31 Ιουλίου 2022

156Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ρώσοι λένε ότι τα δυτικά όπλα παρατείνουν τη σύγκρουση και οι Αμερικανοί προειδοποιούν για την προσάρτηση εδαφών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι α δυτικά όπλα στον ουκρανικό στρατό παρατείνουν την αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για οποιαδήποτε προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Γερμανοί βουλευτές ζητούν τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2. Σίριαλ με την τουρμπίνα, οργιάζει το παρασκήνιο για ανταλλαγή αιχμαλώτων, ερίζουν για τον υπεύθυνο του βομβαρδισμού φυλακών.

Την πρώτη τους επικοινωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία 24/2 είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με τις δύο πλευρές να κοινοποιούν τις πλευρές της συζήτησης που εξυπηρετούν τις οπτικές τους στην ουκρανική κρίση.

Κατά το Tass, ο ρώσος υπουργός Σεργκέϊ Λαβρόφ πληροφόρησε τον επικεφαλής του αμερικανικού Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν για «την ρωσική θέση στην κατάσταση στην Ουκρανία, την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, επισημαίνοντας οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ θα επιτευχθούν οπωσδήποτε».

Ο Λαβρόφ επέστησε «την προσοχή στη συνεχιζόμενη παροχή στον ουκρανικό στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα με όπλα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Αυτό το μόνο που κάνει είναι η παράταση της αγωνίας του καθεστώτος του Κιέβου, η συνέχιση της σύγκρουσης και των πολλών απωλειών». Σύμφωνα πάντα με την Μόσχα, «ο αμερικανός υπουργός πληροφορήθηκε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της προώθησης των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων». Όπως είπε ο Λαβρόφ: «Η παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση περιπλέκεται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες δεν τήρηση ακόμη την υπόσχεσή τους για εξαίρεση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων, επισημαίνοντας είναι μη αποδεκτή η χρήση συλλογικά από τη Δύση αυτού του προβλήματος για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα». Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τα περί ανταλλαγής αιχμαλώτων, ο ρώσος υπουργός φέρεται να σύστησε «επιστροφή στον επαγγελματικό διάλογο και στο καθεστώς της ήρεμης διπλωματίας χωρίς εικασίες και ψεύδη».

Από τα δυτικά μέσα γίνεται γνωστό ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του να τηρήσει η Ρωσία τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες αν η Μόσχα προχωρήσει με ύποπτα σχέδια για προσάρτηση τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.  Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είπε στον Λαβρόφ ότι ο κόσμος «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» οποιαδήποτε προσάρτηση ουκρανικού εδάφους, κάτι το οποίο «θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία»

Στο παρασκήνιο πολλά λέγονται σχετικά με ανταλλαγή αιχμαλώτων. Σύμφωνα με αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τους δύο Αμερικανού με τον ρώσο μεγαλέμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα ανπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει τη στρατιωτική αντίδραση από τη Ρωσία. «Εάν εγκατασταθούν βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος των χωρών και τοποθετηθούν οπλικά συστήματα, τότε τα βήματα αντίδρασής μας θα είναι συμμετρικά», δήλωσε σύμφωνα με στο πρακτορείο Interfax. «Οι σχέσεις με τις δυο χώρες θα πρέπει τώρα να επανεξεταστούν από τη ρωσική πλευρά. «Η απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επιδεινώνει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας».

Στον ενεργειακό πόλεμο… Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι: «Η Ρωσία γνωρίζει ότι θα σταματήσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αυτήν». «Πρώτα ο άνθρακας, μετά το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς πρέπει να προσαρμοστούμε, δεν μπορούμε να πάμε από το 40% στο 0% από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε ο Μπορέλ.

Όμως την ίδια ώρα, στην ευρωπαϊκή ατμομηχανή την Γερμανία διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις στο ενεργειακό. Όπως του επικεφαλής της επιτροπής για το κλίμα και την ενέργεια της γερμανικής βολής Κλάους Έρνστ: «Δεν πρέπει να ενδιαφέρει ποιος αγωγός παρέχει φυσικό αέριο στην Γερμανία, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ρωσικό. Το ζήτημα του Nord Stream 2 είναι περισσότερο συμβολικό. Κι αν δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές, και άσχετα από τις αιτίες, αν η προμήθεια αερίου μπορεί να γίνει μόνο μέσω αυτού του αγωγού τότε να το δούμε το συντομότερο δυνατόν.

Το σίριαλ της τουρμπίνας συνεχίζεται: Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ υποστήριξε ότι η παράδοση της τουρμπίνας του Nord Stream 1 από τον Καναδά στν Γερμανία μετά τη συντήρησή του παραβίασε την υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ της ρωσικής εταιρείας και του Βερολίνου. Η Gazprom δεν έδωσε άδεια να παραδοθεί η τουρμπίνα στη Γερμανία αντί για τη Ρωσία, καθώς επίσης η Siemens Energy επισκεύασε με επιτυχία μόνο το 25% των βλαβών που εντοπίστηκαν στην τουρμπίνα.

Στα πεδία των μαχών… Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου βομβαρδίζοντας κέντρο κράτησης στην υπό ρωσικό έλεγχο πόλη Ολένιβκα που στέγαζε ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου και ζήτησε να χαρακτηριστεί η Ρωσία «κράτος τρομοκράτης». Η Μόσχα και οι αυτονομιστές ανέφεραν τουλάχιστον 40 νεκρούς σε αυτό το χτύπημα, λέγοντας από την πλευρά τους ότι ο ουκρανικός στρατός είναι η πηγή των πυρών.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν το στην περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία. Στην Μπρουλίβκα, στην Χερσώνα, ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε έναν σταθμό προκειμένου να εμποδίσει τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τοπικό βουλευτή.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ρωσική επιδρομή που έπληξε στάση λεωφορείου στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, όπως είπε ο ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι» που να δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς το τέλος, ενώ την ίδια ώρα ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας «βρίσκεται σε αδιέξοδο», δήλωσε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αναπληρώτρια γγ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντικάρλο, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου