Αμφότερα τα αντίπαλα καπιταλιστικά μπλοκ ισχύος επιδίδονται σε πολεμική ρητορική, με απειλές ακόμη και για πυρηνικά χτυπήματα. Οι προετοιμασίες τους είναι πυρετώδεις και πέραν της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τη στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου, προβαίνουν σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές ασκήσεις με βαρέα όπλα. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ απειλεί τον ρωσικό στρατό με εκμηδένιση. Στην πιθανότητα ενός Γ’ΠΠ αναφέρεται σημαίνον στέλεχος της ρωσικής ηγεσίας. Αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη προωθεί το Βερολίνο. Ο ρώσος πρόεδρος βλέπει «σοκ μεγάλης κλίμακας» λόγω της αστάθειας στις τιμές ενέργειας και τροφίμων.
Το κλίμα αντιπαράθεσης εντείνεται καθημερινά με ενέργειες, δηλώσεις και πολύ προπαγάνδα… Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε την Μόσχα ότι: Οι δυνάμεις της θα «εκμηδενιστούν» από τη στρατιωτική απάντηση της Δύσης αν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας. «Οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα προκαλέσει μία απάντηση, όχι πυρηνική αλλά τέτοιας σε στρατιωτικό επίπεδο, που ο ρωσικός στρατός θα εκμηδενιστεί”, είπε στην εναρκτήρια μέρα της Διπλωματικής Ακαδημίας στις Βρυξέλες.
Στη ρωσική πλευρά, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, είπε εμφατικά ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass είπε ότι: «Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προφανώς βασίζονται σε αυτό, να δημιουργήσουν μιντιακό θόρυβο και να προσελκύσουν ξανά την προσοχή πάνω τους». Ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».
Μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας προωθεί το Βερολίνο, με την European Sky Shield Initiative (ESSI), στην οποία συμφώνησαν σήμερα υπογράφοντας κοινή δήλωση και άλλες 14 νατοϊκές χώρες, όπως ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης ασπίδας προστασίας πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για την αποτελεσματική προστασία των χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτή, προσφέροντας την αμυντική δυνατότητα αναχαίτισης εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων, ακόμη και διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το σχέδιο του γερμανού καγκελαρίου στηρίζουν οι χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία της Γαλλίας.
Την ίδια ώρα, 14 μέλη το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στην ετήσια άσκηση πυρηνικής αποτροπής «Steadfast Noon» που ξεκινά τη Δευτέρα περίπου 1.000 χλμ.από τα σύνορα της Ρωσίας. Στην άσκηση, θα λάβουν μέρος αεροσκάφη με πυρηνικές δυνατότητες, καθώς και πρόσθετα συστήματα, όπως αεροπλάνα πληροφοριών και ανεφοδιασμού.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε ασκήσεις με κινητά επίγεια πυραυλικά συστήματα Yars. Στόχος ήταν να βρεθούν τρόποι, ώστε τα Yars να μην εντοπίζονται από τα εναέρια συστήματα αναγνώρισης και να προστατεύονται από σαμποτέρ στο έδαφος. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την στρατηγική πυρηνική άσκηση Grom, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται τον Οκτώβριο με την «επιστράτευση» υποβρυχίων, αεροπλάνων και πυραύλων. Φέτος η άσκηση Grom πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως και όλοι οι αξιωματούχοι στο Κίεβο, καθημερινά βγαίνουν και ζητάνε την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας με σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα. Σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο το 10% από όσα χρειάζεται όσον αφορά την αεράμυνα. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι: «Η Ρωσία απορρίπτει τον διάλογο με το Κίεβο και θέλει να μιλήσει μόνο μέσω του τρόμου». «Δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματία με την Ρωσία σήμερα».
Στο διπλωματικό πεδίο… Ο υπουργός Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε αποτέλεσμα «διπλωματικής τρομοκρατίας» το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικάζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερεις περιοχές της Ουκρανίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές. Εκτός από τη Ρωσία, τέσσερις χώρες το καταψήφισαν: Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία και Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από το προ μισού χρόνου καταδικαστικό της εισβολής ψήφισμα. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ. Άλλα κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν.
Στον οικονομικό – ενεργειακό πόλεμο… Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των αρχών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην εναρκτήρια μέρα της συνόδου της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που πραγματοποιείται στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Πούτιν είπε ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεψε στο «χρυσό δισεκατομμύριο» (οι χώρες της Δύσης) στον πλανήτη να ζήσει σε βάρος άλλων.
Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας του να διαμορφώσει ένα σύστημα ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας (το ρωσικό δόγμα περί ασφάλειας, δηλαδή ασφάλειας για όλους), και έκανε λόγο για μεγάλους κινδύνους πείνας και σοκ μεγάλης κλίμακας λόγω της αστάθειας των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στον κόσμο. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας βασισμένο στις παγκόσμιες και αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ο Πούτιν επισήμανε επίσης ότι η Ασία είναι μια περιοχή όπου αναδύονται νέα κέντρα εξουσίας, και υποστήριξε ότι η ασιατική ήπειρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. «Ο κόσμος γίνεται ένα πραγματικά πολυπολικό σύστημα. Η Ασία όπου νέα κέντρα εξουσίας δυναμώνουν διαδραματίζει αρκετά αξιοσημείωτο αν όχι βασικό ρόλο σε αυτό», είπε. Οι ασιατικές χώρες είναι κινητήρες της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε. «Εδώ τέτοιες ενώσεις ολοκλήρωσης όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση δρουν δυναμικά και αποτελεσματικά».
Στην ίδια διάσκεψη, η τουρκική πλευρά αναφερόταν σε προθέσεις της Άγκυρας να συζητηθούν μεσολαβητικές πρωτοβουλίες στη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε, παρά τις δυσκολίες στο πεδίο, και να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. Στη συνέχεια πάντως το Κρεμλίνο διεμήνυε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών δεν συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι συζητήθηκε η δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, η κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη και η υποστήριξη των συμφωνιών για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία διά μέσου της Μαύρης Θάλασσας.
«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Όπως δήλωσε: Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream. «Η Τουρκία έχει αποδειχθεί η πιο αξιόπιστη οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χάρη στη σταθερή σας θέση για την υποστήριξη της κατασκευής του Turk Stream».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου