Μπροστά στους παγκόσμιους τριγμούς, συμφωνήθηκε από Ουκρανία και Ρωσία, υπό τον ΟΗΕ και τη μεσολάβηση της Τουρκίας, η διάνοιξη θαλάσσιων διαδρόμων εξαγωγής των σιτηρών. Ο Ζελένσκι απάντησε στους Ρώσους ότι μία κατάπαυση του πυρός χωρίς την επαναδιεκδίκηση των απολεσθέντων εδαφών το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο. Ενώ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν το Κίεβο αποδεχθεί τις απώλειές του και διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Αντιδράσεις των χωρών μελών του ευρωπαϊκού Νότου έναντι του Βορρά για την πρόταση των Βρυξελών να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.
Μπροστά στον κίνδυνο πλήρους διατάραξης της επισιτιστικής τροφοδοσίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως, με τις συνεπακόλουθες κοινωνικές εκρήξεις και διακύβευσης του μέλλοντος των κυβερνωσών ελίτ (όπως είδαμε, αφενός στη Σρι Λάνκα, αφετέρου με την πτώση τεσσάρων κυβερνήσεων στην Ευρώπη), τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διάνοιξη διαδρόμων εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων από την Μαύρη Θάλασσα.
Παρουσία του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με μεσολάβηση της Τουρκίας υπογράφηκε σήμερα στο Παλάτι Ντολμά-μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία για τη δημιουργία του «διαδρόμου των σιτηρών», με την οποία Ρωσία και Ουκρανία θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανέναρξη της εξαγωγής γεωργικών αγαθών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Από την πλευρά της Ρωσίας υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και από την πλευρά της Ουκρανίας ο υπουργός Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ. Ως μεσολαβητής υπέγραψε επίσης και ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ στην τελετή παρέστη και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.«Αυτή η συμφωνία θα κλείσει το χάσμα στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων», είπε ο γγ του ΟΗΕ ευχαριστώντας τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του.
Η συμφωνία επετεύχθη μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων και εκτός από την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, επιτρέπεται επίσης στη Ρωσία να εξάγει και λιπάσματα. Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να υπάρχει κοινός έλεγχος στα πλοία που αποπλέουν ή καταπλέουν στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. «Θα διενεργείται έλεγχος των πλοίων που πηγαίνουν σε αυτά τα λιμάνια, με την παρουσία εκπροσώπων των τριών χωρών Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία) και του ΟΗΕ”, είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ. Η συμφωνία δεν προβλέπει αποναρκοθέτηση περιοχών στα χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσα. «Αποφασίσαμε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσουμε ασφαλείς διαδρόμους, τους οποίους θα καθορίσει η ουκρανική πλευρά». Επίσης, «οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν ότι δεν θα επιτίθενται σε πλοία που μεταφέρουν σιτηρά ή άλλα προϊόντα, αλλά και σε λιμενικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας». Συμφωνήθηκε επίσης ένας μηχανισμός που θα εγγυάται την ασφάλεια των διαδρομών παράδοσης, με κέντρο συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ουκρανία βασίζεται στον ΟΗΕ για να εφαρμόσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη Ρωσία». «Έχουμε εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ, ως την κινητήριο δύναμη αυτής της συμφωνίας, ως θεσμό, καθώς και στον γενικό γραμματέα που επενδύει τη φήμη και την ικανότητά του ώστε να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία και να μην την σπάσει η Ρωσία, όπως έχει κάνει με πολλές άλλες συμφωνίες», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου.
Την ίδια ώρα και ως προς τις προτάσεις των Βρυξελών για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατά 15%, ήδη καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από τις χώρες του Νότου έναντι αυτών του Βορρά, που πλήττονται περισσότερο και ζητούν… αλληλεγγύη –κάτι που δεν είχαν κάνει οι ίδιες στο μεταναστευτικό.
«Η πρόταση αυτή ούτε αποτελεσματική, ούτε δίκαιη είναι», τόνισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Τερέζα Ριμπέρα. «Πρόκειται για αβάσιμη πρόταση, που θα οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος», είπε ο πορτογάλος υπουργός Ενέργειας Ζοάο Γκαλάμπα. Σαφή αντίθεση έχουν εκφράσει και οι ιταλικές αρχές, αν και μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι η κατάσταση στη Ρώμη είναι χαοτική. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι, σήμερα, ο πιο αδύναμος κρίκος στην ενεργειακή αλυσίδα της Γηραιάς Ηπείρου δεν είναι ο Νότος, αλλά ο Βορράς. Ο πορτογάλος υπουργός Περιβάλλοντος Γκαλάμπα υπενθύμιζε μάλιστα ότι στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης χρέους του ευρωπαϊκού Νότου, ο Βορράς δεν φάνηκε και τόσο αλληλέγγυος.
Πάντως, ειδικοί εκτιμούν ότι το 15% θα έπρεπε να είναι ο μέσος όρος των 27 και η προσαρμογή του στόχου αυτού σε κάθε χώρα θα πρέπει να συνδέεται με τον βαθμό ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία. Π.χ. οι χώρες της Βαλτικής θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 54%, ενώ άλλες πολύ λιγότερο. Ενώ η Ελλάδα, μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, θα οδηγούσε σε μεγάλους περιορισμούς στη λειτουργία της βιομηχανίας, αλλά και στα νοικοκυριά.
Στην Ρωσία είναι επόμενο να εκδηλώθηκαν νέες αντιδράσεις για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις είναι «παράνομες» και προειδοποίησε ότι θα έχουν «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ασφάλεια και σε τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να οδηγείται σε αδιέξοδο με αξιοζήλευτη επιμονή», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η ρωσική κυβέρνηση διεύρυνε τον κατάλογο των χωρών που φέρουν τον χαρακτηρισμό «μη φιλικές προς τη Ρωσία», σε βάρος των οποίων λαμβάνονται αντίμετρα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Σύμφωνα με αυτά προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) για τέτοιες χώρες να προσλαμβάνουν ρώσους εργαζομένους για τις πρεσβείες τους, τα προξενεία και τα γραφεία αντιπροσωπείας κρατικών φορέων. Ανάμεσα στις χώρες που μπήκαν στη λίστα είναι και η Ελλάδα, καθώς και Δανία, Σλοβενία, Κροατία, Σλοβακία.
Στις τελευταίες δηλώσεις των ρώσων αξιωματούχων ότι οι δυτικοί και ιδίως οι Αμερικανοί παροτρύνουν-καθοδηγούν το Κίεβο να μην δεχθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να επανελέγξει τα χαμένα εδάφη, απάντησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος απέρριψε την προοπτική επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς όρους, λέγοντας ότι μία κατάπαυση του πυρός με την Ρωσία χωρίς την επαναδιεκδίκηση των απωλεσθέντων εδαφών θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στη WSJ, προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στην Ρωσία να διατηρήσει τις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει από την εισβολή του Φεβρουαρίου και θα ενθαρρύνει μια ευρύτερη σύγκρουση, δίνοντας στην Μόσχα την ευκαιρία που χρειάζεται να αναπληρώσει και ανασυγκροτηθεί για τον επόμενο γύρο. «Παγώνοντας τη σύγκρουση με την Ρωσική Ομοσπονδία σημαίνει παύση που της δίνει μια διακοπή για ανασυγκρότηση», τόνισε.
Στη γραμμή της Μόσχας φυσικά ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν το Κίεβο αποδεχθεί τις απώλειές του και διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. “Όλα εξαρτώνται από την Ουκρανία, επί του παρόντος, η ιδιαιτερότητα της στιγμής είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε καλύτερες συνθήκες, αποδεκτές για την Ουκρανία, η οποία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσει να μην απειλήσει ποτέ τη Ρωσία”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον λευκορώσο πρόεδρο, το Κίεβο είναι αυτό που πρέπει να δεχθεί τις παραχωρήσεις και να πάει στις διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη μόνη έξοδο από τη σύγκρουση. Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει για “να μην έχει ποτέ στο έδαφός της όπλα που απειλούν τη Ρωσία”. Ο Λουκασένκο θεωρεί ότι διαφορετικά, τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός του δεν έχει ασχοληθεί ακόμη πλήρως με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Ουκρανία πρέπει να δεχθεί ότι έχουν χαθεί οι περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία στα ανατολικά και στο νότο της χώρα. “Αυτό δεν συζητείται πλέον, θα μπορούσε να είχε συζητηθεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο”.
Ο όρος “αποναζιστικοποίηση” που χρησιμοποίησε η Ρωσία, σχετικά με τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία, “είναι φιλοσοφία. Το σημαντικότερο, είναι η ασφάλεια της Ρωσίας”. Η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι δυτικές χώρες είχαν δώσει στον Πούτιν “τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε”, δηλαδή την αποχώρηση της Συμμαχίας στα σύνορα του 1997 και τη λήξη της προσέγγισης της Δύσης στην Ουκρανία, που η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή. “Γιατί δεν δώσατε αυτές τις εγγυήσεις; Αυτό σημαίνει ότι θέλατε τον πόλεμο”, τόνισε. Ο λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία κατάφερε να πάρει στα χέρια της δύο από τα κανόνια Caesar που η Γαλλία παρέδωσε στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι πουλήθηκαν από Ουκρανούς στην Μόσχα.
Την ίδια ώρα εντάσεις καταγράφονται στο ρωσικό θύλακα της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία. Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο μολδαβικές αρχές σταμάτησαν στα συνορα ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Βιτάλι Ιγκνάτιεφ δηλώνει την πρόθεση για προσχώρηση στην Ρωσική Ομοσπονδία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η ανεξαρτησία της χώρας είναι απόλυτη προτεραιότητα… και συνεπακόλουθα η ελεύθερη προσχώρηση στην Ρωσική Ομοσπονδία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου