Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος
Μπορεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την άνοιξη να εμφανιζόταν καθ' όλα έτοιμο για την αντυπυρική περίοδο του καλοκαιριού, παρ' όλα αυτά η πραγματικότητα και οι φωτιές ήρθαν γι' άλλη μια φορά να διαψεύσουν πανηγυρικά την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Έτσι, για ακόμα ένα καλοκαίρι, η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη δηλαδή από τον Έβρο έως το Ρέθυμνο και από τη Λευκάδα έως τη Λέσβο, με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους να υπερβάλλουν εαυτούς για να σώσουν τα σπίτια τους, τα ζώα τους, το πράσινο που τους περιβάλλει πριν όλα αυτά γίνουν αποκαΐδια υπό τους ήχους τους «112» που καλεί άρον-άρον για εκκένωση.
Η κατάργηση επτά Φορέων Εθνικών Δρυμών και Πάρκων σε μια νύχτα
Ωστόσο, φυσικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι άμοιρη ευθυνών αφού, όπως έγινε γνωστό την περίοδο των περασμένων Χριστουγέννων, κατάργησε με ένα ΦΕΚ επτά συγκεκριμένους Φορείς Προστασίας Εθνικών Δρυμών σε όλη τη χώρα, δηλαδή διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Χαρακτηριστικά, με το ΦΕΚ Β' 6191 της 23ης Δεκεμβρίου 2021 και ύστερα από σχετική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, που ελήφθη την 6η και 7η Δεκεμβρίου 2021, έπαψαν να ισχύουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σε επτά συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτές είναι οι εξής:
- Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
- Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
- Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
- Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
- Εθνικός Δρυμός Ολύμπου
Μέσα στις περιοχές, οι φορείς των οποίων καταργήθηκαν, βρίσκονται η Πάρνηθα που κάηκε πέρσι τον Αύγουστο, ο Υμηττός και η Νοτιοανατολική Αττική όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά τον Ιούνιο, αλλά και το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο το οποίο κοντεύει να γίνει στάχτη καθώς η φωτιά μαίνεται εδώ και τέσσερις ήμερες.
ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.: «Η μόνη έννοια της Ν.Δ. για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις»
Αιχμηρή ήταν, άλλωστε, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που εκδόθηκε την 26η Δεκεμβρίου 2021, με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτη Φάμελλο, να επισημαίνει πως «η μόνη έννοια της Ν.Δ. για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνεται: «Με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12), καταργούνται οι Φορείς σε Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με "γαλάζια κριτήρια", οι εργαζόμενοι "μένουν στον αέρα", εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019 και οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη Ν.Δ. το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων».
Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε: «Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η Ν.Δ. για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Η μόνη έννοια της Ν.Δ. για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μια ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020».
Ακόμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται. Για τον λόγο αυτόν, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπεται ότι θα είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν "υπό ομηρία"».
Δασαρχείο Σουφλίου: Τέσσερις δασοφύλακες για έκταση 800.000 στρεμμάτων
Με τη φωτιά στο Δάσος Δαδιάς, που βρίσκεται στο Σουφλί, να μαίνεται καταστρέφοντας το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής, έχει επισημανθεί από το δασαρχείο της περιοχής πως υπάρχουν μόλις τέσσερις δασοφύλακες για συνολική έκταση 800.000 στρεμμάτων, ενώ δασολόγος… αγνοείται.
Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας evros24.gr, την Παρασκευή 17 Ιουνίου έγινε επίσκεψη κλιμακίου της Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ στο Δασαρχείο Σουφλίου ως συνέχεια των συναντήσεων με εργαζόμενους σε όλες τις δασικές υπηρεσίες του Νομού. Από τις συζητήσεις προέκυψαν τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα Δασαρχεία της περιοχής, δηλαδή η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση αυτών των πολύ σημαντικών κρατικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι τα μεγάλα προβλήματα και οι αιτίες είναι η σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών σχετικά με την οργάνωση της δασοπροστασίας, η συρρίκνωση των υποδομών, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ειδικά για ένα τέτοιο δασαρχείο υπεύθυνο μιας έκτασης 800.000 στρεμμάτων έχει μόνο τέσσερις δασοφύλακες, δηλαδή με ευθύνη περιοχής 200.000 στρεμμάτων για τον καθέναν.
Πέραν αυτών, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας δασολόγος, καθώς επίσης ότι ο τελευταίος διοικητικός υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα χρέη να εκτελούνται από τους υπόλοιπους λιγοστούς υπαλλήλους διαφορετικών καθηκόντων.
Φυσικά, όλα αυτά σε ένα δασαρχείο που έχει στον χώρο ευθύνης του το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, μια προστατευόμενη δασική περιοχή 428 τετραγωνικών χιλιόμετρων, μέρος του οποίου είναι αυστηρά προστατευόμενο και μοναδικής περιβαλλοντικής άξιας, από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου