27 Ιουλίου 2022

Ενέργεια: Επιδότηση καταναλωτών με... δικά τους χρήματα - Στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα η μέση τιμή που ανακοίνωσαν ΔΕΗ και ιδιώτες (ΠΙΝΑΚΑΣ)


Στέργιος Ζιαμπάκας

Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το κόστος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Αύγουστο, με χρήματα που προέρχονται από όσα έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες μέσω υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών ή μέσω φόρων ● Στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα η μέση τιμή που ανακοίνωσαν ΔΕΗ και ιδιώτες ● Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα η τελική χρέωση, κατά την κυβέρνηση.

Καυτές αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος επιφύλαξαν οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν χθες από πλευράς προμηθευτών για τον Αύγουστο. Οι πρώτες χρεώσεις στα οικιακά τιμολόγια μετά την –υποτιθέμενη– κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κυμαίνονται μεσοσταθμικά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,5 ευρώ/kWh), με την κυβέρνηση να υπόσχεται απορρόφηση των αυξήσεων στο μεγαλύτερο μέρος τους ανακοινώνοντας ένα ποσό-μαμούθ επιδοτήσεων, αλλά αποκρύπτοντας το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πόρων που θα «ανακουφίσουν» τις τσέπες των καταναλωτών, προέρχεται από τις ίδιες τις τσέπες τους και από χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει μέσω αυξημένου κόστους ενέργειας και φόρων.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ –που συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη μάζα καταναλωτών– ανακοινώθηκε βασική χρέωση 0,486 ευρώ/kWh (για κατανάλωση έως 2.000 kWh το τετράμηνο και πάγιο 3,5 ευρώ/μήνα). Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, η κυβερνητική επιδότηση για τον Αύγουστο θα κυμανθεί οριζόντια (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς το όριο των 300 kWh, που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς επιδοτήσεων) στα 337 ευρώ/MWh, κάτι που ισοδυναμεί με 0,337 ευρώ/kWh.


Αρα, σε έναν καταναλωτή με οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ το κόστος υπολογίζεται σε 0,149 ευρώ/Kwh. Ποσό αυξημένο κατά 35% (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης) συγκριτικά με τη βασική τιμολόγηση της ΔΕΗ (0,11 ευρώ/Kwh) που ίσχυε πέρυσι τέτοια εποχή – και υπερ-τετραπλάσιο αν αφαιρεθούν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς όπου υπολογιζόταν η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι αυξήσεις υπολογίζονται στο 15% από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με δήλωση των τομεαρχών Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκ. Φάμελλου και Πέτης Πέρκα, αν εφαρμοζόταν ο μαθηματικός τύπος της ρήτρας για τη ΔΕΗ η χρέωση θα ήταν 0,42 ευρώ/kWh, εφόσον θα έβγαινε με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή Ιουλίου 340 ευρώ/μεγαβατώρα (0,34 ευρώ/kWh), η οποία θα προστίθετο στο σταθερό τιμολόγιο (0,11 ευρώ/kWh) και θα αφαιρούνταν η έκπτωση του 30%. «Και ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν τιμές στην ευρύτερη περιοχή των 500 ευρώ/ΜWh, δηλαδή ακόμα πιο υψηλές», προσθέτουν οι δυο τομεάρχες.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβερνητική επιδότηση για τον Αύγουστο θα ανέλθει συνολικά στο 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας:

■ το 90% της αύξησης σε όλες (κύριες και μη) τις κατοικίες,

■ το 100% της αύξησης στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), όπου η επιδότηση θα ανέλθει σε 0,377 ευρώ/kWh (377 ευρώ/MWh),

■ το 80% της αύξησης στις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVA, όπου η επιδότηση θα ανέλθει σε 0,3 ευρώ/kWh (300 ευρώ/MWh),

■ το 82%-99% των αγροτικών τιμολογίων

■ το 67% της αύξησης των βιομηχανικών τιμολογίων (όπου η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ/MWh ή αλλιώς 0,25 ευρώ/KWh)

■ ενώ για το φυσικό αέριο η επιδότηση θα ανέλθει σε 30 ευρώ/θερμική MWh.

Ασαφές είναι τι ποσό ακριβώς από το 1,136 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τον Αύγουστο και άλλα 100 εκατ. για τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για χρήματα που έχουν ήδη προπληρωθεί από τους πολίτες, είτε μέσω φόρων είτε μέσω των υπερκερδών που επιβάρυναν τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο μηχανισμός που δεσμεύει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συγκέντρωσε τον Ιούλιο 500 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα επιστρέψουν και πάλι στα ταμεία των παραγωγών ενέργειας μέσω των κρατικών επιδοτήσεων. Το δε ζητούμενο, που ήταν να μπει φρένο στο ράλι τιμών, δεν επετεύχθη όπως φαίνεται: μετά από ένα άλμα-ρεκόρ στα 466,03 ευρώ/MWh χθες, η μέση χονδρική τιμή παραμένει υψηλή και για σήμερα κυμαίνεται στα 452,76 ευρώ/MWh, δείχνοντας ισχυρές τάσεις διατήρησης των υψηλών επιπέδων στις τιμές και μεγάλες πιθανότητες για μεγάλες επιβαρύνσεις των κρατικών ταμείων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν εμφανίζει προθέσεις να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεών του ο υπουργός Περιβάλλοντος έσπευσε πριν από όλα να συγκρίνει το ελληνικό με το ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας ότι το πρώτο συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη των παραγωγών ενώ το δεύτερο «μόλις 250 εκατ. ευρώ». Δεν ανέφερε, ωστόσο, ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή έσπαγε ρεκόρ φτάνοντας στα 466,03 ευρώ/MWh, στην Ισπανία η αντίστοιχη τιμή ήταν 3 φορές μικρότερη (158,02 ευρώ/MWh)!

Τέλος, για τους καταναλωτές που ήθελαν να συγκρίνουν τις νέες χρεώσεις η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε το απόλυτο χάος: λίγες ήταν οι εταιρείες που τήρησαν τις υποδείξεις του νόμου για σαφή ενημέρωση των καταναλωτών και ανάρτηση των νέων χρεώσεων σε σαφές και ευδιάκριτο σημείο.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από "Εφ.Συν." 

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ και τα ακόλουθα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου