30 Ιουλίου 2022

Σύρος: Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σύρου για την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στον απόηχο της ολιγόλεπτης συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μ.Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής της στις 20/7/2022 στο Νοσοκομείο μας, παρουσία του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κου Χ.Ροϊλού, του Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Μ.Ζουλουφού και των βουλευτών Κυκλάδων κας Κ.Μονογιού και κου Φ.Φόρτωμα, σας ενημερώνουμε ότι από την πλευρά μας τέθηκαν τα πάγια θέματα – προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, τα οποία εκθέσαμε κατά το παρελθόν τόσο στον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο νησί μας, καθώς και στον Υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου. Είναι τα ίδια θέματα που μας έχουν οδηγήσει να καλέσουμε τους κατοίκους της Σύρου σε κινητοποιήσεις μαζί μας:

  • εστιάσαμε ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της υποστελέχωσης και της ανάγκης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, της άρσης των αναστολών (που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η εμμονική άρνησή της δε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα), της μονιμοποίησης των πολυπληθών εκτάκτων εργαζομένων του Νοσοκομείου οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης τονίσαμε ότι είναι ακατανόητη η εμμονή της κυβέρνησης να απολύσει τις καθαρίστριες και να επαναφέρει εργολάβο, κίνηση η οποία θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για το Νοσοκομείο (στο Νοσοκομείο της Νάξου διπλασίασε το κόστος καθαριότητας για το ίδιο παραγόμενο έργο, δυσχεραίνοντας παράλληλα τις εργασιακές συνθήκες και την αποζημίωση των καθαριστριών)

  • επισημάναμε τον κίνδυνο στην λειτουργία του Νοσοκομείου ως δευτεροβάθμιας δομής λόγω σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό κομβικών τμημάτων (πχ στα εργαστήρια που λειτουργούν αποκλειστικά χάρη σε ολιγοήμερες μετακινήσεις ιατρών από άλλες Μονάδες Υγείας)

  • υπογραμμίσαμε ότι η εξάμηνη παράταση εργασίας που δόθηκε στους υπό συνταξιοδότηση Διευθυντές Χειρουργικής και Καρδιολογικής Κλινικής δίνει προσωρινή λύση, μεταθέτοντας το πρόβλημα για το τέλος του έτους και συνεπώς μέχρι τότε είναι κρίσιμο να βρεθεί μόνιμη λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα. Η ίδια λύση πρέπει να δοθεί και για ακόμα 3 ιατρούς (1 συντονιστή Διευθυντή και 2 μονήρους ειδικότητας) που επίσης θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους

  • αναφερθήκαμε στην εξάντληση που βιώνει τα 2 τελευταία χρόνια το προσωπικό. Το νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της κλινικής covid, παίζει ως μπαλαντέρ σε διάφορα τμήματα, προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες στο πρόγραμμα εργασίας που προκύπτουν εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης

Η κα Υπουργός και ο κος Διοικητής της 2ης ΥΠΕ μας άκουσαν προσεκτικά και μας απάντησαν ότι το Νοσοκομείο μας είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα επαρχιακά αλλά και κεντρικά Νοσοκομεία, ενώ μας παρουσίασαν δείκτες σύμφωνα με τους οποίους το Νοσοκομείο μας προφανώς συγκρίνεται σε στελέχωση με το Memorial, αφού -σύμφωνα με εκείνους (στα χαρτιά)- αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για τρεις νοσηλευόμενους! Σε απάντηση αυτού, καλέσαμε την κα Υπουργό να επισκεφτεί μια κλινική κατά τη διάρκεια της νύχτας για να διαπιστώσει ότι το πραγματικό νούμερο είναι 1 προς 25 ή και χειρότερα κάποιες μέρες. Ειδικότερα, η κα.Υπουργός μας είπε ότι:

  • η Αυτοτελής Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δεν προβλέπεται να έχει δικό της ιατρικό προσωπικό επειδή έχει μόνο (!) τρεις κλίνες. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι προκηρύξεις πρόσληψης των ιατρών που θα στελέχωναν τη ΜΑΦ, ξεκάθαρα έγραφαν ότι προσλαμβάνονται για τη ΜΑΦ και κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν με βάση τα σχετικά προσόντα που διέθεταν. Πως μπορεί αλήθεια ένας καρδιολόγος να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές μονάδες (Αυξ.Φροντίδας και Εμφραγμάτων) για να παρακολουθεί στενά, σε 24ωρη βάση μέχρι και 3 + 3 ασθενείς, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ανά πάσα στιγμή; Και σε τι συνίσταται η «Αυτοτέλεια» της Αυτοτελούς Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας αν δεν έχει το δικό της προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό);

  • στο ζήτημα της υποστελέχωσης που της θέσαμε (1/3 των οργανικών θέσεων κενό) αντιπαρέθεσε ότι το ποσοστό κάλυψης κλινών του νοσοκομείου μας είναι 40% άρα έχουμε περισσότερους εργαζόμενους από όσους χρειαζόμαστε. Το ποσοστό αυτό όμως (40% κάλυψη) είναι ένας μέσος όρος που δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα (πχ η παθολογική κλινική έχει κάθε μήνα ποσοστά κάλυψης 80-110%, ενώ η παιδιατρική έχει 0-20% και έτσι μετριάζεται ο μέσος όρος). Η πραγματική εικόνα μετριέται από τα οφειλόμενα ρεπό των νοσηλευτών (τις ημέρες που δούλεψαν 6η και 7η βάρδια σε μια εβδομάδα) για να καλύψουν τις κενές βάρδιες ελλείψει προσωπικού, τα οποία έχουν φτάσει σήμερα τα 715! Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1/1/2022 ήταν 480… Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Νοσοκομείο μας, πέρα από τις πλείστες όσες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξ αιτίας της νησιωτικότητας, και αντίθετα από τα Νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, εφημερεύει καθημερινά, 24 ώρες ημερησίως, 365 ημέρες το χρόνο, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις ανάγκες του σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η κα Υπουργός και ο κος Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, δεσμεύτηκαν για την προκήρυξη μόνο 2 θέσεων γιατρών (1 Καρδιολόγο και 1 Παθολόγο – Ογκολόγο) και για 7 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Κατά τα λοιπά, αναφέρθηκαν στις προσλήψεις που θα προκύψουν από παλαιότερες προκηρύξεις του 2018-2020 (1 Βιοπαθολόγο και 1 φυσίατρο και 14 άτομα λοιπό προσωπικό) που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτές τις ίδιες θέσεις επικαλούνται τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όμως για κάποιον λόγο δεν ολοκληρώνονται. Γενικότερα διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τα κενά ιατρικών ειδικοτήτων θα αναπληρώνονται μέσω μετακινήσεων από άλλα Νοσοκομεία (λες και στα άλλα νοσοκομεία περισσεύει προσωπικό) καθώς και με γιατρούς με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, εφόσον υπάρχουν πιστώσεις βέβαια. Το γενικότερο επιχείρημα είναι πως όλα τα Νοσοκομεία τα ίδια προβλήματα έχουν λες και δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι γι’ αυτά και για την επίλυσή τους!!!

Ουσιαστικά δεν μας είπαν τίποτα περισσότερο από αυτά που είχαν αναφέρει και στην συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη στις 9/6/2022 και θεωρούμε ότι η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού έγινε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Ως εκ τούτου, όσο τα μείζονα προβλήματα παραμένουν άλυτα απειλώντας άμεσα την υγεία ΟΛΩΝ, ένας είναι ο τρόπος που έχουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι κάτοικοι της Σύρου και των Κυκλάδων για να εκφράσουν την αγωνία και την απελπισία τους. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Ένωσης των Ιατρών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου, βασικό αίτημα των οποίων είναι η κάλυψη των κενών θέσεων.

Η συνέχεια θα είναι στον δρόμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

  • Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων

  • Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ - Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία

  • Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

  • Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού

  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

  • Αύξηση Μισθών Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου