Ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα το πληρώσουν πρώτα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί οι οποίοι καταβάλλουν ήδη υψηλές τιμές λόγω των κυρώσεων, προειδοποιεί η ρωσική κυβέρνηση. Η αποστολή επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ επισκέφθηκε τελικά σήμερα τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και γνωστοποίησε διαρκή παρουσία της εκεί. Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για έναν μακρύ πόλεμο και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών την Μολδαβία με στρατιωτική αναμέτρηση.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να προμηθεύσει πετρέλαιο σε χώρες που θα υποστηρίξουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πλήρης παραλογισμός», είπε σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα συζητήσουν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας. Όπως επισήμανε: Οι προσπάθειες παρέμβασης στους μηχανισμούς της αγοράς σε μια τόσο σημαντική βιομηχανία θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίησή της και θα απειλήσουν ολόκληρη την αγορά πετρελαίου, η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. «Αυτό θα το πληρώσουν πρώτα απ’ όλα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν υψηλές τιμές σήμερα, λόγω των κυρώσεων», είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας σχετικά με την διακοπή των διευκολύνσεων στις χορηγήσεις θεωρήσεων εισόδου για τους ρώσους πολίτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «παράλογη και γελοία» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια απόφαση που θα κάνει τη χορήγηση βίζας στους Ρώσους πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση ήταν η πλήρης απαγόρευση βίζας στους ρώσους πολίτες και που σθεναρά υποστήριξαν οι Βαλτικές χώρες, η Πολωνία και η Φινλανδία. Η τελευταία προχώρησε σήμερα σε άμεση μείωση των θεωρήσεων σε ρώσους πολίτες στο ένα δέκατο.
Σχετικά με την μετάβαση της αντιπροσωπείας επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ υπό τον ΟΗΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στο Ενεργοντάρ, τελικά αυτή κατέστη δυνατή. Με επικεφαλής τον διευθυντή της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέφθηκε σήμερα για αρκετές ώρες το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό αλλά ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Γκρόσι ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι: “Δεν πάμε πουθενά. Ο ΙΑΕΑ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται, θα μείνει εδώ”. “Θα έχουμε συνεχή παρουσία εκεί, στο εργοστάσιο με μερικούς από τους εμπειρογνώμονες μου” που θα μελετήσουν σε βάθος την κατάσταση. “Έχουμε πολλή δουλειά εδώ για να αναλύσουμε ορισμένες τεχνικές πλευρές”. “Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε επανειλημμένα”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του σε ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις έδαφος. “Δεν έχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται”.
Ένα μέρος της αποστολής του ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την “Κυριακή ή τη Δευτέρα” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και η ΙΑΕΑ σκοπεύει να “έχει συνεχή παρουσία” στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής, δήλωσε ο Γκρόσι χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. “Μπορέσαμε να επισκεφθούμε όλο τον χώρο. Ήμουν μέσα στις μονάδες, είδα το σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλα δωμάτια, τις αίθουσες ελέγχου”, είπε.
Νωρίτερα, η ουκρανική κρατική εταιρία ατομικής ενέργειας Energoatom δήλωσε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στο κλείσιμο του ενός από τους μόλις δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού, ενώ η Μόσχα δήλωσε πως απέτρεψε μια ουκρανική προσπάθεια να καταληφθεί το εργοστάσιο, πριν φθάσει η αποστολή της ΙΑΕΑ. Ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης της περιοχής της Ζαπορίζια, Γεβγκένι Μπαλίτσκι, δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό της Ενεργοντάρ που κατέστρεψε επίσης τρία νηπιαγωγεία και το Σπίτι του Πολιτισμού, ενώ το πρωί σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έως 60 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τον ποταμό Δνείπερο, που χωρίζει την περιοχή που κατέχουν οι δύο πλευρές, με βάρκες στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σε μια «πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, με σκοπό να διαταραχθεί η επίσκεψη του ΙΑΕΑ. Περίπου 40» εξ αυτών των ουκρανών στρατιωτών σκοτώθηκαν, ενώ τρεις Ουκρανούς αιχμαλωτίστηκαν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στους γάλλους πρεσβευτές στους οποίους εξέθεσε τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής, ότι: “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ πόλεμο”. Επίσης είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει την μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά προειδοποίησε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία. “Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι κομβικής σημασίας γιατί ο διχασμός είναι ένας από τους στόχους του ρωσικού πολέμου”. Ο διάλογος με την Μόσχα είναι επιτακτικός προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης και τελικά να τεθούν οι όροι για μια ειρήνη κατόπιν διαπραγμάτευσης, την οποία μόνο η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει, επισήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα τη Μολδαβία με στρατιωτική αναμέτρηση, λέγοντας ότι: “Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον (πρώην πρόεδρο της Γεωργίας) Σαακασβίλι”, δήλωσε ο Λαβρόφ. Περιοχή που στη συνέχεια, μαζί με την Αμπχαζία, τους αναγνωρίστηκαν από την Μόσχα η ανεξαρτητοποίησή της και ελέγχονται από την Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου