29 Ιουλίου 2022

Ανιχνευτής Ελληνικών Τάνκερ #2: «Όλοι Μαζί Μπορούμε» να μεταφέρουμε πετρέλαιο απ’ τη Ρωσία (ΕΙΚΟΝΕΣ, ΠΙΝΑΚΕΣ, VIDEO)


Το Reporters United δημοσιεύει τα νέα δεδομένα του Ανιχνευτή Ελληνικών Τάνκερ, μιας δημοσιογραφικής έρευνας που καταγράφει όσους Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο και αέριο από τα ρωσικά λιμάνια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ανανεωμένα στοιχεία καλύπτουν περισσότερες από 100 μέρες πολέμου και αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για το ποιοι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ανάμεσά τους παραμένουν οι τρεις καναλάρχες (Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μαρινάκης), καθώς και το ίδρυμα Ωνάση.
 
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη / Marine Traffic

«Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από τις αγριότητες που διαπράττονται εναντίον του αθώου Ουκρανικού λαού και καταδικάζουμε την εισβολή του Ρωσικού κράτους».
Γιάννης Αλαφούζος, Πρόεδρος Okeanis Eco Tankers, Ετήσια Έκθεση, Απρίλιος 2022.

Τον περασμένο Μάιο το Reporters United ξεκίνησε τον Ανιχνευτή Ελληνικών Τάνκερ στη Ρωσία, ένα εγχείρημα δημοσιογραφίας δεδομένων που αφενός καταγράφει όλα τα πλοία ελληνικών συμφερόντων που εν μέσω πολέμου μεταφέρουν ορυκτά καύσιμα από ρωσικά λιμάνια, αφετέρου εντοπίζει τον πλοιοκτήτη τους, φτάνοντας την ιδιοκτησία των καραβιών – όπου είναι δυνατό – μέχρι φυσικού προσώπου.

Η πρώτη δημοσίευση της έρευνας (Ανιχνευτής Τάνκερ: Όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω πολέμου, 17.5.2022) περιελάμβανε δεδομένα για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου και αερίου από την ελληνική και τη διεθνή ναυτιλία την περίοδο 9 Μαρτίου – 30 Απριλίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε αυτό το χρονικό διάστημα το 52% των πλοίων που μετέφεραν ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία ήταν ελληνικά.

Σήμερα δημοσιεύουμε τα ανανεωμένα δεδομένα του Ανιχνευτή Τάνκερ, τα οποία αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Παράλληλα, παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα στοιχεία για την περίοδο 9 Μαρτίου – 30 Ιουνίου, τα οποία προσφέρουν τη μεγάλη εικόνα για τις εθνικότητες και τους πλοιοκτήτες που μεταφέρουν ρωσικά καύσιμα, καθώς καλύπτουν πάνω από 100 μέρες πολέμου στην Ουκρανία.

Ευρήματα

Ας δούμε τα βασικά συμπεράσματα του ανανεωμένου Ανιχνευτή Τάνκερ:

  1. Πάνω από το 50% (σε χωρητικότητα) των πλοίων που μεταφέρουν ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία εν μέσω πολέμου (9 Μαρτίου – 30 Ιουνίου) είναι ελληνικά, με το ποσοστό των μεταφορών από τους Έλληνες εφοπλιστές να παραμένει ουσιαστικά αμείωτο τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο.
  2. Στο τοπ πέντε των Ελλήνων εφοπλιστών βρίσκονται ο Γιώργος Οικονόμου, ο Ανδρέας Μαρτίνος, ο Νικόλας Μαρτίνος, ο Γιώργος Προκοπίου και ο Δημήτρης Προκοπίου. 
  3. Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μαρινάκης: Την ώρα που τα κανάλια τους στρέφονται κατά της Ρωσίας για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι εφοπλιστές ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να μεταφέρουν καύσιμα από τα ρωσικά λιμάνια. 
  4. Το Ίδρυμα Ωνάση παραμένει στη λίστα με τους μεταφορείς ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με ακόμα ένα δρομολόγιο της ναυτιλιακής εταιρείας του ιδρύματος να μεταφέρει πετρέλαιο για τον μήνα Μάιο.
  5. Παρά τη ρητή και δημόσια δέσμευσή της ότι θα σταματήσει να μεταφέρει ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η Μαρία Αγγελικούση συνεχίζει τις μεταφορές με τέσσερα δρομολόγια το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. 

100 μέρες πολέμου: Οι Έλληνες εφοπλιστές παραμένουν πρώτοι στις μεταφορές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία

Τον Μάιο τα ελληνικά πλοία μετέφεραν το 49% των ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παραμένει αξιοσημείωτη η απόσταση των Ελλήνων εφοπλιστών από την υπόλοιπη παγκόσμια ναυτιλία, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, δεύτερη και τρίτη χώρα στις μεταφορές, είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά (10% και 5% αντίστοιχα) στο ίδιο χρονικό διάστημα...

-ΔΕΙΤΕ εδώ τη συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας εκτενούς έρευνας με σχετικές εικόνες, πίνακες και ένα ΒΙΝΤΕΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου