08 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιος πρέπει να ντραπεί, κύριε Μηταράκη ; (ΕΙΚΟΝΕΣ)



Μάριος Διονέλλης

 
Επίθεση στην ΕΦΣΥΝ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, με αφορμή την αποκάλυψη για την τραγική καθυστέρηση στην κινητοποίηση για τη διάσωση των 63 μεταναστών που εκλιπαρούσαν για βοήθεια μεσοπέλαγα, χωρίς τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Ο κύριος Μηταράκης σε ανάρτησή του στο twitter επικρίνει την «Εφημερίδα των Συντακτών» για το συγκεκριμένο δημοσίευμα χωρίς όμως να απαντά στο επίμαχο θέμα της καθυστέρησης ως προς την αντίδραση των ελληνικών αρχών. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Ντροπή και μόνο ντροπή για το δημοσίευμα της efsyn για το περιστατικό στο οποίο η Ελλάδα διέσωσε ανθρώπους, ΕΚΤΟΣ Ελληνικής ζώνης διάσωσης (SAR), καθώς δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει η Μάλτα. Στείλαμε ελικόπτερο 60 μίλια νότια για να παραλάβουμε 4χρονο παιδί.

Η Ελλάδα όχι μόνο έστειλε ελικόπτερο ΕΚΤΟΣ Ελληνικού SAR, σε πλοίο με ξένη σημαία, που είχε ήδη διασώσει 63 ΠτΧ, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας κάποιων αλλοδαπών, ζητήσαμε στο πλοίο να αλλάξει πορεία και να έρθει Ελλάδα να αποβιβάσει».


Εκείνο, πάντως, που δεν σχολιάζει ο υπουργός είναι το πότε ακριβώς ενημερώθηκαν για το περιστατικό οι ελληνικές αρχές. Σε αυτό τον εκθέτει ανεπανόρθωτα η δημοσιοποίηση του περιστατικού από την οργάνωση ALARM PHONE. Η πρώτη διεθνής έκκληση για βοήθεια στους μετανάστες έγινε το μεσημέρι της Κυριακής (4/9) στις 12:57 μ.μ. (Ωρα Ελλάδας) και αφού προηγουμένως οι μετανάστες είχαν ήδη ζητήσει βοήθεια μέσω του διεθνούς αριθμού 112 και ενώ βρίσκονταν μεσοπέλαγα για διάστημα 10 ημερών.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, η βάρκα με τους μετανάστες βρισκόταν όντως στην περιοχή ευθύνης διάσωσης (SAR) της Μάλτας, αλλά πολύ εγγύτερα στις δυτικές ακτές της Κρήτης, όπως φαίνεται και από το πρώτο στίγμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ALARM PHONE. 

 

Η πρώτη διεθνής έκκληση για το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου. Στον χάρτη φαίνεται που ακριβώς βρισκόταν εκείνη τη στιγμή η βάρκα με τους μετανάστες.

Το στίγμα της βάρκας με τους 63 μετανάστες στις 4 Σεπτεμβρίου και η απόσταση από τη Μάλτα και την Κρήτη. - Πηγή Alarm Phone

Αν και τυπικά το σημείο είναι στην ευθύνη της Μάλτας με βάση τους διεθνείς κανόνες (αλλά και με βάση τη λογική και τις αρχές του ανθρωπισμού) η χώρα που είναι πιο κοντά δικαιούται να επέμβει για την επιχείρηση διάσωσης. Και δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα ούτε η Μάλτα έκαναν το παραμικρό και ενώ το δράμα των προσφύγων συνεχιζόταν και οι διεθνείς εκκλήσεις έμεναν αναπάντητες. 

Ούτε στο ελληνικό SAR

Το μεσημέρι της Δευτέρας 5/9 η βάρκα βρισκόταν πλέον σε περιοχή ευθύνης διάσωσης (SAR) της Ελλάδας

Πέρασαν 26 ολόκληρες ώρες και το μεσημέρι της Δευτέρας (5/9) η βάρκα με τους μετανάστες παρασύρθηκε από τους ανέμους εντός του ελληνικού χώρου ευθύνης διάσωσης. Το νέο στίγμα έδωσε η ALARM PHONE τη Δευτέρα στις 3:10μ.μ. καλώντας πλέον ευθέως τις ελληνικές αρχές να σπεύσουν για τη διάσωση των μεταναστών. Ούτε όμως και τότε συγκινήθηκε κανείς παρόλο που υπήρχαν σαφείς αναφορές για παιδιά που επέβαιναν στη βάρκα και  βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. 

Πέρασε ακόμα ένα 24ωρο και αργά το μεσημέρι της Τρίτης (6/9) δόθηκε η εντολή αεροδιακομιδής για το 4χρονο κορίτσι. Είχε μεσολαβήσει η περισυλλογή των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο «BCC Pearl» και ο καπετάνιος είχε ενημερώσει τις αρχές για την τραγική κατάσταση που βρισκόταν το παιδί. Οταν το ελικόπτερο προσγειωνόταν στο νοσοκομείο των Χανίων, το απόγευμα της Τρίτης, το παιδί ήταν ήδη νεκρό λόγω της ασιτίας και της αφυδάτωσης που είχε υποστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή της στις ελληνικές αρχές, η μητέρα του παιδιού, που το συνόδευσε στην αεροδιακομιδή στα Χανιά, αναφέρει εγγράφως πως οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στη βάρκα και διέθεταν κινητά τηλέφωνα ειδοποιούσαν επί τουλάχιστον 4 ημέρες καλώντας για βοήθεια και βλέποντας ότι τα τρόφιμα και το νερό δεν θα επαρκούσαν μέχρι το τέλος του ταξιδιού.  

Στην πορεία και αφού οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Κρήτη, διαπιστώθηκε πως υπήρχε ακόμα μια απώλεια, καθώς μια έγκυος γυναίκα «έχασε» το έμβρυο που κυοφορούσε, στον 8ο μήνα, εξαιτίας των κακουχιών και της αφυδάτωσης που υπέστη ενώ ακόμα ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, επίσης με αφυδάτωση.

Από την εξέλιξη των γεγονότων και από τις αποδείξεις που παρουσιάζει η ΕΦΣΥΝ είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι δύο αυτές ζωές θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί αν ήταν ταχύτερη η αντίδραση τόσο της Ελλάδας όσο και της Μάλτας και αν δεν είχε επιδειχτεί αυτή η τραγική αδιαφορία, για περισσότερο από δύο 24ωρα.

Επομένως, το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι: Ποιος πρέπει να ντραπεί κύριε υπουργέ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου