EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΛΙΑΡΑΣ |
Οσοι πίστεψαν ότι το θέμα της κατάργησης των ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται το Αγρόκτημα του ΑΠΘ και τα δάση στο Περτούλι και τον Ταξιάρχη έληξε μετά την ψήφιση και της επίμαχης διάταξης του άρθρου 296 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων θα διαψευστούν οικτρά, διότι «ο αγώνας μόλις ξεκίνησε», όπως προαναγγέλλουν με χθεσινή ανακοίνωσή τους ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και οι καθηγητές πρόεδροι των Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας.
Η ανακοίνωση αποτελεί κόλαφο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, που στήριξε, αν δεν «υπέθαλψε», το σχετικό άρθρο, καθώς, όπως τονίζουν, «ως διοίκηση της Σχολής θεωρούμε ότι τόσο ο τρόπος ψήφισης όσο και το περιεχόμενο του άρθρου 296 αποτελεί πρωτόγνωρο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα εμπαιγμό δύο ιστορικών Τμημάτων και αφήνει ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της μεθόδευσης».
«Η δύναμή μας»
Στο κείμενο (φέρει τις υπογραφές των: Απόστολου Π. Αποστολίδη, κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Χρήστου Δόρδα, προέδρου Τμ. Γεωπονίας & Ταμείου του Αγροκτήματος, Ιωάννη Γήτα, πρόεδρου του Ταμείου Δασών, Θέκλας Τσιτσώνη, πρόεδρου Τμ. Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Στέφανου Κουνδουρά, νεοεκλεγέντος προέδρου Τμήματος Γεωπονίας, Αλέξανδρου Δημητρακόπουλου, νεοεκλεγέντος προέδρου Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος) τονίζεται χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε και ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος ώστε η διάταξη αυτή να μην ισχύσει για τα δύο ΝΠΔΔ. Δύναμή μας η ομοθυμία των μελών της Σχολής και η συγκινητική συμπαράσταση από την κοινωνία και τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς».
Εχει ενδιαφέρον ότι για το θέμα -που μόνο η «Εφ.Συν.» ανέδειξε στις διαστάσεις του με συνεχή δημοσίευματα- η κυβέρνηση επέμεινε χθες στις αοριστολογίες και στον κενό περιεχομένου λόγο της, με τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο να διαπιστώνει ανερώτητος στον μονόλογό του στον ΣΚΑΪ πως «αυτό που μου έκανε εντύπωση από την αντιπολίτευση ήταν ότι ήταν τόση η ένδεια επιχειρημάτων τους που είχαν εντοπίσει όλη τους την κριτική σε ένα άρθρο με το οποίο για γραφειοκρατικούς λόγους συγχωνεύονται δύο ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ΑΠΘ με εκείνον στον οποίο ανήκαν, στο ίδιο το Αριστοτέλειο. Το Αγρόκτημα και το Δάσος του Αριστοτελείου. Θεωρήθηκε ξεπούλημα του δάσους ότι επιστρέφουν στο Αριστοτέλειο!».
Μπορεί ο υφυπουργός διά της απαξίωσης του συνόλου της αντιπολίτευσης να νομίζει ότι «απαντά», ωστόσο δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τα τμήματα Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ, που στην ανακοίνωσή τους θυμίζουν ότι έχουν ιστορία 100 χρόνων, βρίσκονται «σταθερά στις πρώτες (αν όχι στην πρώτη) θέσεις στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και οικονομικών πόρων ανά μέλος ΔΕΠ στο ΑΠΘ, ενώ τα δύο Τμήματά τους κατατάσσονται σταθερά στην κορυφή των αντίστοιχων ελληνικών Τμημάτων και ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου» και τα οποία εδώ και 80 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης και έρευνάς τους το πραγματώνουν στο Αγρόκτημα και στα δύο δάση.
Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρύτανης να απαντήσουν στο γεγονός ότι χωρίς καμιά διαβούλευση, χωρίς καμία αιτιολογική έκθεση, κατήργησαν τα δύο ΝΠΔΔ, «παρά τις έντονες προσπάθειες και εκκλήσεις του συνόλου των καθηγητών της Σχολής μας, των 42 προσωπικοτήτων και επικεφαλής φορέων που υπέγραψαν για την απόσυρση της διάταξης (σήμερα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος) και των εκατοντάδων πολιτών που εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους…», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου