▸ Ενώ έρχονται νέες ανατιμήσεις, μιλάνε για αυξήσεις το… 2027
Παρουσιάζοντας μια «μαγική εικόνα», ο Μητσοτάκης με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του έλυσε το πρόβλημα των χαμηλών μισθών και της υψηλής ακρίβειας. Πιστοποιώντας έτσι πως η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει και το 2024 να «πουλήσει» ένα success story, προκειμένου να συγκαλύψει –επικοινωνιακά και μόνο– την όξυνση των ανισοτήτων που καταγράφεται ήδη και τη νέα χρονιά. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η δια-κυβέρνησή του «έφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται και το εισόδημα των πολιτών να στηρίζεται και να οχυρώνεται απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια». Έκανε λόγο για ένα έτος «με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους». Διευκρίνισε πάντως ότι αυτά θα τα… δούμε το 2027! Σημείωσε πως παραμένει στόχος της κυβέρνησης «το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Με αυξήσεις σε 660.000 δημόσιους υπαλλήλους και σε σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχους — χωρίς, μάλιστα, την παρακράτηση του 30% σε αυτούς που επιλέγουν να εργάζονται. Επίσης, το ξεπάγωμα των τριετιών και, βέβαια, την τέταρτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, τον Απρίλιο». Υποστήριξε, επίσης, πως μέσα στον Δεκέμβριο «πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ έγιναν στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν, πλέον, μόνιμες μειώσεις τιμών. Και, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα πολεμούν την αισχροκέρδεια».
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Οι περίφημες αυξήσεις του κατώτατου μισθού είναι όχι μόνο πενιχρές αλλά τις έχει ουσιαστικά «καταπιεί» η αύξηση του πληθωρισμού και συνακόλουθα του τιμάριθμου. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα και συγκλίνουν στο ότι την τελευταία διετία η αύξηση του ονομαστικού μισθού ήταν της τάξης του 6,9%, όμως ταυτόχρονα η μείωση της αγοραστικής του αξίας ήταν στην καλύτερη περίπτωση -14,9% ενώ οι απώλειες εκτιμώνται έως και το -18,2%. Να σημειωθεί, μάλιστα, πως μιλάμε πάντα για αποδοχές που καταγράφονται μειωμένες κατά 26% σε σχέση με το 2009, οπότε και «άνοιξε» ο κύκλος των μνημονίων που εφάρμοσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά, σε μια περίοδο που αναμένεται αυξητική τάση στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως και στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, που δεν εμφορείται από αντικυβερνητικά αισθήματα, τα τιμολόγια των παρόχων ήταν αυξημένα έως και 88% τον Νοέμβριο. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι έμμεσοι φόροι σε προϊόντα και κοινωνικά αγαθά συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό έσοδο των δημόσιων ταμείων. Άρα ιδιώτες και κεντρική κυβέρνηση κερδίζουν ολοένα και περισσότερο απ’ αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα κορυφώνεται και το στεγαστικό ζήτημα τόσο για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, όπου τα ενοίκια θα έχουν ανοδική τάση, αλλά και για όσους κατοικούν σε τουριστικές περιοχές στην επαρχία, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Ειδικά για τους μισθούς, δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη και η έμμεση πτώση, που θα οξυνθεί από τους αντεργατικούς νόμους του Κωστή Χατζηδάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη που ψηφίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδεικτικά θυμίζουμε πως έχουν ουσιαστικά θεσμοθετηθεί οι απλήρωτες υπερωρίες με την περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ παραμένει το καθεστώς ανυπαρξίας συλλογικών συμβάσεων, καθώς και της υπονόμευσης των ελάχιστων που έχουν υπογραφεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου