Επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης στην Υεμένη πραγματοποίησαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, χτυπώντας στόχους σε πυκνοκατοικημένες πόλεις της χώρας και ξεκινώντας έναν πόλεμο υπεράσπισης του Ισραήλ δίχως κοινοβουλευτική έγκριση.
Οι επιθέσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, με τον Λευκό Οίκο να εκδίδει ανακοίνωση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και να αναφέρει πως χτυπήθηκαν τουλάχιστον 60 στόχοι σε 16 τοποθεσίες. Εκπρόσωπος των Χούθι επιβεβαίωσε 73 πλήγματα στην πρωτεύουσα Σαναά, στο λιμάνι Αλ Χοντέιντα και τις πόλεις Σάαντα στα βορειοδυτικά και Δαμάρ στα δυτικά, ενώ ανέφερε πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες.
Τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη και πυραύλους Τόμαχωκ του αμερικανικού ναυτικού, και της αμερικανικής και βρετανικής αεροπορίας. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεών τους, την επιχείρηση στήριξαν η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Κορέα.
«Λάβαμε περιορισμένη, αναγκαία και αναλογική δράση σε αυτοάμυνα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σε μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, συμπληρώνοντας πως αυτές έγιναν «για να υποβαθμιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι και να προστατευθεί η παγκόσμια ναυτιλία».
«Αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα», είπε στην ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν, «είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο κρίσιμες εμπορικές οδούς στον κόσμο. Δεν θα διστάσω να κατευθύνω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου, εφόσον χρειαστεί».
Παρά τις εμφανείς προσπάθειες να παρουσιαστούν οι επιθέσεις ως «αμυντικές», όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για τα πρώτα χτυπήματα ενός πολέμου προς υπεράσπιση των ισραηλινών συμφερόντων. Οι Χούθι της Υεμένης από τα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον δηλωμένο στόχο να διακόψουν τη μεταφορά πολεμικού υλικού και άλλων αγαθών που σχετίζονται με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Είναι έτσι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει, όπως γράφαμε πριν από λίγες εβδομάδες, μια μορφή «Ευθύνης Προστασίας», αρχής που συχνά η Δύση επικαλείται για να επιτεθεί ή να εισβάλλει σε άλλες χώρες, κυρίως του παγκόσμιου Νότου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Δύση αντίθετα κινήθηκε για να προστατεύσει τα πλοία που μεταφέρουν υλικό προς το Ισραήλ, ανακοινώνοντας στις 18 Δεκεμβρίου 2023 την επιχείρηση «Φρουρός της Ευημερίας» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με δυνάμεις ή στήριξη από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ήταν αυτές οι δυνάμεις που δέχθηκαν την περασμένη Τετάρτη επίθεση από τους Χούθι με πυραύλους και drones, αποκρούοντάς τη χωρίς απώλειες.
Αποτελεί τραγική ειρωνεία, πως η συμμαχία ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και των χωρών που στήριξαν αυτές τις επιθέσεις, αναγνωρίζει και επικαλείται την προστασία της «παγκόσμιας ναυτιλίας» — που δεν βρίσκεται υπό απειλή στον βαθμό που δεν μεταφέρει υλικό προς το Ισραήλ — αλλά δεν έχει βρει αρκετά σημαντική την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, όπου συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.
Όπως δεν είχαν βρει αρκετά σημαντική την προστασία της Υεμένης, που βομβαρδιζόταν επί χρόνια από τη Σαουδική Αραβία με όπλα που παρείχε η Δύση και με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 377.000 ανθρώπων από το 2014 μέχρι το 2021. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων προήλθε από την πείνα και τις ασθένειες που προκάλεσε ο αποκλεισμός της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία, σε μία κίνηση παρόμοια με τον αντίστοιχο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Η Υεμένη παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, με τις δυνάμεις των Σιιτών Χούθι να δέχονται στήριξη από το Ιράν.
Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε την Παρασκευή πως θα συνεχιστούν οι επιθέσεις σε πλοία που μεταφέρουν υλικό για το Ισραήλ, ενώ αντίδραση υπήρξε από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και από το Ιράν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει πως η χώρα θεωρεί τις επιθέσεις «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση διεθνών νόμων, κανονισμών και δικαιωμάτων».
Ουάσινγκτον και Λονδίνο ξεκίνησαν ουσιαστικά ένα πόλεμο προς υπεράσπιση των συμφερόντων του Ισραήλ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για την αμείωτη στήριξή τους στη συνεχιζόμενη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η κίνηση τους αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη γενίκευση των συγκρούσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ βομβαρδίζει πέρα από τη Γάζα και στόχους στον Λίβανο και τη Συρία.
***
Φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν ΗΠΑ και Βρετανία: Βομβαρδισμοί στην Υεμένη – Χούθι: “Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”
Ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Υεμένης και των Χούθι τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.
Στα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 100 βόμβες και πυραύλους με καθοδήγηση ακριβείας, που εκτοξεύτηκαν από πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον Περσικό Κόλπο.
Την ίδια ώρα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», δήλωσε ότι το Ιράν «έχει εμπλακεί επιχειρησιακά» στην επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων. «Ήμασταν αρκετά σαφείς σχετικά με το γεγονός ότι το Ιράν είναι ο κύριος -αν όχι ο κύριος- αρωγός ή υποστηρικτής ή χορηγός των Χούθι και ότι το Ιράν» είπε χαρακτηριστικά. «Έχουν παράσχει πληροφορίες και πληροφορίες στους Χούθι. Έχουν παράσχει στους Χούθι [με] τις ίδιες τις δυνατότητες που χρησιμοποίησαν για τη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων. Πιστεύουμε ότι έχουν σίγουρα εμπλακεί σε κάθε φάση αυτής της διαδικασίας», υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των μαχητών κάνοντας λόγο για «αμυντική» επιχείρηση, που είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.
Προειδοποίησε μάλιστα πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά πλοία και υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται πύραυλοι, drones, καθώς και ραντάρ.
Πύραυλοι κρουζ Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό πολεμικό πλοίο και αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε περισσότερες από 12 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων στην πρωτεύουσα, Σαναά, και στη Χουντάιντα, το προπύργιο των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τέσσερα βρετανικά αεροσκάφη RAF Typhoon βομβάρδισαν δύο στόχους των Χούθι, που πετούσαν από τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.
Υποστήριξη παρείχε η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία, δήλωσαν οι ηγέτες.
Αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα» για αυτήν την «κατάφωρη επιθετικότητα».
Οι Χούθι θα συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα» αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.
Το Ιράν χαρακτηρίζει τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς, ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης», καταδικάζοντας τα πυραυλικά πλήγματα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης».
«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων», αναφέρεται στην δήλωση.
Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις «δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου