09 Σεπτεμβρίου 2022

Σύρος - Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος: "ο Δήμος να σταματήσει άμεσα τον ακρωτηριασμό των δένδρων του νησιού μας"




 

Μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

 

Στους μαθητές των γυμνασίων που σε λίγες μέρες επιστρέφουν στα σχολεία, ο Δήμος αποφάσισε να διδάξει, στη πράξη, ότι τα δέντρα του προαυλίου που (θα) τους χάριζαν δροσιά, ομορφιά και οξυγόνο, έχουν και μια επιπλέον θετική συνεισφορά, ειδικά στην εποχή των μνημονίων και της ενεργειακής κρίσης: "καίγονται όμορφα και αποδοτικά".

Και όχι μόνο τα δέντρα του προαυλίου. Είμαστε πάλι, για πολλοστή φορά, μάρτυρες ακρωτηριασμού δέντρων στη Σύρο, παρά την αρνητική διάσταση που κατά καιρούς έχει λάβει το φαινόμενο και παρά την εκφρασμένη αντίθεση του κ. Δημάρχου.

Το ερώτημα είναι γιατί οι κ.κ Δημοτικοί Σύμβουλοι παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς; Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν παίρνει απόφαση να σταματήσει αυτή η αποκρουστική και καταστροφική πρακτική;

Ο ακρωτηριασμός των δέντρων που παρατηρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι καταστροφικός για τα δέντρα, δεν έχει λογική περιβαλλοντική εξήγηση και έως σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από το Δήμο γιατί αυτό συμβαίνει.

Ελπίζουμε οι καθηγητές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να μάθουν στα παιδιά ότι η πρακτική αυτή είναι καταστροφική και υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον που ζουν.

Πιο συγκεκριμένα (*):

«Οι ακρωτηριασμοί των δένδρων αλλάζουν πλήρως την ανάπτυξή τους, αποσταθεροποιώντας τη δομή τους και καθιστώντας τα ευάλωτα, σε επιθέσεις από παράσιτα και ασθένειες και τελικά μικραίνουν τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι βλαβερές συνέπειες αυτής της μεγάλης μείωσης της κόμης είναι οι εξής:

Α. Το δέντρο χάνει την ισορροπία που έχει επιτευχθεί φυσικά, η οποία επηρεάζει τη δομή, την κατανομή του βάρους και την αύξηση του, με πιθανότητα αποκόλλησης η πτώσης των κλαδιών.

Β. Τα δέντρα τείνουν να αντιδρούν αναπτύσσοντας μεγάλο αριθμό βλαστών τυχαίων ή λαίμαργων οι οποίοι ξεκινούν από το φλοιό. Αυτές οι αναπτύξεις των βλαστών αποδυναμώνουν τα δέντρα απορροφώντας μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα αυτά δεν είναι σε θέση να αναπτυχθούν.

Γ. Η ένωση των τυχαίων βλαστών στον κορμό ή στο κλαδί από πού αναπτύσσονται είναι ασθενής, αφού δεν σχηματίζονται αυτοί από μέρος της εσωτερικής δομής του δέντρου. Αυτή η ένωση εγκυμονεί κίνδυνο αποκόλλησης, αφού με τη χρόνια λειτουργία τους οι τυχαίοι βλαστοί φτάνουν μεγάλο μέγεθος.

Δ. Οι αναπτύξεις νέων βλαστών σχηματίζουν πυκνές και περίπλοκες κόμες που δυσχεραίνουν τη μελλοντική διαχείριση του είδους.

Ε. Το μειωμένο φύλλωμα στο δέντρο σημαίνει μείωση της συνολικής ικανότητας φωτοσύνθεσης, με αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του δέντρου και ακόμη και να τείνει να λιγοστεύει τη δομή του συνολικά.

ΣΤ. Η αφαίρεση των κλαδιών μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει αποθηκεύσει το δέντρο για τη διαβίωση του και μειώνει την ικανότητα παραγωγής και αποθήκευσης της νέας ενέργειας που απαιτείται για να επιβιώσει.

Ζ. Οι μεγάλες πληγές που δημιουργούνται κατά την κοπή χοντρών κλαδιών η βραχιόνων χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν Λόγω του μεγέθους τους, εκτίθεται σε επίθεση παρασίτων και σε ασθένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η. Η υπερβολική έκθεση του φλοιού στον ήλιο τον κάνουν να καταλήξει να διαρραγεί, χάνοντας έτσι την προστατευτική του ικανότητα.

I. Η αισθητική αξία του δέντρου χάνεται, αφού δεν παίρνει ποτέ τη δική του φυσική δομή.»

Επίσης, ελπίζουμε ότι, όταν τα παιδιά μάθουν τα παραπάνω να απαιτήσουν την τιμωρία όσων εγκρίνουν ή/και ανέχονται δια της σιωπής τους τέτοιες πρακτικές καθώς και όσους (ενδεχομένως) κερδοσκοπούν, καταστρέφοντας τα δέντρα που αποτελούν ανεκτίμητα στοιχεία του αστικού μας περιβάλλοντος.

Εμείς από ην πλευρά μας δεσμευόμαστε να αναζητήσουμε απάντηση στα ερωτήματα "ποιος και γιατί αποφασίζει τη σφαγή;" και "ποιος ωφελείται;". Υποψιαζόμαστε, ότι, οι απαντήσεις ενδεχομένως προσδώσουν και αξιόποινη χροιά την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε/απαιτούμε από το Δήμο να σταματήσει άμεσα ο ακρωτηριασμός των δένδρων του νησιού μας και η κλάδευσή τους να γίνεται με επιστημονικά και αισθητικά κριτήρια και σεβασμό.

(*): πηγή «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ» Μανώλη Καπάνταη, Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου, τ. Δ/ντη Πρασίνου Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, (λεπτομερής αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες του ακρωτηριασμού στις σελίδες 78-84).

https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2021/11/%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D-%CE%94%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%A9%CE%9D.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου