03 Ιανουαρίου 2024

Εργασία-λάστιχο μέσω ψηφιακής κάρτας


Η δυνατότητα των εκ των υστέρων διορθώσεων νομιμοποιεί την, με διευθυντικό δικαίωμα, ευελιξία στην εφαρμογή ωραρίων και υπερωριών.

«Καταργείται» το προαναγγελτικό σύστημα καταχώρισης αλλαγών ωραρίου και εν γένει του χρόνου εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, και εισάγεται η δυνατότητα απολογιστικής καταχώρισης, τουλάχιστον για έναν μήνα μετά τις όποιες αλλαγές.

Με την εξαίρεση των ορυχείων, των επιχειρήσεων ενέργειας και των πετρελαιοειδών, από χθες, 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε για τις λοιπές επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ηδη, η υπουργική απόφαση για την επέκταση της κάρτας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» με την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνη Γεωργιάδη. Αλλά αυτή δεν είναι η σημαντικότερη είδηση, αφού έτσι ή αλλιώς ήταν αναμενόμενο, μετά τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ (με περισσότερους από 250 εργαζόμενους), τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης, τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και τις αποκαλούμενες ΔΕΚΟ, η ψηφιακή κάρτα να εφαρμοστεί και στη βιομηχανία.

Η είδηση στη συγκεκριμένη Υ.Α. (αρ. 113169) είναι ότι ουσιαστικά καταργείται το προαναγγελτικό σύστημα καταχώρισης αλλαγών ωραρίου και εν γένει του χρόνου εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών, και εισάγεται η δυνατότητα απολογιστικής καταχώρισης, τουλάχιστον για έναν μήνα μετά τις όποιες αλλαγές.

Είναι σαφές ότι αυτή η δυνατότητα των εκ των υστέρων διορθώσεων υποκρύπτει αλλαγές που δεν συμπίπτουν πάντα με τις εξαιρετικά έκτακτες ανάγκες της παραγωγής και νομιμοποιεί τη, με διευθυντικό δικαίωμα, χρήση ευελιξίας στην εφαρμογή ωραρίων και υπερωριών.

Ακόμη κι αν, όπως ορίζει η Υ.Α., «τα απολογιστικά στοιχεία τα οποία θα καταχωρίζονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας και θα τελούν υπό τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας», η δυνατότητα αυθαίρετων αλλαγών στο ωράριο δεν απαλείφεται.

Ιδού, τι προβλέπει για τις αλλαγές στην Ψηφιακή Δήλωση επιλογής προαναγγελτικού ή απολογιστικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών, η νέα παράγραφος που προστέθηκε στην υπ’ αριθμόν 49758/22 Υ.Α. που ίσχυε:

«Οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, υποχρεούνται να δηλώνουν έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα στην Ψηφιακή Δήλωση επιλογής προαναγγελτικού ή απολογιστικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών», αν για το επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ενός μηνός, θα καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών:

»α. εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης τους ή

»β. απολογιστικά, μετά την πραγματοποίησή τους κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 22 του ν. 5053/2023».

Eπίσης, διευκρινίζεται ότι «οι εργοδότες επιχείρησης ή εκμετάλλευσης που έχει ενταχθεί στη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι οποίοι επιλέγουν να καταχωρίζουν απολογιστικά, για τους εργαζομένους τους, τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών έχουν υποχρέωση να καταχωρίζουν τις σχετικές αλλαγές, έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίησή τους».

Αναλυτικά οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι οι εξής: «Βιομηχανία τροφίμων, Ποτοποιία, Παραγωγή προϊόντων καπνού, Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, Κατασκευή ειδών ένδυσης, Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων, Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, Παραγωγή βασικών μετάλλων, Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α., Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, Κατασκευή επίπλων, Αλλες μεταποιητικές δραστηριότητες, Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού, Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών».

Να σημειωθεί ότι οι διοικητικές κυρώσεις που αφορούν την εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, της υπ’ αρ. 80016/31-08-2022 (Β΄ 4629) υπουργικής απόφασης επιβάλλονται «i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας από την 1η Απριλίου 2024 και ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, από την 2α Μαΐου 2024, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις και των κλάδων (με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10) οι διοικητικές κυρώσεις θα ισχύσουν από την 13η Μαΐου 2024».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου