Της Karolina Gulshani, στο Kyivindependent |
Η ουκρανική ηγεσία αντιδρά στις προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στην Ρωσία και ζητάει άλλον πρόεδρο στην Μόσχα για να συνομιλήσει. Για τις προσαρτήσεις συγκαλείται έκτακτα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ δίνουν νέα στρατιωτική βοήθεια 625 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο. Νέες προωθήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά, αλλά και στο νότο στην περιοχή της Χερσώνας. Στους 200.000 έφθασαν οι επιστρατευθέντες στην Ρωσία.
> Η ουκρανική ηγεσία κήρυξε επισήμως αδύνατη την προοπτική ενός διαλόγου με τον σημερινό ρώσο πρόεδρο. Μια κίνηση που έρχεται ως αντίδραση, μαζί με το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην προσάρτηση από την Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών. Η πρώτη διάταξη του διατάγματος, η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αναφέρει ότι: «Η Ουκρανία αποφάσισε να δηλώσει την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν». Ενώ ο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωνε ότι: «Αυτός (ο Πούτιν) δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».
Το Κρεμλίνο απάντησε αμέσως δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα περιμένει αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να γίνουν διαπραγματεύσεις». «Είτε θα περιμένουμε τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του είτε τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς όφελος του ουκρανικού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
> Μετά την επικύρωση από την Κάτω Βουλή των συνθηκών ένταξης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσική Ομοσπονδία, ήρθε σήμερα και η Άνω Βουλή να το πράξει. Στη σημερινή συνεδρίασή του το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομόφωνα τη νομοθεσία για την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Το νομοσχέδιο θα επιδοθεί τώρα στο Κρεμλίνο για την υπογραφή του από τον ρώσο πρόεδρο ώστε να ενσωματωθούν επισήμως στη Ρωσία οι τέσσερις αυτές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 18% της ουκρανικής επικράτειας.
Για τις προσαρτήσεις των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, συγκαλείται εκτάκτως η γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να συζητήσει τις εξελίξεις αυτές, μετά από αίτημα της Ουκρανίας και της Αλβανίας. Διπλωματικές πηγές γνωστοποιούσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένεται να συζητηθεί ένα ψήφισμα, που είναι προς το παρόν στο στάδιο της προετοιμασίας. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ίδιο θέμα, την περασμένη Παρασκευή, η Ρωσία έθεσε βέτο ενώ η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Το προσχέδιο εκείνου του ψηφίσματος, που είχαν συντάξει η Αλβανία και οι ΗΠΑ, καλούσε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν την ψευδοπροσάρτηση» των τεσσάρων περιοχών και ζητούσε να αποχωρήσουν «αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους» οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία. Οι Αμερικανοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν η Ρωσία έθετε βέτο, θα προσέφευγαν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο χωρίς δικαίωμα βέτο.
> Στην Ρωσία και την επιστράτευση εφέδρων που κήρυξε ο ρώσος πρόεδρος, «περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έφτασαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού. «Η εκπαίδευση του προσωπικού των συγκροτημένων μονάδων πραγματοποιείται σε 80 πεδία εκπαίδευσης και σε έξι κέντρα εκπαίδευσης», είπε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει εκπληρώσει τα σχέδια για μερική επιστράτευση κατά τα δύο τρίτα.
Σύμφωνα με το Κίεβο, χιλιάδες ειδοποιήσεις για επιστράτευση έχει στείλει η Ρωσία σε Ουκρανούς της προσαρτημένης Κριμαίας, και κυρίως στην μειονότητα των Τατάρων, μια τουρκική μουσουλμανική μειονότητα που αντιτίθεται στη ρωσική προσάρτηση και αποτελεί περίπου το 13% του πληθυσμού της Κριμαίας των 2 εκατομμυρίων. Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι εστιάζει στην στρατολόγηση των Τατάρων και προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο γενοκτονίας καθώς οι προσκλήσεις για επιστράτευση είναι δυσανάλογα πολλές σε περιοχές εθνοτικών μειονοτήτων όπως το Νταγκεστάν στον Καύκασο, όπου η φτώχεια είναι υψηλή και οι αντιδράσεις κατά της Μόσχας πολλές. Σύμφωνα με τον Ρεφάτ Τσουμπάροφ, επικεφαλής του διοικητικού οργάνου των Τατάρων της Κριμαίας, του Μετζλίς, που τώρα βρίσκεται εξόριστος στο Κίεβο, η ρωσική κινητοποίηση σε κατεχόμενα εδάφη όπως η Κριμαία είναι διεθνές έγκλημα πολέμου. «Οι αρχές κατοχής έχουν βάλει σκοπό να καταστρέψουν όσο περισσότερο μπορούν τον ενήλικο πληθυσμό των Τατάρων της». «Όλο αυτό δείχνει σημάδια γενοκτονίας».
> Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ακάθεκτα τη στρατιωτική συνδρομή τους στο Κίεβο, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει στην Ουκρναία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια συνολικής αξίας 625 εκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού θα περιλαμβάνει κυρίως νέα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων Himars για τον ουκρανικό στρατό, που εκτιμάται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων.
> Στα πεδία των μαχών… Νέες προωθήσεις σημειώνει ο ουκρανικός στρατός στα ανατολικά, με τον ουκρανό πρόεδρο να πανηγυρίζει για την απελευθέρωση δεκάδων περιοχών. Ενώ φαίνεται πως εκδηλώνεται αντεπίθεση και στο νότο, συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Χερσώνας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, κάτι το οποίο γίνεται παραδεκτό και από το ρωσικό στρατό. Ένας στρατιωτικός χάρτης που παρουσίασε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατά την καθημερινή του ενημέρωση δείχνει απομάκρυνση από ορισμένα σημεία.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην Χερσώνα, Βλαντιμίρ Σάλντο παραδέχτηκε μια ουκρανική «προώθηση» και συγκεκριμένα την απώλεια του χωριού Ντούντσανι, προτού διαβεβαιώσει ότι η ρωσική αεροπορία «σταμάτησε» αυτή την προέλαση, σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Telegram. «Η προέλαση των Ουκρανών-Ναζί στην περιοχή Ντούντσανι έχει σταματήσει… δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε», δήλωσε ένας από τους βοηθούς του, ο Κιρίλ Στρεμούσοφ. Το ρωσικό κανάλι στο Telegram, Rybar, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί προωθούντο στις περιοχές Αρχανγκέλσκε και Ντούντσανι προκειμένου να «κόψουν τις προμήθειες της ρωσικής πλευράς στη δεξιά όχθη του Ντνίπρο».
> Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 35% για το 2022, εκτιμάει η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας του πολέμου στη χώρα: «της καταστροφής της βιομηχανικής ικανότητας, της ζημίας στη γεωργική γη και της μείωσης στο εργατικό δυναμικό καθώς περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου