένα άρθρο 100+ σελίδων, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της CLR τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιουνίου. Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιθεώρησης είχε άλλη γνώμη — όποιος προσπαθούσε να μπει στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης ήδη από τη Δευτέρα το πρωί έβλεπε το μήνυμα «Ιστοσελίδα υπό συντήρηση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες συντακτών της CLR που μίλησαν ανώνυμα στο the Intercept, η «συντήρηση» δεν ήταν παρά προσχηματική. Επτά συντάκτες κατήγγειλαν πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέλη του ΔΣ πίεζαν την αρχισυνταξία της Επιθεώρησης «να καθυστερήσει ή και να ανακαλέσει τη δημοσίευση» του άρθρου. Όταν οι συντάκτες αποφάσισαν να προλάβουν τη διαρροή του άρθρου δημοσιεύοντας τα ξημερώματα της Δευτέρας, το ΔΣ απαίτησε να κατέβει — όταν οι συντάκτες αρνήθηκαν, το ΔΣ «έβγαλε από την πρίζα» την ιστοσελίδα.

Σε επικοινωνία του the Intercept με το ΔΣ της CLR, εκείνο παραδέχτηκε πως «κατέβασε» την ιστοσελίδα λόγω του άρθρου του Εκμπαρία. Επικαλέστηκε ανησυχίες για δήθεν «απόκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες της Επιθεώρησης», δηλώνοντας ότι κατέβασε τον ιστότοπο για να δώσει σε όλα τα μέλη της CLR την ευκαιρία να διαβάσουν το άρθρο και ότι δεν αποτέλεσε τελική απόφαση για τη δημοσίευση ή μη του άρθρου.

Όμως, σύμφωνα με συντάκτες της CLR, αν κάτι αποτελεί «απόκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες» είναι ακριβώς οι πράξεις του ΔΣ, που αποτελείται από εξέχοντα μέλη του διδακτικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Κολούμπια και επιφανείς αποφοίτους της, και δεν συνηθίζεται να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στις αποφάσεις για τις δημοσιεύσεις της Επιθεώρησης. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη συντακτική ομάδα της, που αποτελείται αποκλειστικά από φοιτήτριες και φοιτητές της Σχολής.

Όπως τόνισαν στο the Intercept συντάκτες της Επιθεώρησης, το άρθρο του Εκμπαρία πέρασε από μια εκτεταμένη διαδικασία ελέγχου, με ιδιαίτερη προσοχή λόγω των ανησυχιών για πιθανές αντιδράσεις. Όμως όπως καταγγέλλουν το άρθρο διέρρευσε ευρέως στο ΔΣ και σε άλλα «υψηλά ιστάμενα» μέλη της Επιθεώρησης, πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, με πολλά από αυτά να πιέζουν τη συντακτική ομάδα να ακυρώσει τη δημοσίευση.

Όταν οι διαρροές έγιναν ανησυχητικές, η συντακτική ομάδα αποφάσισε να δημοσιεύσει, με αποτέλεσμα την πανικόβλητη αντίδραση του ΔΣ — τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ιστοσελίδα της Επιθεώρησης παραμένει εκτός λειτουργίας με το ψεύτικο πρόσχημα «Υπό Συντήρηση».

Το ακαδημαϊκό κατεστημένο των πανεπιστημίων της Δύσης αρνείται τόσο πεισματικά να κοιτάξει κατάματα τη δική του συνενοχή στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, φτάνοντας σε τέτοια επίπεδα αυτογελοιοποίησης μονάχα για να μη δει δημοσιευμένο ένα νομικό άρθρο, που με τόλμη και παρρησία επιχειρηματολογεί γιατί η διαρκής δίωξη του παλαιστινιακού λαού θα πρέπει να αποκτήσει τον δικό της ορισμό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου