Η καταγγελία του επικεφαλής του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator είναι τόσο σοβαρή που δημοσιεύτηκε χθες στο Reuters και αποσιωπήθηκε ή «θάφτηκε» χθες από την πλειονότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Η στοχοποίηση ενός πολιτικού αρχηγού αλλά και η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ δείχνουν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστηματική πρακτική στην οποία εμπλέκονται και κρατικές υπηρεσίες. Υπόλογοι να δώσουν απαντήσεις για την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έθεσε από την πρώτη στιγμή την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, ο γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και βέβαια ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Λέει την αλήθεια άραγε το Μαξίμου, ότι δεν έχει στην κατοχή του το επίμαχο λογισμικό; Και αν αυτό ισχύει, τότε γιατί έχει... επιτρέψει στους ιδιώτες να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα το Predator στη χώρα; Εχουν εκπαιδευτεί άραγε στελέχη της ΕΥΠ στη χρήση αυτού του λογισμικού;
Οπως προκύπτει, όμως, απαντήσεις οφείλουν να δοθούν από το Μαξίμου όχι μόνο στον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και σε υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές ή σε συσχετιζόμενα με αυτούς πρόσωπα, τα οποία φαίνεται πως τουλάχιστον κατά το 2021 έπεσαν και αυτά θύματα απόπειρας εγκατάστασης του ίδιου λογισμικού με παραπλανητικά μηνύματα που έλαβαν στα κινητά τους. Αγνωστο παραμένει –προς το παρόν– αν και πόσοι εξ αυτών τελικά χακαρίστηκαν.Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι του 2020 η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μήνες τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη επικαλούμενη εθνική ασφάλεια. Οταν ο δημοσιογράφος ρώτησε την ΑΔΑΕ αν παρακολουθείται, τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο με μια παράνομη και αντισυνταγματική τροπολογία, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Κουκάκη για τις υποκλοπές σε βάρος του. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, το κινητό του δημοσιογράφου χακαρίστηκε από το λογισμικό Predator.
Εταιρείες
Πριν από λίγους μήνες, έρευνες του έγκυρου ινστιτούτου CitizenLab και του Μeta του Facebook για το Predator άφηναν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μεταξύ των πελατών του να συγκαταλέγεται η ελληνική κυβέρνηση. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις (ΙnsideStory, Reporters United-«Εφ.Συν.») για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη και ένα νήμα που συνδέει –μέσω εταιρειών και φυσικών προσώπων– την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το παράνομο Predator με την εταιρεία Krikel, η οποία φέρεται να έχει προμηθεύσει την ΕΥΠ με λογισμικό υποκλοπών.Στις 4 Μαΐου 2022 ο Θανάσης Κουκάκης διά του νομικού του συνηγόρου καταθέτει υπόμνημα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με το οποίο ζητά να διερευνηθούν 5-6 συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί που σχετίζονται με τις εταιρείες Intellexa και Krikel. Η ΕΑΔ με επικεφαλής διοικητή (μέχρι πρότινος) τον κουμπάρο του πρωθυπουργού, Αγγ. Μπίνη, ισχυρίζεται πως η εντολή ελέγχου που έχει δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο!
Κόστος
Από παλαιότερη διαρροή e-mails στο Wikileaks, η Ελλάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται για λογισμικά κατασκοπίας τουλάχιστον από το 2011, ωστόσο όπως προέκυπτε τότε το βασικό εμπόδιο για μια τέτοια προμήθεια ήταν το κόστος. Ως προς αυτή την παράμετρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κυβερνητική σπουδή να δημιουργηθεί μια αυτοτελής υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ, το περίφημο ΚΕΤΥΑΚ, που υπάγεται απευθείας στον διοικητή και μπορεί να υπογράφει απόρρητες συμβάσεις υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας («Εφ.Συν.», 14.11.2021, «Ποιος μας φυλάει από τους φύλακες;»).
*****
- Δυσφορία στις Βρυξέλλες για τις παρακολουθήσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ανησυχία έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η νέα αποκάλυψη για απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ίδιος φρόντισε να στείλει ενημερωτικές επιστολές στους αρμοδίους της Ευρ. Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως διαβεβαίωσε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής, Κρίστιαν Γουίγκαντ, η επιστολή προς την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και τον αρμόδιο επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς έχει ήδη διαβιβαστεί. Ο ίδιος, ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Ευρ. Επιτροπή «δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις».
Σύμφωνα όμως με άλλη διπλωματική πηγή, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται από «ορισμένες κυβερνήσεις». Ο διπλωμάτης δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, αφού πάγια θέση της Επιτροπής είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απλώς απαράδεκτη.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που μια τέτοια είδηση αναστατώνει τους θεσμούς. Πριν από λίγο καιρό, η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε κλονίσει τις Βρυξέλλες. Η υπόθεση συμπεριλήφθηκε στη φετινή Εκθεση για το Κράτος Δικαίου, η οποία περιλαμβάνει παρατηρήσεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού –στο δε κεφάλαιο για την Ελλάδα αποτυπώνεται αυτό το θέμα.
Οπως έχουν επανειλημμένα τονίσει οι ειδικοί των Βρυξελλών, τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι αυτές σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. Η Ευρ. Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι αποκαλύψεις έχουν τραβήξει την προσοχή και πολλών ευρωβουλευτών, πολύ δε περισσότερο της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί για τις παρακολουθήσεις με σύγχρονα λογισμικά.
«Είναι πολύ ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει ξανά στην Ελλάδα. Πολλές φορές επικεντρώνουμε την έρευνα και κριτική μας στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, όμως εμένα με ανησυχεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Και οι σημερινές αποκαλύψεις με την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με επιβεβαιώνουν. Γιατί δεν είναι μόνο ευρωβουλευτής, είναι και πρόεδρος του τρίτου κόμματος», μας λέει η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’Βελτ από τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους (η πολιτική οικογένεια του κόμματος Μακρόν).
Η Ιντ’Βελτ είναι μέλος της ειδικής Επιτροπής του Ε.Κ. και ήδη έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε χώρες όπου έχουν καταγραφεί συνακροάσεις με λογισμικά όπως το Pegasus. Οπως μας εξηγεί, για το Predator που επιχείρησε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα πράγματα είναι θολά. «Περιστατικά παρακολούθησης έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι λογισμικό που χρησιμοποιούν μόνο οι κυβερνήσεις. Για το Pegasus το ξέρουμε πια, άλλωστε χρειάζεται άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και για τις εξαγωγές στη βιομηχανία όπλων! Το Predator είναι πιο μπερδεμένο. Ανήκει σε κονσόρτσιουμ που έχει σχέση με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος. Την περασμένη εβδομάδα στείλαμε επιστολή στον –ας τον πούμε– γενικό διευθυντή, έναν Ισραηλινό πολίτη που διέμενε στην Κύπρο και τώρα –αν δεν κάνω λάθος– διαμένει στην Ελλάδα. Γενικά, δεν έχουμε πληροφορίες και είναι δύσκολο να βρούμε», λέει.
«Πιστεύω πάντως ότι, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν βρίσκεται πίσω από τη χρήση του Predator, όπως τουλάχιστον δήλωνε για τον Θανάση Κουκάκη, πρέπει να ενδιαφερθεί να διαπιστώσει ποιος κρύβεται πίσω. Γιατί πρόκειται για έγκλημα και το να το υποτιμά κανείς δεν είναι σοφό», τονίζει.
«Και όλο αυτό συμβαίνει στη χώρα όπου
πριν από έναν χρόνο είχαμε τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου και απ’ ό,τι
γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν ύποπτος για τον φόνο του. Μιλάμε για μια
χώρα που δημοσιογράφοι έχουν υποστεί εκφοβισμό και παρενοχλήσεις, που
έχουν κατηγορηθεί για τις αποκαλύψεις τους στην υπόθεση Novartis. Αν
ήμουν λοιπόν ελληνική κυβέρνηση θα ήθελα να διαλευκανθούν τα περιστατικά
πλήρως. Αλλά δεν είμαι ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου