13 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνής εξευτελισμός προ των πυλών για τις φυλακές

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αντα Ψαρρά

«Καταπέλτης» για την κυβέρνηση η 87σέλιδη έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας για τα καταστήματα κράτησης της χώρας ● Εχει ξεκινήσει ομόφωνα η διαδικασία δημόσιας δήλωσης κατά της Ελλάδας ● Αόριστες και γενικόλογες οι απαντήσεις του γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στο και πέντε προσπαθεί ξανά η Ελλάδα να αποφύγει την εξευτελιστική για τη χώρα «δημόσια δήλωση» της ανεξάρτητης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) σχετικά με τις συνθήκες στις φυλακές. Η πρώτη ανάλογη δημόσια δήλωση έγινε το 2011, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε εκ νέου η διαδικασία λόγω μη συμμόρφωσης. Τελικά ανεστάλη με τα μέτρα εξανθρωπισμού των φυλακών που πήρε κυρίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χάρη στον έκτακτο αποσυμφορητικό Νόμο Παρασκευόπουλου.

Ομως στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ο διεθνής εξευτελισμός είναι ξανά προ των πυλών καθώς οι στοιβαγμένοι κρατούμενοι ασφυκτιούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εργάζονται κάτω από ακραία δύσκολες συνθήκες. Το νέο τοπίο διαμορφώνουν οι μεσαιωνικού τύπου αλλαγές επί το πολύ αυστηρότερο στους νέους Ποινικούς Κώδικες και οι ειδικές διατάξεις περιορισμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων, μαζί με την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία για τον ευαίσθητο χώρο των φυλακών που αποτελεί τον καθρέφτη κάθε υποτιθέμενου Κράτους Δικαίου.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αυστηρότατες συστάσεις και προειδοποιήσεις του κλιμακίου που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 2021 και συνέταξε την ad hoc έκθεση 87 σελίδων (https://rm.coe.int/1680a7ce97) κατέστησαν τη χώρα μας υπόλογη για τα «εξπρές του μεσονυχτίου». Καθόλου τυχαία η σπουδή του υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου να μεταπείσει την Επιτροπή, εξαγγέλλοντας εσπευσμένα καλύτερες φυλακές, καλύτερο σωφρονιστικό κώδικα και φιλόδοξα σχέδια για το καλό των κρατουμένων.

Η απόφαση της CPT για την εκκίνηση της διαδικασίας δημόσιας δήλωσης κατά της Ελλάδας ήταν ομόφωνη (φυσικά πλην Ελλάδας, αφού δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία ο εκπρόσωπος κάθε εξεταζόμενης χώρας). Η έκθεση δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση τον Μάρτιο με το προβλεπόμενο περιθώριο λίγων μηνών για την κατάθεση των επίσημων εξηγήσεων, οι οποίες και διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή (https://rm.coe.int/1680a7ce99).

Τον Οκτώβριο θα συνεδριάσει η Ολομέλεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα γίνει η δημόσια δήλωση ή θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, όπως προβλέπεται στο Αρθρο 10 της ιδρυτικής Σύμβασης της CPT. Οι εξελίξεις δεν φαντάζουν ευοίωνες, όπως φαίνεται από τις αόριστες και σε επίπεδο διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων απαντήσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, ο οποίος ζητά επιπλέον χρόνο.

Οι βασικές διαπιστώσεις και καταγραφές της έκθεσης για την «τρέχουσα κατάσταση στα καταστήματα κράτησης, που αποτελεί κακή εικόνα της Ελλάδας» έχουν δημοσιευτεί σε μη φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ενώ υπήρξε σφοδρή ανακοίνωση από τους βουλευτές του Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κατορθώματα» του επιτελικού κράτους.

Η ανακοίνωση σταχυολογεί τα κρίσιμα συμπεράσματα της Εκθεσης: υπέρμετρη ποινικοποίηση, απουσία συνεκτικής στρατηγικής για τις φυλακές, υπερπληθυσμός και ανισοκατανομή κρατουμένων, σοβαρή υποστελέχωση των φυλακών, απαξίωση των αγροτικών φυλακών, κακές έως εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη και συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα βίας και εκφοβισμού μεταξύ κρατουμένων.

Η CPT έχει καταγράψει αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε μία από τις φυλακές που επισκέφτηκε το κλιμάκιο αλλά και το γενικό πολύ αρνητικό αποτύπωμα του 2021. Μόνο μία λέξη αρκεί: ντροπή! Επρεπε, βλέπετε, να έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφασίσει ο νέος γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής (όπως και η προκάτοχός του Σοφία Νικολάου των πανάκριβων απευθείας αναθέσεων) να δώσει εντολή προκειμένου: να επισκευάσουν τα τηλέφωνα των φυλακών ώστε να μπορούν οι κρατούμενοι να επικοινωνούν με τους δικούς τους, να απεντομώσουν τα μουχλιασμένα και γεμάτα κατσαρίδες καταστήματα, να επισκευάσουν τα ντους, να υποσχεθούν καλύτερο και επαρκές φαγητό κ.λπ.

Πού να ήξερε η Επιτροπή ότι η κυβέρνηση διόρισε διευθυντές φυλακών με βασικό κριτήριο την «αφοσίωσή» τους στο κόμμα, ενώ ταυτόχρονα απομάκρυνε άξια στελέχη ως μη αρεστά. Τρανό παράδειγμα τα Χανιά, όπου οι συχνές φασαρίες αλλά και τα «αλληλομαχαιρώματα» ακόμα μεταξύ νεοδημοκρατών υπαλλήλων έχουν φτάσει στα άκρα.

Τα συμπεράσματα καταδεικνύουν και πάλι ότι τα κύρια προβλήματα του συνεχιζόμενου υπερπληθυσμού σε εντελώς ακατάλληλες υλικές συνθήκες και της χρόνιας έλλειψης προσωπικού δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τη ζωή και την ασφάλεια κρατουμένων και υπαλλήλων. Ισως τα μέλη της Επιτροπής να ήταν τίποτα «συριζαίοι» δεδομένου ότι οι βασικότερες παρατηρήσεις τους συμπίπτουν με τις έντονες διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις συνεχείς κατασταλτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας με ειδικούς νόμους, αθρόους εγκλεισμούς, βαρύτερες ποινές κ.λπ.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι το σημείο που η CPT τονίζει ότι «αποτελεί πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει μια ποινική πολιτική με ποινές πολύ μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συνδυασμός των σχετικά χαμηλών ποσοστών εγκληματικότητας και των πολύ μεγάλων ποινών φυλάκισης δείχνει σαφώς ότι ο υπερπληθυσμός των ελληνικών καταστημάτων κράτησης είναι κατά πρώτο λόγο αποτέλεσμα μιας πολύ αυστηρής ποινικής πολιτικής και νομοθεσίας». Συμπληρώνει, δε, το προφανές, ότι «η κατασκευή νέων καταστημάτων κράτησης δεν είναι ικανή, από μόνη της, να προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού». Η αντιμετώπιση απαιτεί -σύμφωνα με την Επιτροπή- μια συνεκτική στρατηγική που θα αφορά τόσο την είσοδο στα καταστήματα κράτησης όσο και την αποφυλάκιση των κρατουμένων «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής κράτησης, αποτελεί πραγματικά μέτρο έσχατης ανάγκης».

Η CPT ζητάει πλήρεις απαντήσεις για το πώς και από ποιες πηγές θα γίνει η χρηματοδότηση των νέων φυλακών (ειδικά της Αθήνας), λεπτομερή σχέδια για το μελλοντικό συγκρότημα, το προφίλ των κρατουμένων και τις ρυθμίσεις στελέχωσης των νέων φυλακών.

Στις 30 σελίδων εξηγήσεις του ο νέος γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι «προτίθεται να εγκρίνει αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, με σκοπό την κατάρτιση αναλυτικότερου σχεδίου για τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής CPT» και ότι «τα υπό εξέταση καταστήματα κράτησης (που επισκέφτηκε το κλιμάκιο) έχουν λάβει γνώση των συστάσεων της Επιτροπής σας, καθώς και σαφείς οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία προκειμένου να προβούν άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες σε συμμόρφωση με αυτές». Κάθε απάντηση ξεκινά με τα συνηθισμένα ευχολόγια: εκπονείται, μελετάται, προβλέπεται, εξετάζεται, προωθείται, συγκροτείται κ.λπ.

Επτά ενδεικτικά στοιχεία της Εκθεσης που εκθέτουν την κυβέρνηση

Η αντιπροσωπεία της CPT παρατήρησε έναν μεγάλο κουβά με φαγητό να παραδίδεται σε κάθε κοιτώνα του υπογείου της Ε' πτέρυγας (η πλέον άθλια πτέρυγα του Κορυδαλλού), όπου οι κρατούμενοι έπρεπε να το μοιράσουν χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το ψωμί τους ως κουτάλι για να τραφούν

  1. Ενώ οι φυλακές ξεχειλίζουν πάνω από κάθε επιτρεπτό όριο, διαμορφώνοντας συνθήκες βασανισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης ζωής, τα αγροτικά καταστήματα κράτησης λειτουργούν μόλις στο 35%, γεγονός που η Επιτροπή αποδίδει στα αυστηρά κριτήρια που θεσπίστηκαν πρόσφατα για τη μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και συστήνει να επανεξεταστούν, μαζί με την πρόληψη να βρίσκονται οι κρατούμενοι κατά το δυνατόν κοντά στις οικογένειές τους. Πού να ήξεραν τα μέλη της Επιτροπής ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου ο Δημήτρης Κουφοντίνας να μεταχθεί από τις αγροτικές φυλακές στον Δομοκό...
    Το υπουργείο παραδέχεται την αυστηροποίηση και δεν δίνει καμιά εξήγηση γιατί σταμάτησαν οι μεταγωγές βαρυποινιτών στις αγροτικές φυλακές ύστερα από πολλά χρόνια εγκλεισμού και παρά τον ελάχιστο αριθμό αποδράσεων. Μιλάει μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα που τάχα εμποδίζουν τις μεταγωγές και διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα μεταχθούν στις αγροτικές περίπου 600 κρατούμενοι (σ.σ.: με χαμηλές ποινές, αντίθετα δηλαδή με ό,τι ίσχυε από την ίδρυση των αγροτικών φυλακών).
  2. «Από τον Ιανουάριο του 2021, το 84% (6.856) των καταδικασθέντων κρατουμένων εξέτιε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης άνω των πέντε ετών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι 35%. Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα τον Νοέμβριο του 2021 θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των ποινών για ορισμένα εγκλήματα». Κι όλα αυτά όταν η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης διατηρούν στο ψυγείο την εναλλακτική της κράτησης με νέους περιορισμούς, ακόμα και με το ηλεκτρονικό βραχιόλι (ειδικά σε μη «επώνυμους» κρατούμενους) και σχεδόν ανύπαρκτη ακόμα τη δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας. Μέτρα που, κατά την Επιτροπή, θα συντελούσαν τόσο στην αποσυμφόρηση όσο και στην ομαλή επανένταξη των κρατουμένων.
    Η απάντηση του γενικού γραμματέα είναι γενικόλογη: «Ειδική Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει επιληφθεί της τροποποίησης και βελτίωσης των ρυθμίσεων που αφορούν την κοινωφελή εργασία».
  3. «Στο κατάστημα κράτησης της Κέρκυρας λήφθηκαν ταυτόσημοι ισχυρισμοί ότι μερικοί προκλητικοί κρατούμενοι τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ορισμένα από τα κελιά της αναφερόμενης εγκαταλελειμμένης πτέρυγας ως άτυπη τιμωρία. Μια επίσκεψη σε αυτά τα κελιά έδειξε ότι, στην πραγματικότητα, είχαν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα με βρόμικες κουβέρτες και ένα αφρώδες στρώμα στο πάτωμα, καθώς και μερικά άδεια μπουκάλια νερού και περιττώματα στην τουαλέτα ενός κελιού. Τα κελιά ήταν εντελώς απαράδεκτα για την κράτηση ατόμων ακόμη και για μικρά χρονικά διαστήματα. Στην παρούσα κατάστασή της η πτέρυγα αυτή πρέπει να κλείσει οριστικά». Η CPT συνιστά στις ελληνικές αρχές να επαναλάβουν στο κατάστημα κράτησης της Κέρκυρας το σαφές μήνυμα ότι η σωματική κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι εντελώς απαράδεκτη και θα τιμωρηθεί αναλόγως.
    «Στο κατάστημα κράτησης Κέρκυρας δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της διεύθυνσης κάποια κακοποιητική ή προσβλητική συμπεριφορά υπαλλήλων σε βάρος κρατουμένων, ούτε έχει υποβληθεί κάποια γραπτή (!) καταγγελία από κρατούμενο για κακοποίηση», απαντά ο κ. Παπαθανασίου.
  4. «Κατά την επίσκεψη παρακολούθησης του 2021 στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσε να υφίσταται σαφής ιεραρχία ισχυρότερων ομάδων κρατουμένων εντός των πτερύγων και ότι οι κρατούμενοι που δεν ακολουθούσαν την εσωτερική τάξη θα εκφοβίζονταν ή ακόμη και θα ξυλοκοπούνταν ή θα απομακρύνονταν από την πτέρυγα». Η CPT αναφέρεται εκτενέστατα στην ανυπαρξία δυνατότητας έκφρασης παραπόνων από τους κρατουμένους του συνόλου των φυλακών, οι οποίοι ζουν υπό τη σκιά του φόβου επιθέσεων και αναγκάζονται να διαθέτουν ακόμα και αυτοσχέδια μαχαίρια για προστασία.
    «Αναφορικά με τη σύσταση της Επιτροπής για τη θέση σε εφαρμογή ενός κατάλληλου εσωτερικού συστήματος παραπόνων, ενημερώνουμε ότι θα εξεταστεί πάραυτα η υλοποίηση της πρότασης για τοποθέτηση ενός κλειστού κουτιού παραπόνων με έντυπα συμπλήρωσης τα οποία θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα, καθώς και η καταγραφή των παραπόνων κεντρικά σε κάθε κατάστημα κράτησης πριν τη διάθεσή τους στις αρμόδιες προς διερεύνηση υπηρεσίες», απάντησε ο κ. Παπαθανασίου.
  5. Οι διατάξεις του Ελληνικού Σωφρονιστικού Κώδικα του 1999 απλώς δεν τηρούνται πλέον όσον αφορά τα πρότυπα στέγασης και τους κανόνες για ένα ασφαλές περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της υγιεινής, που πρέπει να παρέχονται σε κάθε κρατούμενο. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι κρατούμενοι αφήνονται να μαραζώνουν/φθείρονται σε υπερπλήρεις και εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ότι ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε τα άτομα που προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά και οι αλλοδαποί στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού να μην υφίστανται διακρίσεις.
    «Στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού λειτουργεί σε πλήρως εξοπλισμένες σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς και Ρομά», απαντάει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας.
  6. Η αντιπροσωπεία της CPT ενημερώθηκε για την ύπαρξη κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι κρατούμενοι που λαμβάνουν ψυχοτρόπα φάρμακα θεωρούνται ακατάλληλοι για εργασία. Ενας τέτοιος κανόνας δεν έχει καμία ιατρική αιτιολόγηση και όχι μόνο στερεί από ορισμένους κρατούμενους τη δυνατότητα να εργαστούν για να κερδίσουν μείωση της ποινής τους, αλλά μπορεί επίσης να τους οδηγήσει να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους με αρνητικές συνέπειες για την ευημερία τους. Η Επιτροπή συστήνει να σταματήσει αυτή η αδιανόητη διάκριση και επίσης συνιστά στις ελληνικές αρχές να χαράξουν σαφή πολιτική και κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των διεμφυλικών κρατουμένων, οι οποίες θα εγγυώνται την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους.
    «Κατά τον παρόντα χρόνο η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής διερευνά τη δυνατότητα σύναψης μνημονίου διευρυμένης συνεργασίας με έτερο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του νομού Αττικής (πέραν του ήδη υφιστάμενου μνημονίου συνεργασίας», μία από τις σχετικές υποσχέσεις του γεν. γραμματέα.
  7. «Η αντιπροσωπεία της CPT πραγματοποίησε μια πολύ στοχευμένη επίσκεψη στην Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού για να παρακολουθήσει τους πρόσφατους θανάτους ορισμένων ασθενών, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφαινόμενης αυτοκτονίας με απαγχονισμό ενός ασθενούς για την οποία οι επίσημες πληροφορίες που είχαν καταγραφεί ήταν ιδιαίτερα φειδωλές. Η επίσκεψη αποκάλυψε ένα ίδρυμα το οποίο έχει παραμεληθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν ήταν σε θέση να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς του. Το πιο σοκαριστικό ήταν το γεγονός ότι για ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο που φιλοξενεί 160 ασθενείς δεν υπήρχε κανένας μόνιμος ψυχίατρος και μόνο 15 ώρες εβδομαδιαίας ψυχιατρικής εισόδου από πέντε διαφορετικούς γιατρούς. Επιπλέον, υπήρχαν μόνο δύο νοσηλεύτριες πλήρους απασχόλησης, η μία εκ των οποίων τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του Covid» αναφέρει η Εκθεση.
    «Οι πρόσφατοι θάνατοι στο ψυχιατρείο οφείλονταν περισσότερο σε παθολογικά αίτια. Επρόκειτο στην πλειοψηφία τους για χρόνια βαριά ψυχιατρικά περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα. Μετά από μέριμνα και διεπιστημονική συνεργασία του προσωπικού του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού οι περιπτώσεις των αυτοκτονιών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία έτη»(!), ανταπαντά ο γεν. γραμματέας.

«Ημερολόγια» φυλακής

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ιούλιος 2019 - Σεπτέμβριος 2022 Θάνατοι, αυτοκτονίες και συμπλοκές στα... αζήτητα του υπουργείου

«Τα άτομα φιλοξενούνταν γενικά σε πολύ κακές συνθήκες: τα στρώματα και οι κουβέρτες ήταν βρόμικα, τα κελιά ήταν μολυσμένα με κατσαρίδες και κοριούς, αρκετά κελιά είχαν μούχλα στους τοίχους και στις οροφές. Υπήρχε γενική έλλειψη υγιεινής, η οποία επιτεινόταν από το γεγονός ότι πολλοί από τους κρατούμενους δεν είχαν χρήματα και οικογένεια για να τους συντηρήσει, ενώ η φυλακή δεν χορηγούσε προϊόντα υγιεινής και καθαρισμού [...] Σε όλο το κατάστημα κράτησης η ηλεκτρική καλωδίωση ήταν απίστευτα επικίνδυνη καθώς πρόσθετες συσκευές, όπως ψυγεία, θερμάστρες και αυτοσχέδια ντους, ήταν συνδεδεμένες με το δίκτυο άτακτα και με μη εξειδικευμένο τρόπο [...] Οι κρατούμενοι επένδυαν τα δικά τους χρήματα στη συντήρηση των κελιών τους, τα κελιά γίνονταν de facto ιδιοκτησία τους, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να αποφασίζουν ποιος θα μπορούσε να μοιραστεί το κελί τους, αν υπήρχε διαθέσιμος χώρος».

Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (σελ. 34-36 της Εκθεσης)

Η τάξη και η ασφάλεια στις φυλακές επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δημοσιεύουμε μόνο τις καταγραφές που είδαν λίγο... φως στα ΜΜΕ, μια και δεν υπάρχουν πλέον επίσημα στοιχεία για άγνωστους, πλην όμως προφανείς, λόγους. Οι θάνατοι από αδιευκρίνιστα «παθολογικά αίτια» ή κορονοϊό δεν έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στην Εκθεση που βεβαιώνει την ανυπαρξία κατάλληλων ιατροδικαστικών εκθέσεων και καταγραφής των αιτιών θανάτου.

«Η CPT συνιστά στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι νεκροψίες συμμορφώνονται με τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εναρμόνιση των ρόλων της ιατροδικαστικής νεκροψίας. Περαιτέρω, θα πρέπει να καθιερωθεί η πρακτική της διενέργειας ενδελεχών ερευνών για τους θανάτους υπό κράτηση».

Ανθρωποκτονίες

20.7.2019 (Χανιά): Πακιστανός πέθανε στο νοσοκομείο

27.7.2019 (Νιγρίτα): Θάνατος 35χρονου Γεωργιανού

26.6.2021 (Χανιά): Θάνατος κρατούμενου με αυτοσχέδιο μαχαίρι

29.4.2022 (Τρίκαλα): Νεκρός Αλβανός κρατούμενος

Αυτοκτονίες

10.7.2019 (Ψυχιατρείο Κορυδαλλού): Απαγχονισμός Ελληνα

19.7.2019 (Κορυδαλλός): Απαγχονισμός 38χρονου Αλβανού

23.9.2019 (Κορυδαλλός): Απαγχονισμός 52χρονου

27.9.2019 (Κορυδαλλός): Απαγχονισμός 40χρονου Αλβανού

14.12.2019 (EKKN Βόλου): Απόπειρα αυτοκτονίας κρατούμενου που κρεμάστηκε με αυτοσχέδιο βρόχο και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

12.12.2020 (Γρεβενά): Απαγχονισμός Πακιστανού

25.12.2020 (Λάρισα): 27χρονος αλλοδαπός αυτοπυρπολήθηκε

2.7.2021 (Κέρκυρα): Αυτοκτονία 37χρονου Ελληνα που εξέτιε ποινή 10 ετών για ναρκωτικά

12.12.2021 (Ναύπλιο): Απαγχονισμός Ρουμάνου

06.12.2021 (Μαλανδρίνο): 38χρονος Αλβανός αυτοκτόνησε με κορδόνια μέσα σε κλούβα κατά την επιστροφή του από το Νοσοκομείο Αμφισσας

28.6.2022 (Αλικαρνασσός): Αυτοκτονία 34χρονου

28.6.2022 (Χανιά): Θάνατος αλλοδαπού ύστερα από φωτιά στο κελί του

28.6.2022 (Αλικαρνασσός): Απαγχονισμός 34χρονου Σύρου που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη πέντε ετών για συμμετοχή σε ληστείες

19.7.2022 (Δομοκός): Απαγχονισμός κρατούμενου στις τουαλέτες

28.6.2022 (Χανιά): 26χρονος αλλοδαπός απανθρακώθηκε στο Πειθαρχείο καθώς δεν υπήρχε φύλακας

2.8.2022 (Χανιά): 40χρονος Ελληνας βρέθηκε νεκρός

29.8.2022 (Χανιά): Απαγχονισμός 42χρονου Ελληνα ισοβίτη που είχε μεταχθεί από το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού

Τραυματισμοί εξαιτίας συμπλοκών

20.7.2019 (Χανιά): Τρεις τραυματίες από συμπλοκή, εκ των οποίων ο ένας κατέληξε

29.7.2019 (Χίος): Τραυματισμός 38χρονου αλλοδαπού

9.9.2019 (Αυλώνας): Τραυματισμοί αλλοδαπών και σωφρονιστικών υπαλλήλων

29.9.2019 (Αυλώνας): Ξυλοδαρμός σωφρονιστικού υπαλλήλου από κρατούμενο

25.10.2019 (EKKN Βόλου): Τραυματισμός κρατούμενου στο κεφάλι

14.11.2019 (Τρίκαλα): Στο νοσοκομείο δύο κρατούμενοι ύστερα από συμπλοκή δέκα ατόμων

29.11.2019 (K.K. Δομοκού): Τέσσερις τραυματίες (ο ένας σοβαρά) ύστερα από συμπλοκή μεταξύ Αλγερινών και Μαροκινών

11.12.2019 (Αυλώνας): 22χρονος Πακιστανός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι ύστερα από σοβαρό τραυματισμό

9.1.2020 (Αυλώνας): Μεταφορά δέκα κρατούμενων σε νοσοκομεία ύστερα από σοβαρά επεισόδια

25.11.2020 (Δομοκός): Τραυματισμός κρατούμενου από τέσσερα άτομα με ρόπαλα. Το θύμα διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

28.11.2020 (Πάτρα): Ξυλοδαρμός 54χρονου με λάστιχο ποτίσματος. Το συμβάν έγινε αντιληπτό την επόμενη ημέρα

14.12.2020 (Γρεβενά): Σε ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ παραμένει Αλβανός κρατούμενος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε συμπλοκή

26.12.2020 (Δομοκός): Πέντε Ελληνες τραυματίες ύστερα από συμπλοκή με αλλοδαπούς. Στο νοσοκομείο 32χρονος με τραύμα στο κεφάλι και σουβλιές σε πολλά σημεία του σώματός του

10.1.2021 (Αλικαρνασσός): Στο νοσοκομείο Αραβας ύστερα από καβγά

9.1.2021 (Πάτρα): Συμπλοκή δύο Ελλήνων, με τον έναν να μεταφέρεται εσπευσμένα στο Νοσοκομείο του Ρίου

24.5.2021 (Δομοκός): Βαρύτατος τραυματισμός του Γιάννη Δημητράκη από 39χρονο Αλβανό βαρυποινίτη

15.9.2021 (Δομοκός): Πέντε τραυματίες (ένας σοβαρά) ύστερα από άγρια συμπλοκή

14.8.2022 (Πάτρα): Τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

24.8.2022 (Χανιά): Τραυματισμοί κρατουμένων

28.8.2022 (Χανιά): Ενας κρατούμενος στο νοσοκομείο ύστερα από συμπλοκή με μεταλλικά αντικείμενα

9.8.2022 (Αλικαρνασσός): Τραυματισμός σωφρονιστικού υπαλλήλου στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συμπλοκής δέκα κρατουμένων αραβικής καταγωγής

Επιθέσεις σε υπαλλήλους

Εχουν δημοσιευτεί εννέα συμβάντα, με το πιο επικίνδυνο στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατούμενος μαχαίρωσε 37χρονο φύλακα την ώρα της επιστροφής στα κελιά. Ο δράστης ήταν ισοβίτης με το όνομα «Βλάχος». Ο φύλακας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου