26 Ιουλίου 2022

"Μέγα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο! Μειώνουν κατά 50% την φορολογία των εφοπλιστών στα μερίσματα!" - Άρθρο Παρέμβαση του Αντώνη Νταλακογεώργου*


Άρθρο Παρέμβαση

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε επανειλημμένα διάφορα δημοσιεύματα που φιλοξενούν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ότι θα αυξηθεί η εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών από 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε 60 εκατομμύρια…..

Η σχετική ανακοίνωση μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς είναι δυνατόν η βαθιά φιλοεφοπλιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη να έλαβε μια απόφαση με την οποία έστω και συμβολικά αυξάνει το ετήσιο ποσόν της εθελοντικής φορολογικής εισφοράς των εφοπλιστών….

Ερευνώντας περισσότερο το θέμα βρήκαμε λαβράκι…. και σήμερα αποκαλύπτουμε την βρώμικη και προκλητική συναλλαγή κυβέρνησης – εφοπλιστών για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την ανακοίνωση….

Πριν από αυτό όμως θέλουμε να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν την επιχειρηματική φορολογική μεταχείριση που απολαμβάνουν διαχρονικά οι μεγαλοεφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας από το ελληνικό κράτος και όλες έως τώρα τις κυβερνήσεις!

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι είναι ο μοναδικός επιχειρηματικός κλάδος που απολαμβάνει 57 φοροαπαλλαγές οι οποίες είναι κατοχυρωμένες και συνταγματικά!!!

Για να δούμε το εύρος των φοροαπαλλαγών τους σημειώνουμε ότι και τα ποτά μαζί και το ουίσκι που απολαμβάνουν στα πολυτελή γραφεία τους απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ!

Ακόμη χειρότερα για αυτούς, μέχρι και στο χαρτί της τουαλέτας δύνανται να έχουν απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας!!!

Επίσης να σημειώσουμε σε ότι αφορά την φορολόγησή τους αποτελεί παγκόσμια «πατέντα» και πρωτοτυπία τόσο η συνταγματική θεσμοθέτηση των απαλλαγών τους αλλά και αυτή περί εθελοντικής συνεισφοράς….

Πιο ενδιαφέρον είναι να δούμε τα περί εθελοντικής συνεισφοράς που ήταν αίτημα – πρόταση της ΕΕΕ και η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το επικύρωσε ως συμφωνία των δύο κοινωνικών εταίρων…..

Αρχικά μιλούσαν για 120 εκατομμύρια ευρώ ότι θα είναι το ύψος αυτής της εθελοντικής εισφοράς, ακολούθως έγιναν 80 εκατομμύρια και στο τέλος επί περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το συνυποσχετικό που υπογράφτηκε ήταν μόνο 40 εκατομμύρια ευρώ….

Από τον έλεγχο που μπορέσαμε να κάνουμε για το 2018 (σχετικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία δεν δίνονται, λες και αποτελεί κρατικό μυστικό το ποσόν που έχει καταβληθεί έως τώρα από την άθλια συναλλαγή εφοπλιστών και κυβερνήσεων) προκύπτει ότι είχαν καταβληθεί περί τα 31 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 9 εκατομμύρια λιγότερα από αυτό που προέβλεπε το συνυποσχετικό!

Ας προσέξουμε παρακάτω το σημαντικότερο, ότι η φορολογία των εφοπλιστών της ποντοπόρου Ναυτιλίας επί της χωρητικότητας (τονάζ) των πλοίων (αυτή είναι υποχρεωτική) ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ!

Εάν σε αυτό το ποσόν προσθέσουμε για το 2018 και τα 31,5 εκατ. ευρώ το ποσόν που προκύπτει είναι 45 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε τώρα τι συνεισφέρουν «της γης οι κολασμένοι», δηλαδή οι Ναυτεργάτες, (όχι εθελοντικά αλλά υποχρεωτικά) που την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων με την φορομπηχτική τότε πολιτική των κυβερνήσεων η φορολογία τους όχι μόνο αυξήθηκε αλλά υπερδιπλασιάστηκε και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι συνεισφέρουν σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία 55,5 εκατ. ευρώ!!!

Το πλέον εξοργιστικό από όλα είναι το γεγονός ότι μιλώντας πάντα για το 2018 οι εφοπλιστές όχι μόνο δεν κατέβαλαν τα προβλεπόμενα από την συμφωνία, αλλά ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν και πλήρωσαν το ποσό που τους αναλογούσε σε 100 μηνιαίες δόσεις!!

Ανάμεσα σε αυτούς που μπήκαν στην διαδικασία των δόσεων αλλά και των υπολοίπων που δεν κατέβαλαν ούτε μισό ευρώ της εθελοντικής εισφοράς περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα της εφοπλιστικής ελίτ…..

Αυτό που προκύπτει είναι ότι σε σύγκριση στην φορολογία εφοπλιστών – Ναυτεργατών η διαφορά μεταξύ τους είναι τόση και τέτοια που πρέπει ο καθένας μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την ασκούμενη διαχρονικά ναυτιλιακή πολιτική και την σκανδαλώδη πολιτική κράτους και αστικών κυβερνήσεων.

Στην συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για τον αμύθητο εφοπλιστικό πλούτο τον οποίο οι ίδιοι φροντίζουν νυχθημερόν να περνούν στην δημοσιότητα μέσα από τα εξαρτώμενα από αυτούς ΜΜΕ αλλά και τους στρατευμένους και χρυσοπληρωμένους στην υπηρεσία τους «δημοσιογράφους».

-          Η αξία του ελληνόκτητου στόλου αγγίζει τα 160 δις δολάρια.

-          Η ελληνόκτητη ναυτιλία φιγουράρει στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας έχοντας την πρωτιά!

-          Είναι πρώτοι στις αγοραπωλησίες πλοίων στον κόσμο .

-          Ο στόλος τους έχει συνεχή ανοδική - αυξητική πορεία χωρίς να επηρεάζεται  στο ελάχιστο από την οποιαδήποτε κρίση ….

-          Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις στην λίστα των ατόμων που κατέχουν τον μεγαλύτερο πλούτο στον πλανήτη!

-          Την περίοδο της πανδημίας και του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου οι έλληνες εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση στις χρυσοφόρες ναυλώσεις αλλά και στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου που οι τιμές (ναυλώσεων) έχουν εκτοξευτεί σε αστρονομικά και ιλιγγιώδη επίπεδα.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ακόμη αρκετά για τον απίστευτο πλούτο που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους. Θα περιοριστούμε προς το παρόν στα παραπάνω….

Επανερχόμαστε τώρα στην αναφορά μας περί πολιτικο – οικονομικού σκανδάλου.

Όπως προείπαμε (και αυτό δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφιβολία) το ποσόν της εθελοντικής συνεισφοράς ουδέποτε έχει καταβληθεί και εισπραχθεί στο σύνολό του όλα αυτά τα 10 χρόνια!

Τι μηχανεύτηκαν λοιπόν, προκειμένου αυτό το ποσόν που εθελοντικά καταβάλουν να επιχειρήσουν να το καλύψουν ώστε να φανούν περισσότερο συνεπείς στις υποσχέσεις τους;

Σε επαναλαμβανόμενες μυστικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με Μητσοτάκη – Σταϊκούρα και Πλακιωτάκη απαίτησαν να μειωθεί κατά 50% η φορολόγηση επί των κερδών στα μερίσματα (είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ) και το 10% να το κάνουν 5%.

Η συνέχεια είναι ότι ο Σταϊκούρας αφού πήρε το οκ άρχισε να διαφημίζει ότι αυξάνεται η εθελοντική συνεισφορά από 40 στα 60 εκατομμύρια ευρώ αποσιωπώντας όμως ότι αυτό γίνεται με την μείωση στα κέρδη των μερισμάτων!

Ακολούθως το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρόσφατη συνέλευση της ΕΕΕ και η Πρόεδρος έλαβε εξουσιοδότηση από το σώμα να προχωρήσει σε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου από κοινού να δημοσιοποιήσουν την «θεάρεστη» απόφασή τους!!

Με αυτή την επινόηση και την άθλια συναλλαγή εφοπλιστών κυβέρνησης εξασφαλίζουν ντε φάκτο και ντε γιούρε την μείωση κατά 50% στα μερίσματα και επειδή η φορολογική τους συνεισφορά είναι εθελοντική δίνουν την αόριστη υπόσχεση ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των εφοπλιστών που θα καταβάλουν πλέον την εθελοντική εισφορά και έτσι γίνεται εφικτός ο στόχος των 60 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Συμπληρώνουμε εμείς, αφού για 10 χρόνια ουδέποτε το δημόσιο εισέπραξε το συμφωνημένο ποσόν της εισφοράς τους και αυτή την φορά θα πάει στο καλάθι των αχρήστων.

Απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό μας αποτελεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εφοπλιστών που πήρε μέρος στην συνέλευση, αρνήθηκε και καταψήφισε την πρόταση για την εθελοντική εισφορά!!!

Το τραγικό και συνάμα σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι το ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει υποταγμένο πλήρως το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ελέγχει ασφυκτικά τα ΜΜΕ και με τον τρόπο αυτό περνάει το ένα μετά το άλλο τα αιτήματά του που αποτελούν σκανδαλώδη προνομιακή μεταχείριση για την οποία ουδείς κάνει λόγο!!

Η προκλητική μεταχείρισή τους από τις κυβερνήσεις αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό για το οποίο οι ίδιοι προσπαθούν να εξιλεωθούν στο κολυμπήθρα του Σιλωάμ με κάποιες κακόγουστες ευτελούς αξίας δωρεές και ευεργεσίες που είναι ψίχουλα μπροστά στα τερατώδη προνόμια και στην πρωτοφανή κερδοφορία που τους εξασφαλίζει η ασύδοτη (και άνευ ανταγωνισμού) επιχειρηματική τους δράση!

Τέλος για να δούμε και τον περίφημο «πατριωτισμό» τους και την «αγάπη» τους για την ελληνική σημαία, αναφέρουμε ότι μόνο 14% από τα 4.850 ελληνόκτητα πλοία έχουν ελληνική σημαία στην πρύμνη τους, στα δε υπόλοιπα κυματίζουν περήφανα ξένες σημαίες ευκαιρίας!!!

*Νταλακογεώργος Αντώνης, Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου