Οι Αμερικανοί δίνουν στην Ουκρανία 1,5 δισ. δολάρια το μήνα και ζητούν από την ΕΕ να κάνει το ίδιο. Οι Βρυξέλες έχουν δώσει 1 δισ. δολάρια και σε αναμονή βρίσκονται άλλα 5 δισ. δολάρια. Η ουκρανική οικονομία χρειάζεται 5 δισ. δολάρια το μήνα και για την επόμενη χρονιά 38 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας ενέκρινε ως νόμιμες τις συνθήκες προσχώρησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.
>Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία με βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και πιέζουν τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για παρόμοια ποσά, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. Μάλιστα, αμερικανοί αξιωματούχοι κοινοποιούν πιέσεις από το Κογκρέσο για επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέγραψε πριν λίγες μέρες επιχορηγήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, έως το τέλος του χρόνου.
Κατά το Bloomberg και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να καλύψει βασικές ανάγκες και να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. Η χώρα έλαβε βοήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο.
Η ΕΕ είχε δεχθεί επικρίσεις από δυτικούς παράγοντες γιατί δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και την κάλεσαν να το πράξει επειγόντως. Έτσι, η ΕΕ κατέβαλε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το καλοκαίρι, ενώ άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Κίεβο, καθώς οι συζητήσεις έχουν μπλοκάρει για το αν η βοήθεια θα πρέπει να είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Κιέβου, τις οποίες το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 έχει υπολογίσει στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά την σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην προεδρεύουσα της ΕΕ Τσεχία αυτήν την εβδομάδα
>Η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία θα αγοράσουν 16 σλοβακικά οβιδοβόλα Howitzer Zuzana-2 για λογαριασμό της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτά τα τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, που μπορούν να εκτοξεύσουν έξι βλήματα το λεπτό και έχουν βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, θα κατασκευαστούν στη Σλοβακία και θα κοστίσουν 92 εκατ. ευρώ, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.
>Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να εργαστεί για «νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Όπως αναφέρει το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του γάλλου προέδρου με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, του «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» των τεσσάρων περιοχών. «Επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για νέες κυρώσεις».
>Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε σήμερα νόμιμες τις συνθήκες προσάρτησης που υπογράφηκαν την Παρασκευή στο Κρεμλίνο από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και τους επικεφαλής των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Το δικαστήριο «αναγνωρίζει» τις συνθήκες που υπέγραψε η Μόσχα με τις τέσσερις περιοχές: Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, ως «σύμφωνες με το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».
>Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία «εκκαθαρίστηκε πλήρως» από τις ρωσικές δυνάμεις μία ημέρα αφού η Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει τον στρατό της από την περιοχή. Ο ίδιος χαρακτήρισε πράξη ρωσικής τρομοκρατίας την απαγωγή του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
>Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Πολωνία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στους αγωγούς του Nord Stream αυτούς και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εκφράσει διαφωνίες έχουν συμφέρον να σταματήσουν τη λειτουργία των αγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου