05 Ιανουαρίου 2024

Ποδαρικό με επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Λιμενικό, ακόμα και παιδιών - Αγώνας επιβίωσης στο προσφυγικό καμπ της Σάμου

28/12/23: Το τουρκικό Λιμενικό εντοπίζει τη φουσκωτή σχεδία στην οποία το ελληνικό Λιμενικό είχε αναγκάσει λίγο νωρίτερα να ανεβούν πρόσφυγες, εγκαταλείποντάς τους ακυβέρνητους στο Αιγαίο

Επαναπροωθήσεις παιδιών στο Αιγαίο

Δεν έχασε καιρό το Λιμενικό και άρχισε και το 2024 τις βίαιες εγκληματικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης, επαναπροωθώντας μέσα στις γιορτές δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους δεκάδες μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την αναφορά της οργάνωσης Aegean Boat Report, που καταγράφει συστηματικά τα τελευταία χρόνια περιστατικά επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές, στις 6.20 τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου, σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε βίαια μια βάρκα προσφύγων στο βόρειο μέρος της Σάμου, περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά του Κάμπου. Οι λιμενικοί υποσχέθηκαν στους πρόσφυγες ότι θα τους μεταφέρουν στη στεριά κι έτσι τους έπεισαν να επιβιβαστούν στο σκάφος του Λιμενικού, 51 άτομα, τα 20 μικρά παιδιά. Τους ζήτησαν τα υπάρχοντά τους, κινητά, χρήματα και τιμαλφή και τους οδήγησαν στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την Τουρκία, όπου τους ανάγκασαν να ανέβουν σε δύο φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, τις οποίες άφησαν να πλέουν ακυβέρνητες. Γύρω στις 9.30 το πρωί, τους εντόπισε το τουρκικό Λιμενικό να πλέουν 7 χιλιόμετρα νότια από τα Σώκια και τους οδήγησε πίσω στα τουρκικά παράλια, όπου τους συνέλαβε.

«Αυτό συνέβη μέρα μεσημέρι, είναι περίεργο που δεν το είδε η Frontex που έχει μεγάλη παρουσία στην περιοχή, από αέρα, από θάλασσα και στη στεριά. Αυτά τα περιστατικά σπανίως καταλήγουν να καταγράφονται σε αναφορές, αντιθέτως συγκαλύπτονται από αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη ζωή και τις ευρωπαϊκές αξίες στα σύνορά μας», σημειώνει η οργάνωση.

Λίγο πριν λήξει το 2023, στις 28 Δεκεμβρίου το πρωί, άλλα 20 μικρά παιδιά που επέβαιναν σε βάρκα με συνολικά 40 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από τη βορειοανατολική Λέσβο, έξω από τη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Και σ’ αυτό το περιστατικό, η Aegean Boat Report αναφέρει ότι οι λιμενικοί, οι οποίοι είχαν καλυμμένα πρόσωπα, τους υποσχέθηκαν στα ψέματα ότι θα τους μεταφέρουν στη στεριά, αλλά τους οδήγησαν προς την Τουρκία, τους κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους, τσάντες, έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή, ενώ τους ανάγκασαν να πετάξουν τα κινητά τους στη θάλασσα. Στη συνέχεια, τους ανάγκασαν να ανέβουν σε δύο σχεδίες τύπου liferaft και τους εγκατέλειψαν να πλέουν ακυβέρνητοι στη θάλασσα.

H οργάνωση δημοσιεύει φωτογραφία από τη μία σχεδία την ώρα που πλησιάζει σε διασωστικό σκάφος του τουρκικού Λιμενικού, όπως και φωτογραφία των προσφύγων από σκάφος, πιθανότατα το ίδιο διασωστικό του τουρκικού Λιμενικού.

«Είναι παράνομο να αναγκάζεις ανθρώπους να ανέβουν σε liferaft και να τους αφήνεις αβοήθητους να πλέουν ακυβέρνητοι στη θάλασσα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Οσο οι ελληνικές αρχές καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη βρόμικη δουλειά, να σταματήσουν με κάθε δυνατό τρόπο όσο περισσότερους μπορούν ώστε να μην περάσουν στην Ευρώπη-Φρούριο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι περισσότερο από πρόθυμοι να αποστρέψουν το βλέμμα. Το Ευρωκοινοβούλιο και η Frontex όχι μόνο κοιτάζουν αλλού, αλλά επίσης χρηματοδοτούν αυτές τις παράνομες επιχειρήσεις στο όνομα της “προστασίας των συνόρων” με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων», υπογραμμίζει η Aegean Boat Report.

Η παράνομη επιχείρηση στη Λέσβο ήταν μόνο μία από τις 71 παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης που κατέγραψε τον Δεκέμβριο η Aegean Boat Report. Περίπου 2.500 πρόσφυγες κάθε ηλικίας εντοπίστηκαν να πλέουν ακυβέρνητοι σε 48 φουσκωτές βάρκες και σε 39 φουσκωτές σχεδίες.

Συνολικά το 2023 η οργάνωση κατέγραψε 903 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, με θύματα 25.855 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η οργάνωση, τα περιστατικά επαναπροώθησης του 2023 σημειώνουν μείωση 8,5% σε σχέση με το 2022, αλλά αύξηση 43% σε σχέση με το 2021. Ο αριθμός των προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν είναι μειωμένος κατά 1,1% σε σχέση με το 2022, αλλά αυξημένος κατά 61% σε σχέση με το 2021.

***

Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI
Πείνα και απελπισία στο προσφυγικό καμπ της Σάμου


Οι προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται είναι πλέον υποχρεωμένοι να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν τη μικροπαραβατικότητα.

Εικόνες φτώχειας, πείνας και κυρίως απελπισίας είναι αυτές που κυριαρχούν στο πολυδιαφημισμένο προσφυγικό καμπ της Σάμου. Οι προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται εκεί είναι πλέον υποχρεωμένοι να δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν τη μικροπαραβατικότητα. Εκείνη που θεριεύει όταν στοιβάζεις 4.000 ανθρώπους σε μια δομή δυναμικότητας 2.000 ατόμων και συνάμα τους στερείς ακόμα και το νερό, που εξακολουθεί να προσφέρεται με το σταγονόμετρο, ενώ κάποιες ημέρες στις βρύσες δεν υπάρχει ούτε σταγόνα. Τη μικροπαραβατικότητα που γίνεται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ανάμεσά τους όταν ακόμα και το φαγητό μοιράζεται μόλις μια φορά την ημέρα, παραδίδοντας εκείνη τη στιγμή και τα τρία γεύματα που προβλέπονται γι’ αυτούς.

Χαρακτηριστική ήταν η είδηση στο τέλος της χρονιάς, όπου η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου γνωστοποίησε τη σύλληψη 11 αλλοδαπών στη Σάμο που κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της κλοπής, της πρόκλησης φθορών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος: «Οι έντεκα συνελήφθησαν στις 29/12 στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο, από αστυνομικούς και συνοριακούς φύλακες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Σάμου, όταν τις βραδινές ώρες της 28/12/2023, ένας εκ των συλληφθέντων μπήκε, προκαλώντας φθορές, σε χώρο της παραπάνω δομής και αφαίρεσε ηλεκτρικές συσκευές (εστίες κουζίνας). Ακολούθως, πούλησε τις προαναφερόμενες συσκευές στους υπόλοιπους δέκα συλληφθέντες, έναντι χρηματικής αμοιβής. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πρόσφυγες εξωθήθηκαν σε αυτή την αγορά των κλεμμένων ηλεκτρικών εστιών εξαιτίας της ανάγκης τους να μαγειρέψουν ένα πιάτο φαγητό για τις οικογένειές τους, αφού εκτός από τις λιγοστές μερίδες έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαγόρευση εξόδου, που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη με αποτέλεσμα στο καμπ να εμφανίζονται και φαινόμενα μαύρης αγοράς, ακόμα και για είδη όπως τα τσιγάρα.

Χαρακτηριστική είναι και η δημοσίευση του δικηγόρου Δημήτρη Χούλη στα κοινωνικά δίκτυα, που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Κόστος ΚΑΜΠ 45 εκατομμύρια για να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Ιατρείο κόστους εκατομμυρίων με πιο σύγχρονα μηχανήματα από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, αλλά χωρίς γιατρό να τα λειτουργήσει. Τι είδηση βγάζουν οι δημοσιογράφοι; Οτι οι μετανάστες που ζουν μέσα αποδέχτηκαν προϊόντα εγκλήματος επειδή αγόρασαν φουρνάκια για να μαγειρέψουν μέσα στο χάος που ζουν. Και τα ορκ από κάτω μιλάνε για εγκληματικότητα και απελάσεις. Αλλά κουβέντα για το φαγοπότι των εκατομμυρίων και για τις συνθήκες διαβίωσης τόσων συνανθρώπων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου